Ingatlan

Szétbontják a legnépszerűbb budai plázát a Nemzeti Dohánybolt miatt

Portfolio
Nemzeti Dohánybolt nyílik a budai Mammut bevásárlóközpont 2-es jelzésű blokkjában. A törvényt ismerve ehhez azonban komoly átalakításokra lesz szükség.
Februárban még arról cikkezett a sajtó, hogy nem csak meghosszabbították a dohánybolt-koncessziós pályázatok leadási határidejét, hanem kizárták a tenderből azokat a boltokat, amelyek bevásárlóközpontokban nyílnának - írta az akkori Napi Gazdaság. A hírben az szerepelt, hogy a szabályzat szerint ugyanis a trafikoknak az utcára kell nyílniuk. Az idő azonban kezd rácáfolni a híresztelésekre, és a meglévő építészeti kialakítást felülírhatja egy kiváló hosszú távú bérlő, még az ország egyik legsikeresebb bevásárlóközpontjában is.

Alapvetően lerágott csont, hogy hol nyílik újabb nemzeti dohánybolt, ám bevásárlóközpontban nyíló egységről eddig mi még nem hallottunk, és a korábbi "riogatások" miatt nem is nagyon számítottunk. Olvasónk híre és a Mammut Bevásárlóközpont üzemeltetési osztályának nem hivatalos megerősítése révén azonban szinte biztosra vehető, hogy a Mammut II. Lövőház utcai bejárata mellett bizony nemzeti dohánybolt erősíti majd a bérlői mixet. Az üzlethelyiség korábban egyébként egy román dizájner hölgy Musette márkájának adott otthont.

Az említett üzlethelyiség a Google autójáról

View Larger Map

A törvény szava A dohánybolt akkor minősül más üzlettől elkülönült önálló üzlethelyiségnek, ha az önállóan (más üzlettől függetlenül) funkcionálisan működtethető (például nem függ az elektromos áram ellátása egy másik bolt működésétől vagy nyitva tartásától) és annak bejárata csak más üzlethelyiségbe való belépéstől teljesen függetlenül, kültérről ("szabad ég alól") közelíthető meg, vagyis a dohánybolt területére közvetlenül és kizárólag kültérről való belépéssel juthatunk be. "Kültér" alatt mindaz értendő, ami köznapi értelemben szokásosan így értelmezhető (pl. utca vagy tér - függetlenül attól, hogy az köz-, vagy éppen magánterületen van, ha megközelítése korlátozás nélkül lehetséges).

Vagyis, ha valóban (márpedig a jelekből úgy fest) meg akarnak nyitni egy dohányboltot a bevásárlóközponthoz tartozó üzlethelyiségben, akkor bizony muszáj teljesíteni a fent is leírt törvényi kötelezettségeket. Ez esetben pedig új bejáratot kell "vágni" a Mammutra, amit vélhetően nem sok bérlő kedvéért tenne meg egy ilyen népszerű üzletközpont.

A bevásárlóközpont üzemeltetési osztályán telefonos megkeresésünkre annyit elárultak, hogy a terveket nem ők, hanem a boltot üzemeltető bérlő (akinek a kiléte természetesen titkos) készíti, így nincsen tudomásuk a pontos részletekről, vagyis, hogy hol lesz a bejárati ajtó, milyen lesz az elrendezés. Ám azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy egy bevásárlóközponton új bejáratot létesítsenek egyetlen bolt kedvéért, vélhetően szükséges az épület tulajdonosának és üzemeltetőjének engedélye és belegyezése is. Sőt, talán az önkormányzat építésügyi irodája is kíváncsi lesz az új koncepcióra. Meglátjuk!
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1