Előfizetői tartalom

A fél világ felhördült Ukrajna új fegyverén, de tényleg ilyen veszélyes?

A hét elején került nyilvánosságra az, hogy az Egyesült Királyság az Ukrajnának szánt Challenger 2-es harckocsikhoz szegényített uránmagvas lőszereket is tervez szállítani. Míg a témában jártas szakértők kevés jelentőséget tulajdonítanak az eseménynek, Oroszország azonnal felháborodásnak adott hangot. De mi is pontosan a szegényített urán, miért használják harckocsik lőszerében, és mi verhette ki többeknél a biztosítékot a fegyverrel kapcsolatban? Nézzük.

A szegényített urán az urándúsítás során keletkező természetes hulladék, mely akkor jön létre, amikor az atomerőművekben is hasadóanyagként használt 235-ös izotópot kivonják az uránércből. Az így létrejött rendkívül sűrű anyagban a 235-ös izotóp aránya kifejezetten alacsony, 0,2-0,4%-os. A szegényített uránt három kulcstényező miatt alkalmazzák a lőszerekben:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés