Robotok mondhatják meg, hogy mennyit ér a házad

Portfolio
Sok helyen lehet arra vonatkozó előrejelzéseket látni, hogy egy adott munkát vajon mekkora eséllyel fognak tudni kiváltani robotokkal a jövőben. A bécsi CEE Property Forum 2018 konferencia szakértői az értékbecslő szakma és a robotizáció kapcsolatáról beszélgettek annak függvényében, hogy mennyiben változtatja meg a technológia az értékbecslők ma ismert munkáját.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!


Kiválthatják a robotok az értékbecslőket? Vagy nem lesznek hatással a szakmára? Esetleg egy együttműködés alakul ki az értékbecslők és a robotok között? Tette fel a kérdést James Dearsley, Co-Founder, Unissu, a konferencia résztvevőinek.

A teremben ülők többsége szerint a robotok miatt valóban megszűnhetnek munkahelyek, de ezzel párhuzamosan új munkakörök is létrejönnek. Az értékbecslői szakmában pedig a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a robotok inkább segíteni, kiegészíteni fogják az értékbecslők munkáját, semmint kiváltani azt.

A hatékonyság és az időhiány miatt egyre nagyobb szükség van az automata technológiákra. Mivel nemcsak az adásvételek száma, hanem az értékbecslések száma is folyamatosan nő, elengedhetetlen a technológiai segítség, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség emberi munkára is. Ezzel párhuzamosan Szlovákiában azt látjuk, hogy a nagyszámú értékbecslésnek köszönhetően a piac is egyre átláthatóbb lesz - mondta el Barbora Dermeková MRICS, Head of Valuation Slovakia, JLL.


Egy értékbecslés elkészítésének folyamata még 10 éve is sokkal lassabb volt, mint ma. A gépek elképesztő sebességgel képesek számolni és az értékbecslők munkájának nagy része biztosan automatizálható, így a munkát hamarabb kiválthatják mint gondolnánk - hívta fel a figyelmet Leandro S. Escobar Torres MRICS REV, Managing Director, Professional Association of Valuation Companies of Spain.

Előrejelzést adni nem könnyű a piacra, a demográfiai kérdésektől kezdve sok mindent meg kell vizsgálni. Arra a kérdésre, hogy a robotok kiváltják-e az értékbecslők munkáját nem lehet egyetlen szóval válaszolni, ez ugyanis nagyban függ az értékbecslés céljától. Minden ingatlannak egyedi karakterisztikája van, amelyek elemzésében nagy szerepe van a térinformatikának. A benapozottságtól kezdve rengeteg olyan apró részletet figyelembe kell venni, ami befolyásolhatja egy ingatlan értékét. Nem véletlen, hogy Ausztriában az ingatlanügynökök gyakran értékbecslők is egyben és fordítva - mondta el Wolfgang Feilmayr, Datascience Service GmbH Methodical Advisory - Valuation.

Egyre hatékonyabbak vagyunk az értékbecslésben, noha hatalmas kihívások és változások vannak a kereskedelmi ingatlanok értékbecslésében is. Azon túl, hogy minden ingatlan különböző, az értékbecslés érzelmi kérdés is, egy algoritmus viszont nem képes megérteni az emberi tényezőt. Az értékbecslésekkel kapcsolatban a legnagyobb gátat az jelenti, hogy nem osztjuk meg a rendelkezésre álló adatokat - világított rá Richard Hogg MRICS HypZert, Head of Valuation, Advisory and Research for Czech Republic and Slovakia, Cushman & Wakefield.


A bankszektorban az automatizáció már most is egy létező dolog, amellyel az értékbecslők korlátozott kapacitását segítik a robotok, sajnos azonban a tranzakciós adatok valóban nem túl átláthatók - tette hozzá Ferenc Németh MRICS, Real Estate Expert, Erste Group Collateral Management.

A beszélgetés zárásaként arra a kérdésre, hogy "Ajánlaná-e az értékbecslő szakmát gyerekének?" a résztvevők eltérő válaszokat adtak, de a többség akár a szakma szépsége miatt is ajánlaná, függetlenül attól, hogy a robotizáció milyen mértékben fogja tudni helyettesíteni az értékbecslők által ma végzett munkát.

Király Boutique Residence, További információkért kattints a képre!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF