Alapjaiban változtatja meg az építőipari anyaggazdálkodást az új magyar standard
Ingatlan

Alapjaiban változtatja meg az építőipari anyaggazdálkodást az új magyar standard

Portfolio
Új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális terep-logisztika rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek. A standard a BauApp vezetésével és az építőipari szereplők széleskörű bevonásával készül.

Rengeteg költséget spórolhatnak meg az építőipari vállalatok a jobb tereplogisztikával, a kiszámíthatóbb anyaggazdálkodás, kevesebb pazarlás és részben ezeknek köszönhető kevesebb hulladéktermelés által. A tereplogisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60 százalékát teszik ki.

Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon logisztikája legtöbbször jelenleg is papír alapon történik, valós idejű adatok használata nélkül.

Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

Az építőipar digitalizációjával kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A probléma alapja az anyagok nem megfelelő címkézése, a megfelelő standardizált QR kód használatának hiánya, hiszen így a kivitelezők sokszor nehézkesen tudják digitálisan azonosítani az építkezésre beérkező építőanyagokat. Ennek hiányában az építkezéseken ma nincsen működőképes raktárrendszer, szállítólevél-adminisztráció, rendelésalkalmazás és hulladék gazdálkodási rendszer. A kivitelezőknek nem áll rendelkezésre naprakész készletnyilvántartás, nem tudják, hogy adott anyagokból mennyi van pontosan a telepen. Ezért gyakori a túlrendelés, pazarlás, vagy a hiány, ami miatt leáll az építkezés.

A BauApp anyagazonosítás standard egy egységes kódolási rendszert, termékjelölést és annak központi adminisztrációját hozza létre a magyar piacon forgalmazott építőanyag termékekre. Ehhez széleskörű konzultációt kezdett el gyártókkal, kereskedőkkel, fuvarozókkal és legfőképpen a generálkivitelezőkkel. Az új standardnak az építőipar teljes ökoszisztémája által használhatónak kell lennie. Ezért szükséges az összefogás és az együttműködés a standard kidolgozásában.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
ATENOR - BakerStreet

ATENOR - BakerStreet

1116 Budapest, Hengermalom út 18-20.
Kiadó terület: 16572 m2
Bérleti díj: 16 – 18 EUR
Átadás:
2023

Ajánlatot kérek

"A standardot támogató partnereinkkel közösen létrehozunk egy terep-logisztikai termékcsaládot a terepen, raktárban vagy a volán mögött dolgozó felhasználóknak, valamint az irodában dolgozók számára. Az új standard anyagazonosításra épülő terep-logisztikai megoldásokkal minden építkezésen könnyen lehet raktár nyilvántartást vezetni a beérkező és az alvállalkozóknak kiadott mennyiségek követésével. Kezelni lehet a szállítóleveleket, a rendeléseket és számos más folyamatot, amivel megtakarítás érhető el minden szereplő számára." - összegezte Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója.

Az építőiparban az értéklánc összetett és folyamatosan változnak a szereplői. Ezért egy-egy megoldást önállóan ritkán lehet bevezetni. Csak akkor működik jól a tereplogisztika, ha minden résztvevő tudja használni, és minden résztvevőnek előnyt jelent. Ezért van szükség az összefogásra, és széleskörű konzultációra az összefogásban résztvevő vállalatok szakembereivel.

Milyen megoldásoknál alkalmazható?

  • Raktár alkalmazás
  • Szállítólevél alkalmazás
  • Rendelés alkalmazás
  • Eszközkezelő alkalmazás
  • Szállítmány alkalmazás
  • Komissiós alkalmazás

Standard anyagazonosítás

A standard anyagazonosítás lényege, hogy minden építőanyaghoz egy egységes azonosítószám kerül a termék törzsadatbázis alapján. Központi adminisztráció biztosítja az adatok konzisztenciáját, frissességét, és ad további értékes információkat az építőanyagokról, mint például teljesítmény nyilatkozat, gyártó. Ezen azonosító alapján a külső raklap csomagolásra felkerül egy leolvasható QR kód. Ehhez az adatbázishoz hozzáférhetnek külső informatikai rendszerek is. A tereplogisztikai megoldások Android, iPhone, számítógép web böngészővel egyaránt használhatók.

Az új standard támogató partnerei között megtalálható az ÉVOSZ, a Market, a WHB, a Futureal, a Magyar Építő és a Biggeorge’s.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás