Áll a bál a kiszivárgott német hangfelvétel miatt: Moszkva már Németország „nácítlanításáról” beszél
Globál

Áll a bál a kiszivárgott német hangfelvétel miatt: Moszkva már Németország „nácítlanításáról” beszél

Portfolio
Tovább bonyolódik annak a német hangfelvételnek az ügye, amelyen két német tiszt beszélget a Krími híd felrobbantásának tervéről. Hétfőn megszólalt Dmitrij Peszkov, a Kreml, illetve Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki azt mondta, az események azt mutatják, hogy Németországot nem „nácítlanították” eléggé.

A március 1-jén a TASZSZ hírügynökség és Margarita Szimonján, az RT (volt Russia Today) főszerkesztője által kiszivárogtatott hangfelvételen a német légierő két tisztje a német Taurus rakéták Ukrajnába szállításáról, illetve egy a Krími hídra mérendő esetleges rakétacsapásról beszélgetett.

Boris Pistorius német védelmi miniszter vasárnap azt mondta, a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala Vlagyimir Putyin Nyugat elleni „információs háborújának” része.

A német kormány elismerte a hangfelvétel hitelességét, a német kormányszóvivő szerint ugyanakkor ezzel a „hibrid támadással” Oroszország célja az, hogy bizonytalanságot keltsen a nyugati szövetségi rendszeren belül és megossza a Nyugat országait – írja a Reuters.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hétfőn azt mondta,

a lehallgatott hangfelvétel tartalma felveti azt a kérdést, hogy Olaf Scholz német kancellár ellenőrzése alatt tartja-e még a Bundeswehrt, vagy az a maga kezdeményezésére cselekszik.

Scholz mindeddig határozottan ellenezte Taurus rakéták Ukrajnának adását, ugyanakkor a kormánypártok egyes tagjai, illetve a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU támogatná ezt.

A TASZSZ hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy az ügyben Moszkvában bekérették a német nagykövetet, Alexander Graf Lambsdorffot. A német külügyminisztérium szerint viszont a diplomata találkozóját az orosz külügyminisztériumban már régóta tervezték.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova hétfőn arról beszélt, hogy

a hangfelvétel azt bizonyítja, Németországot még nem „nácitlanították” teljesen.

Hozzátette, mindez szörnyű következményekkel fog járni Németország számára, hacsak a német nép nem állítja meg a folyamatot.

Mint ismeretes, Oroszországnak az ukrajnai háború kezdete óta kitűzött célja Ukrajna „nácítlanítása”. E mögött az a valótlan állítás áll, hogy Ukrajnát nácik irányítják, amely vád arra vezethető vissza, hogy a Majdan-felkelés idején pár hétig valóban fontos politikai szerephez jutottak szélsőjobboldali csoportok. A „nácitlanítás” az orosz propaganda szótárában valójában az ukrán vezetés, így a részben zsidó származású Volodimir Zelenszkij elnök megbuktatását és egy Moszkva-barát bábkormánnyal való felváltását jelenti.

Címlapkép forrása: Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irán háború Izrael szónok