Ingatlan

Szétbontják a legnépszerűbb budai plázát a Nemzeti Dohánybolt miatt

Portfolio
Nemzeti Dohánybolt nyílik a budai Mammut bevásárlóközpont 2-es jelzésű blokkjában. A törvényt ismerve ehhez azonban komoly átalakításokra lesz szükség.
Februárban még arról cikkezett a sajtó, hogy nem csak meghosszabbították a dohánybolt-koncessziós pályázatok leadási határidejét, hanem kizárták a tenderből azokat a boltokat, amelyek bevásárlóközpontokban nyílnának - írta az akkori Napi Gazdaság. A hírben az szerepelt, hogy a szabályzat szerint ugyanis a trafikoknak az utcára kell nyílniuk. Az idő azonban kezd rácáfolni a híresztelésekre, és a meglévő építészeti kialakítást felülírhatja egy kiváló hosszú távú bérlő, még az ország egyik legsikeresebb bevásárlóközpontjában is.

Alapvetően lerágott csont, hogy hol nyílik újabb nemzeti dohánybolt, ám bevásárlóközpontban nyíló egységről eddig mi még nem hallottunk, és a korábbi "riogatások" miatt nem is nagyon számítottunk. Olvasónk híre és a Mammut Bevásárlóközpont üzemeltetési osztályának nem hivatalos megerősítése révén azonban szinte biztosra vehető, hogy a Mammut II. Lövőház utcai bejárata mellett bizony nemzeti dohánybolt erősíti majd a bérlői mixet. Az üzlethelyiség korábban egyébként egy román dizájner hölgy Musette márkájának adott otthont.

Az említett üzlethelyiség a Google autójáról

View Larger Map

A törvény szava A dohánybolt akkor minősül más üzlettől elkülönült önálló üzlethelyiségnek, ha az önállóan (más üzlettől függetlenül) funkcionálisan működtethető (például nem függ az elektromos áram ellátása egy másik bolt működésétől vagy nyitva tartásától) és annak bejárata csak más üzlethelyiségbe való belépéstől teljesen függetlenül, kültérről ("szabad ég alól") közelíthető meg, vagyis a dohánybolt területére közvetlenül és kizárólag kültérről való belépéssel juthatunk be. "Kültér" alatt mindaz értendő, ami köznapi értelemben szokásosan így értelmezhető (pl. utca vagy tér - függetlenül attól, hogy az köz-, vagy éppen magánterületen van, ha megközelítése korlátozás nélkül lehetséges).

Vagyis, ha valóban (márpedig a jelekből úgy fest) meg akarnak nyitni egy dohányboltot a bevásárlóközponthoz tartozó üzlethelyiségben, akkor bizony muszáj teljesíteni a fent is leírt törvényi kötelezettségeket. Ez esetben pedig új bejáratot kell "vágni" a Mammutra, amit vélhetően nem sok bérlő kedvéért tenne meg egy ilyen népszerű üzletközpont.

A bevásárlóközpont üzemeltetési osztályán telefonos megkeresésünkre annyit elárultak, hogy a terveket nem ők, hanem a boltot üzemeltető bérlő (akinek a kiléte természetesen titkos) készíti, így nincsen tudomásuk a pontos részletekről, vagyis, hogy hol lesz a bejárati ajtó, milyen lesz az elrendezés. Ám azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy egy bevásárlóközponton új bejáratot létesítsenek egyetlen bolt kedvéért, vélhetően szükséges az épület tulajdonosának és üzemeltetőjének engedélye és belegyezése is. Sőt, talán az önkormányzat építésügyi irodája is kíváncsi lesz az új koncepcióra. Meglátjuk!
Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miért van szüksége Magyarországnak még több Gripen vadászbombázóra?
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!