shutterstock_1098789371
Ingatlan

Minden egy helyen, amit a létesítménykezelésről tudni kell

Portfolio
Harmadszor állítja össze Létesítménygazdálkodási Mérőszámok című benchmarking kiadványát a LEO. Az összegyűjtött adatok minden alkalommal megduplázódnak. Idén 824 épület, több mint 7 millió négyzetméter alapterület, a budapesti irodaházak több mint fele és számos ipari, kereskedelmi és egyéb ingatlan vesz részt a kutatásban.

A mostani kiadványban több újdonság is van, az iparági szakértők vállalkoztak az egyes fejezetek szakmai lektorálására és bevezetők megírására. Ilyen például a virtuális kerekasztal, melyben a tagvállalatok vezetői válaszolnak három kérdésre. Décsi Gábor, a munkacsoport vezetője az alábbi válaszokat adta.

Décsi Gábor

Dome Facility Services Group ügyvezető igazgató, LEO benchmarking munkacsoport vezető

Décsi Gábor (okleveles építészmérnök, mérnök–közgazdász posztgraduális képzés) 2004 óta vezeti a Dome Facility Services Group-ot, ügyvezetése alatt a társaság bevétele 20 millió HUF-ról 500 millió HUF
Tovább
Décsi Gábor (okleveles építészmérnök, mérnök–közgazdász posztgraduális képzés) 2004 óta vezeti a Dome Facility Services Group-ot, ügyvezetése alatt a társaság bevétele 20 millió HUF-ról 500 millió HUF Tovább

Mik azok az aktuális trendek, kihívások, amelyek véleményetek szerint befolyásolhatják vagy befolyásolják a létesítménygazdálkodással foglalkozó vállalatok mindennapjait a 2019-es, illetve 2020-as évben?

Az Európát, azon belül Magyarországot is sújtó munkaerőhiány jelentős nyomot hagy a létesítménygazdálkodási piacon is, ami az egyik kiemelten munkaerő intenzívebb iparág a főbb nemzetgazdasági ágazatok között. Rövidtávon kizárólag a bérekkel illetve a munkahelyi környezettel és egyéb belső szolgáltatásokkal, juttatásokkal lehet csak versenyezni a szükséges számú és minőségű munkaerő megtartásának érdekében. Az elmúlt 3 évben szakmánként eltérő mértékben, de összességében 50-100%-os mértékű béremelkedés volt tapasztalható, mely jelentős mértékben csökkentette a szereplők jövedelmezőségét. Amennyiben nem torpan meg a gazdaság, úgy 2020-ban is folytatódni fog a korábbi extrém mértékű bérinfláció, ami komoly díjnyomást helyez a teljes ingatlanszakmára is.

Hosszabb távon egyszerre kell az egyre öregedő iparágba fiatal szakmunkásokat és segédmunkásokat becsábítani, illetve a nyugdíjkorúakat a munkaerőpiacon tartani. Sajnos ez a törekvés feltehetőleg még így is kevés lesz a rohamosan csökkenő munkaképes lakosság miatt, ezért jelentős lépéseket kell tenni az automatizáció és robotizáció irányába. A Proptech-nek és ipar 4.0-nak nevezett technológiai fejlesztések mind elősegítői már ma is a kieső munkaerő pótlására való törekvésnek, ezért már ma is több létesítménygazdálkodási vállalkozás kezdett bele, vagy tervezi, hogy belekezd ilyen projektekbe.

Property Investment Forum 2019
A létesítménykezelés témájával kiemelten foglalkozunk november 21-én a Property Investment Forum 2019 konferencián, ahol a szakma képviselői vitatják meg aktuális nézeteiket a témáról.

Mit üzennétek a szakmának, az FM szolgáltatóknak, mire fókuszáljanak, mire figyeljenek, esetleg mivel legyenek óvatosak, milyen ismérvekkel rendelkezzenek a munkatársak?

Eredmény, hogy az elmúlt 10 évben felépült egy olyan megrendelői és szolgáltatói kör, akik már tudnak SLA és KPI alapon gondolkodni, tudnak a szó szoros értelmében létesítménygazdálkodási szemlélettel dolgozni, tanácsot adni, illetve szolgáltatást végrehajtani. Elkészült az ISO 41000 szabványsorozat, amivel tanúsítást szerezhetnek a magyarországi FM szolgáltatók, ezáltal már meg lehet különböztetni az FM cégeket az önjelölt FM szolgáltatóktól. A szabvány másik hozadéka lehet, hogy az FM szakmában is el tud terjedni a minőségirányítási és a folyamatszemlélet.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Cserkesz Factory

Cserkesz Factory

1105 Budapest, Cserkesz utca 42.
Kiadó terület: 1711 m2
Bérleti díj: 1120 – 1120 HUF
Bérleti díj: 3.5 – 3.5 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

A következő években a létesítménygazdálkodási szakma reputációját lehetne jelentősen növelni a foglalkoztatás teljes kifehérítésével. Erre lehetőséget ad a mostani munkaerő piaci helyzet, mert az extrém díjemelések tárgyalása során a legalitás is bekerülhet a fő szempontok közé. Nagy szükségünk van arra, hogy a valós szakmai teljesítmény és a hatékonyság mentén tudjunk versenyezni.

Végül arra hívnám fel a figyelmét a szakmának, hogy a csökkenő munkaerő hatására ne hagyjuk, hogy felhíguljon a munkavállalói állomány minősége, törekedjünk a folyamatos képzésekre, fejlesztésre. Például nem szerencsés, ha egy jó képességű technikust úgy adunk el, mint egy senior létesítményvezető, mert abban a helyzetben sem a korábban jól teljesítő munkavállaló nem lesz sikeres, sem a megbízó nem lesz elégedett, és a szolgáltatónak is romolhat a megítélése.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 18390 m2
Bérleti díj: 5 – 5.5 EUR
Átadás:
2020 Q4

Ajánlatot kérek

Mit üzennétek a megrendelőknek, milyen piacot befolyásoló trendek várhatóak mind a szolgáltatás fejlesztés tekintetében, mind a munkaerő piaci trendek generálta várható költségemelkedésben?

A korábbiaknál sokkal nyitottabbnak kell lenniük a szokatlanul magas díjak kompenzálására, amit természetesen a hatékonyságnöveléssel és a szolgáltatási szint újra definiálásával lehet ellensúlyozni. Nem elvárható, hogy egy elhúzódó megállapodás idejére bármely gazdasági társaság bármilyen körülmények között is adóhatósági vagy munkavédelmi kockázatot vállaljon. A továbbiakban is extrém mértékű béremelkedésre kell számítani valamennyi munkakörben a takarítóktól/vagyonőröktől kezdve a mérnökökig bezárólag.

Ugyanakkor egyre fejlettebb a nemzetközi, azon belül a magyar létesítménygazdálkodási szakma is, így az igények és a lehetőségek is folyamatosan nőhetnek, ezáltal javítva a megrendelő és szolgáltató közötti partnerséget, a végfelhasználók felé nyújtott szolgáltatások minőségének növelését, valódi létesítménygazdálkodási szolgáltatás nyújtását.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
D210 Raktárbázis

D210 Raktárbázis

1106 Budapest, Keresztúri út 210.
Kiadó terület: 14708 m2
Bérleti díj: 1248 – 1600 HUF
Bérleti díj: 3.9 – 5 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért