shutterstock_560416219
Ingatlan

Az ingatlanpiac új csillaga? - Aki egyszer beszáll, aligha akarja abbahagyni

Portfolio
Elkezdődött a CEE Property Forum konferencia Bécsben, ahol az első előadások egyike az ingatlanpiac és a folyamatosan változó technológia összekötéséről, vagyis a proptech térnyeréséről szólt. Ahogy a gazdaság és az elétünk minden területére beszivárogtak a különböző digitális megoldások, úgy igaz ez az ingatlanpiacra is. Jelenleg ott tartunk, hogy a különböző kihívások kezelésére, mint a munkaerőhiány, vagy az emelkedő költségek, szinte lehetetlen olyan választ adni, amiben nem szerepel a technológia. Nem csoda hát, hogy aki pedig beszállt erre a piacra, úgy tűnik abba sem akarja hagyni.

A konferencia első előadása során James Dearsley, Co-Founder, Unissu, a proptech területeiről, az eddigi elterjedéséről és a további lehetséges célokról beszélt. Korábban már több cikkben is összefoglaltuk, hogy mit jelent a proptech, egy rövidebb megfogalmazás alapján: 

Egy részlete az ingatlanipar egy szélesebb technológiai átalakulásának, egyfajta mentális átállást jelent, ami az ingatlanipar és a felhasználók közötti tech vezérelt innovációkkal jöhet létre.

Property Investment Forum 2019
A technológiai újítások integrálása létkérdés, a minőségi szolgáltatás egyre jobban elvárt, miközben a szolgáltatás árain folyamatos a nyomás. De ezen is segíthet a proptech! Találkozzunk november 21-én!

Több mint 7100 proptech vállalkozás van jelenleg, 100 különböző országban.

A számuk pedig dinamikusan nő, csak úgy mint a befektetett összeg, 2017-ben még csupán 12 milliárd dollárra tették az ingatlanokhoz kapcsolódó tech finanszírozásokat, addig 2018-ra ez a szám már a 14 milliárd dollárt is meghaladta, 2019 eddigi hónapjaiban pedig elérte a 10 milliárd dollárt. A befektetők egyre inkább bíznak az ingatlanpiac magasabb fokú digitalizáltságában, az átlagos befektetési érték 33 millió dollárt tesz ki ebben az évben, 2018-ban ez az összeg valamivel több mint 15 millió dollár volt. Igaz ugyanakkor, hogy jelenleg még az ilyen jellegű befektetések száma alacsonyabb, mint a tavalyi teljes évben, így az átlagos érték még várhatóan kisebb lesz az év végére. 

property forum cee_2019proptech

Az Egyesült Államokban körülbelül 2200 proptech-kel foglalkozó cég van, csak New Yorkban 323 ez a szám, ezt követi Anglia, ahol 807 ilyen vállalkozás indult el, míg az ázsiai régióban India számít kiemelkedőnek. A szomszédos Ausztriába 59, míg Magyarországon 21 proptech kötődésű vállalkozásról lehet tudni.

property forum cee_2018proptech1nap

Tech és ingatlanpiac - Megéri befektetni?

  • A befektetők 60 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban még több proptech-kel kapcsolatos befektetést vállal majd, míg 37 százalékuk körülbelül ugyanannyit. Csupán 3 százalék gondolta úgy, hogy visszafogja az ilyen irányú befektetéseket
  • A befektetők 35 százaléka az okos épületek iránt érdeklődik a leginkább ezen a területen, ezt követi 18 százalékkal a építészet, gépészet, kivitelezés
  • A befektetők 64 százaléka szerint több felvásárlás várható a következő 12 hónapban a proptech startuppok körében, 23 százalékuk szerint nem lesz érdemi változás

Bár a terület bővülése szemmel látható, a szabályozók részéről törvényhozással is érdemes lenne támogatni a fejlődését. A technológia túl gyors változása okozza, hogy nehéz a proptech-et hivatalos keretrendszerbe foglalni. Ezen túl, a nyelvi akadályok is gátolhatják az elterjedését.

BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
aldishutterstock