Ingatlan

MNB-alapítványtól jegybanki leányvállalathoz került egy műemlék épület

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank Igazgatóságának döntése értelmében a jegybank 100%-os leányvállalatának tulajdonába kerül a felújított régi budai városháza épülete.

A közlemény szerint a most nettó 8,7 milliárd forintért megvásárolt műemlék épület az MNB oktatási tevékenységének és kiemelt presztízsű rendezvényeinek is hosszú távon otthont adó, ideális helyszíneként szolgálhat a jövőben. Az ingatlan értékesítésével az alapítványok nemrég megváltozott statisztikai elszámolása kis mértékben javítja az államháztartás hiányát - írták.    

Az MNB közleményében kifejtette: a jegybank törvényi feladatával és a társadalmi felelősségvállalási programjával összhangban feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését. Ezeket a célokat szem előtt tartva az elmúlt években számos oktatási és képzési programot indított útjára, melyek keretében nyári egyetemeket, szakmai előadásokat, könyvbemutatókat valamint oktatási kurzusokat és konferenciákat rendeztek.    

Az elmúlt időszak tapasztalatai ugyanakkor megmutatták, hogy a jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat, így a igazgatóság a Bölcs Várnak helyet adó, régi budai városháza épületének leányvállalata útján történő megvásárlásáról döntött - tették hozzá.    

Az épület eddig a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdonában volt.

A mostani bejelentés összefügghet azzal a néhány nappal ezelőtt megjelent hírrel, miszerint bíróság megsemmisítette az MNB-alapítvány budai Várban működő épületének használatbavételi engedélyét. A másodfokon eljáró kormányhivatal az engedély kiadásakor nem kereste meg a zajszint beméréséhez a megfelelő szakhatóságot, ami súlyos szabálysértésnek minősül. A bíróság szerint ez új engedélyeztetési eljárást tesz indokolttá. A 24.hu akkor azt is megírta, hogy a pert a szomszédos társasház indította.

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1185938662