Váratlan húzás Izrael európai szövetségesétől: le kell állítani a kulcsfontosságú eszközök szállítását
Globál

Váratlan húzás Izrael európai szövetségesétől: le kell állítani a kulcsfontosságú eszközök szállítását

Portfolio
Egy holland bírósági döntés megtiltotta az F-35-ös vadászgépek alkatrészeinek Izraelbe történő exportálását, a Gázai övezetben elkövetett nemzetközi jogsértésekre hivatkozva – számolt be a Reuters.

Egy jelentős jogi fordulatot mutató döntésben a holland fellebbviteli bíróság elrendelte, hogy azonnal állítsák le az amerikai F-35 vadászrepülőgépek alkatrészeinek exportját Hollandiából Izraelbe. Ez a lépés Izrael gázai katonai műveletei közepette született, amelyeket a nemzetközi jog esetleges megsértése miatt aggályok öveztek. A bíróság hétfői ítéletében hét napot adott a holland kormánynak az utasítás végrehajtására, és elutasította annak elhalasztását.

A bírói testület világosan megfogalmazta aggodalmait:

Tagadhatatlan, hogy fennáll annak egyértelmű kockázata, hogy az exportált F-35 alkatrészeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel.

Az ítélet hátterében Izrael a Hamász iszlamista mozgalom ellen indított hadművelete áll, amelyben már legalább 28 000 palesztin vesztette életét a helyi hatóságok szerint. Jeruzsálem álláspontja szerint katonai tevékenységei nem minősülnek háborús bűncselekményeknek, hanem válaszlépést jelentenek az október 7-i dél-izraeli iszlamista támadásra reagálva.

Ez az ítélet ellentmond egy korábbi alsóbb szintű bírósági döntésnek, amely nem rendelte el az export leállítását annak ellenére sem, hogy felismerte az F-35-ös vadászrepülőgépek lehetséges hozzájárulását a háborús törvények megsértéséhez. A fellebbviteli bíróság hangsúlyozta: politikai és szakpolitikai megfontolások nem vehetik figyelmen kívül a nemzetközi jog megsértésének egyértelmű kockázatát.

Hollandia fontos szerepet tölt be az amerikai fejlesztésű F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészellátásában.

Bas Boele bíró megjegyzése szerint jövőbeli szállítmányok esetén szigorú feltételeket kell majd alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy ezeket ne használják fel Gázai övezeten belüli katonai műveletekhez.

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!