Mennyit fog érni a budapesti lakásod egy év múlva? – Megszólaltak a szakértők
Ingatlan

Mennyit fog érni a budapesti lakásod egy év múlva? – Megszólaltak a szakértők

Hiába az egyre növekvő koronavírusos esetszám, a lakáspiacon optimistábbak ma az elemzők, mint a járvány tavaszi hulláma alatt. Az áprilisi és a májusi Hangulatfelmérésünk után szeptemberben is megkérdeztük a lakáspiac szakértőit, hogy mit várnak rövid és hosszabb távon az árak és a kereslet kapcsán a hazai lakáspiacon.

Lakáspiaci kereslet

A járvány lakásárakra gyakorolt pontos hatásairól egyelőre csak részleges információink vannak, az első félév megvalósult tranzakcióinak átlagárai november/december körül jönnek majd ki. Az biztos, hogy a tranzakciószámok a tavaszi hónapokban tavalyhoz képest harmadával, felével visszaestek, azonban nyáron már a tavalyihoz hasonló számban cseréltek gazdát lakások.

Ha az év hátralévő hónapjaiban a nyárihoz hasonló marad a piac, akkor nagyjából 130 ezer lakást adhatnak el idén,

ami közel 20 ezerrel lenne kevesebb a tavalyinál és mintegy 30 ezerrel maradna el a tavalyelőtti, 12 éves csúcstól.

A hazai lakáspiac alakulásáról részletesen beszélnek majd a szakértők a szeptember 10-i Lakás Konferencián. Részletekért kattints!

„A Duna House becslése alapján 2020-ban eddig közel 85 ezer tranzakció történt, ami a tavaly ugyanezen időszakra becsült 102 ezerhez képest 17 százalékos visszaesést jelent. Az utolsó 3 hónapban azonban már visszazárt a tavalyi szintre a piac, így ha ez a trend fennmarad az év utolsó szakaszában is akkor éves szinten 130 ezer körüli tranzakció várható. Természetesen, ha bármilyen társadalmi korlátozó intézkedés befolyásolná az ingatlantranzakciók menetét, akkor jelentősen alacsonyabb is lehet az érték. 2021-ben egy optimista forgatókönyv alapján akár a 2019-es szintre zárhat vissza a forgalom.” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„2020-ban mintegy 136 ezer tranzakcióra számítunk, a covid ugyanis a tavalyi évhez képest egy havi forgalommal "megkopasztotta" a lakáspiacot. 2021-ben nem kizárt, hogy több tranzakció lesz, így 140 ezer körüli adásvétel valószínűsíthető. A következő évet leginkább a hitelmoratórium megszűnésének időpontja határozhatja meg.” – mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Lakásárak alakulása

Az enyhén visszaeső kereslet és a pesszimistább gazdasági kilátások a lakásárakban is éreztetik hatásukat. Az MNB budapesti lakásárindexe szerint 2019 harmadik negyedévében voltak a legmagasabbak a lakásárak, akkor a 2010-es szint 267 százalékán állt a piac, ami közel 650 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelentett. Ehhez képest a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben már valamivel csökkentek az árak, a koronavírus hazai megjelenésekor nagyjából 640 ezer forintos négyzetméterár volt mérhető. Ekkor kérdeztük meg először a piac szereplőit arról, hogy az árakban mekkora visszaesésre számítanak. A pesszimistábbak akkor 15-20 százalékos, az optimistábbak mindössze 4-5 százalékos csökkenést vetítettek előre. A többség a belvárosi kerületekben várt nagyobb, míg a külső, olcsóbb kerületekben kisebb árcsökkenést.

Hogy kinek volt igaza, az pár hónapon belül kiderül, de az értékesítők tapasztalatai alapján egyelőre inkább az optimista forgatókönyv látszik megvalósulni, vagyis a 20 százaléknak a közelében sincs a lakásárak visszaesése. A mai árakhoz viszonyítva sem jellemző a pesszimizmus, ugyanis

a megkérdezettek a fővárosi tégla építésű lakásoknál év végéig mindössze 1, a paneleknél mindössze 3 százalékos további árcsökkenéssel számolnak, míg a családi házak esetében 1-2 százalékos áremelkedést vetítenek előre.

Mához képest egy év múlva (2021 szeptemberére) a szakértői vélemények szerint a fővárosi panelek ára ugyanott lesz mint most, a tégla építésű lakásoké 2 százalékkal magasabban, míg a családi házak ára 4 százalékkal lehet magasabban. Beigazolódni látszik tehát az a tavaly őszi előrejelzésünk, hogy az árak egy időre a 2019-es szinteken fognak stabilizálódni. A szakértők szerint ugyanakkor legfeljebb a 2019-es év eleji árszintekig eshetnek vissza, ami Budapesten még mindig 600 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárat jelent.

Új építésű lakások

Ami az új lakásokat illeti, kettős hatással kell számolni. Egyrészt a rozsdaövezeti fejlesztéseknél visszatérő 5 százalékos lakásáfának elvileg csökkentenie kellene az árakat, másrészt viszont, a kivitelezési költségek emelkedése, a kínálat várható szűkülése és a 2021-től tovább szigorodó energetikai követelmények az áremelkedés irányába hatnak. A megkérdezett szakértőink éppen ezért Budapesten a 2020 tavaszi, 946 ezer forintos átlag négyzetméterár körüli stabilizálódásra számítanak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Őrmező

Metrodom Őrmező

1113 Budapest, Őrmezei út 33
193 db lakás
31.7 – 117 m2 alapterület
38.5 – 163.2 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

„Az új lakások értékesítési volumene erősen visszaesett 2018 második negyedévéhez képest. Az előttünk álló időszakban az eladások növekedésére számítunk, ugyanakkor az értékesítési ár a következő hónapokban 2-3 százalékot csökkenhet. A készletek csökkenésével a jövő évben lassú, de folyamatos áremelkedést várunk, jövő év szeptemberében akár az 1 millió forintot is megközelítheti a budapesti átlagos négyzetméterár.” – mondta el a Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója.

„Ha 2020 decemberéig már megjelenik a projektek árában a csökkentett áfa, akkor maximum 5 százalékos visszaesést várok, 2021 szeptemberéig pedig a jelenlegi árakkal összehasonlítva stagnálásra számítok.” – tette hozzá Sápi Zoltán, a Budapesti Lakáspiaci Riport projektvezetője.

Ezzel szemben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy véli, hogy a rozsdaövezeti áfacsökkentés hatására év végéig 5, míg 2021 szeptemberéig 10 százalékkal is csökkenhet az új lakások ára.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
1142 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek

Mely területek és lakástípusok értékelődnek fel?

Valkó Dávid: A balatoni önálló házak, üdülők, a budapesti és nagyvárosi agglomerációk kertes lakásai és önálló házai, valamint a rozsdaövezeti áfa miatt csökkenő árú új lakások.

Sápi Zoltán: A jó elérhetőséggel bíró agglomerációs települések ikerház-családi ház szegmense.

Balogh László: A nagyvárosok agglomerációs övezeteiben, és a kiemelt régiók (például Balaton) kistelepüléseiben nőhet a kereslet.

Benedikt Károly: A nagyobb alapterületű lakások és családi házak iránti megnövekedett kereslet várhatóan a következő időszakban is megmarad, amely a főváros és nagyobb városok külső és agglomerációs területein összpontosulhat. Egy-egy szobával nagyobb ingatlan, vagy nagyobb terasszal, esetlegesen kertkapcsolattal rendelkező lakás várhatóan a keresettebb ingatlantípus lesz.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:

Balogh László - Ingatlan.com, Benedikt Károly - Duna House, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Sápi Zoltán - Eltinga, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan csapata

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1