Az eddigi legpusztítóbb fegyverszállítmányát kaphatja meg Ukrajna - Biden mégis rábólintott a lépésre

Portfolio
Joe Biden elnök tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal segítse Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Bár a konkrét részleteket még nem hozták nyilvánosságra, ez a lépés döntő lépést jelent Ukrajna védelmi erőfeszítéseiben. Az NBC News forrásai szerint hamarosan megérkezhetnek a rettegett ATACMS rendszerek a frontra.

Jelentős diplomáciai lépésként Joe Biden bizalmasan közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Egyesült Államok korlátozott mennyiségben nagy hatótávolságú rakétákkal fogja ellátni Ukrajnát, hogy ezzel is támogassa az ostromlott országot az oroszok elleni folyamatos küzdelemben.

Az NBC News a tárgyalásokra rálátó megbízható forrásokra - köztük három magas rangú amerikai tisztviselőre és egy kongresszusi képviselőre- hivatkozva arról számolt be, hogy Washington nem hozza nyilvánosságra szállítmányok konkrét időzítését, de hamarosan bevetheti Ukrajna a rettegett ATACMS rendszereket. Ez a fejlemény óriási jelentőséggel bír Ukrajna támadóképességének szempontjából.

A lépés azért is fontos, mert mint arról beszámoltunk, a csütörtök este kiadott fegyverszállítmányok listáján még nem szerepeltek ezek a rakétarendszerek.

Ukrajna már több hónapja kéri, hogy Washington küldjön ATACMS rakétákarendszereket a frontra. Az ATACMS rakéták körülbelül 290 kilométeres távolságból képesek precíziós támadásokra, ami Kijev számára azt a stratégiai előnyt biztosítja, hogy az oroszok által megszállt területek mélyén található létfontosságú utánpótlási vonalakat, vasútvonalakat és parancsnoki és irányító központokat vehet majd célba.

Az ATACMS rakéták beszerzése azonban jelentős kihívásokba ütközött, amelyek főként abból erednek, hogy az Egyesült Államoknak nincs jelentős feleslege ezekből a nagy hatótávolságú rakétákból. Ezek a rendszerek a hagyományos tüzérséghez képest nagyobb hasznos teherbírásáról híres, ami aggodalmat váltott ki az amerikai kormányzat egyes részeiben, akik aggódnak amiatt, hogy bevetésükkel kiéleződhet az Oroszországgal való konfliktus.

Ráadásul ez a fejlemény egybeesik azzal, hogy Biden elnök alig több mint két hónappal ezelőtt aláírta azt az elnöki határozatot, ami megkönnyíti a kazettás bombák Ukrajnába történő szállítását. Figyelemre méltó, hogy ez a lépés az emberi jogi szervezetek és egyes amerikai szövetségesek ellenvetései ellenére történt, akik aggodalmukat fejezték ki a lehetséges polgári áldozatok miatt. A kettős rendeltetésű, továbbfejlesztett hagyományos lőszerek (DPICM), amelyek arról ismertek, hogy képesek több kisméretű lőszert nagy területen szétszórni, és ezáltal nagyobb mértékű pusztítást okozni, mint az egyes lövedékek, a fel nem robbant bombák által a harcok utáni környezetben jelentett kockázat miatt vizsgálat tárgyát képezték.

Miközben az ukrán erők jelentős eredményeket értek el az elmúlt napokban Oroszország erősen megerősített kezdeti védelmi vonalainak áttörésében a déli és keleti régiókban, a közelgő tél beállta még sürgetőbbé tette az ellentámadást, hogy jelentősebb benyomulást érjen ez az ukrán hadsereg.

Ezzel párhuzamosan Ukrajna fokozta rakéta- és dróncsapásait, amelyek kritikus fontosságú létesítményeket céloznak mélyen az orosz ellenőrzés alatt álló területeken. Különösen a megszállt Krím félszigetet érte több támadás, a legutóbbi rakétacsapás állítólag az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállását célozta. Ez jelentős fejleményt jelent a folyamatban lévő konfliktusban, és aláhúzza a régióban tapasztalható feszültségek fokozódását.

Címlapkép: A dél-koreai védelmi minisztérium által kiadott képen a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS) használják az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata során 2022. október 05-én, egy meg nem nevezett helyszínen. Forrása: South Korean Defense Ministry via Getty Images.

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF