Bejelentették: ő lehet az amerikai haderő új vezérkari főnöke

MTI
Portfolio
Charles Q. Brown tábornokot, az amerikai légierő parancsnokát jelöli az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnökének Joe Biden elnök.

A korábbi várakozásoknak megfelelően, Biden amerikai elnök az amerikai légierő parancsnokát, Charles Q. Brown tábornokot jelöli vezérkari főnöknek. Az elnök csütörtökön a Fehér Házban jelentette be döntését. Sürgette a Szenátust, hogy a jelöltet ugyanúgy egyhangú szavazással fogadják el, mint, amikor a légierő (US Air Force) vezérkarának főnökévé választották három évvel ezelőtt. Joe Biden kiemelte, hogy jelöltje katonacsaládból származik, akinek édesapja ezredesként Vietnámban, nagyapja a második világháborúban főtörzsőrmesterként szolgált, maga pedig pilótaként 3 ezer repült és 130 bevetésben töltött órával rendelkezik.

Joe Biden az amerikai haderő feladatai között említette a következő időszakra a gyors átalakulást és alkalmazkodást, ami képes megtartani a bevetési erők elrettentő képességét, és bármely fenyegetést képes megsemmisíteni. Az elnök megfogalmazása szerint az ország előtt álló feladatok között van a verseny kezelése Kínával, valamint a szembesülés az Európában jelentkező újbóli agresszió valóságával. Kiemelte, hogy jelöltje három évvel ezelőtt, a George Floyd-halálesetet követő zavargások idején szót emelt a hadseregben uralkodó rasszizmus ellen.

C. Q. Brown az Egyesült Államok légierejének első afroamerikai parancsnoka, és, amennyiben a Szenátus jóváhagyja a jelölést, a haderő vezérkari főnökeként 30 év után az első afroamerikai vezérkari főnök lesz.

Az Egyesült Államok Haderejének jelenlegi vezérkari főnöke, akit még Donald Trump jelölt, Mark Milley tábornok szeptemberben köszön le. Milley csütörtökön egy sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az utódjául jelölt Charles Q. Brown tábornok gyorsan megkapja a szenátusi jóváhagyást, hogy átvegye az amerikai haderő vezérkarának irányítását.

Címlapkép forrása: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF