lakások budapest
Ingatlan

Brutális visszaesés jöhet a budapesti újlakás-piacon: íme a legfrissebb árak és fejlesztések

Portfolio
A nyári hónapokban mintegy 1000 új építésű lakást adtak el a fejlesztők Budapesten, ami ugyan közel duplája az előző negyedéves rekordalacsony számnak, de így is a második leggyengébb érték az elmúlt négy évre visszatekintve - derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzéséből. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma viszont az előző negyedéves mélypontot is alulmúlta, így egyre sürgősebb lenne bejelenteni a kedvezményes lakásáfa rozsdaövezeti térképét. Az alábbiakban a jövőben várható fejlesztések mellett az új lakások kerületenkénti átlagárait is bemutatjuk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt fél évben mélyrepülésbe kezdett piacon együttesen fejti ki hatását a koronavírus miatti gazdasági visszaesés, a 27 százalékos projektek idei drágulása és az egyre szűkülő kínálat. Az elmúlt egy év során 40-ről 46 százalékra nőtt a 27 százalékos áfával értékesíthető lakások részaránya a kínálatban, miközben az értékesített lakásokból való részesedés 41-ről 31 százalékra esett vissza.

A szabad lakások száma mintegy 7 százalékkal csökkent, körülbelül 6300 lakás alkotja a jelenlegi új építésű kínálatot a fővárosban. A kínálat szűkülését jól mutatja, hogy ez jelenti a legalacsonyabb értéket az elmúlt három és fél évet vizsgálva.

Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma az előző negyedéves mélypontot is alulmúlta: kevesebb, mint 300 lakás értékesítése indult el idén tavasszal, és az átlagos lakásszám mindössze 12 volt.

Az újlakás-piac jövőjének kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a szeptember 10-i Lakás Konferencián. Részletekért kattints!

Egyetlen olyan fejlesztés értékesítése kezdődött el nyáron, ami 50 lakásosnál nagyobb. Egyre többször fordul elő, hogy az építési engedéllyel rendelkező telkeket a piaci bizonytalanság miatt a kisebb fejlesztők projektcéggel és tervekkel együtt kívánják értékesíteni. Ezek a telkek legtöbbször még a projekt indítása előtt piacra kerülnek, de van példa az értékesítés felfüggesztésére és a projekt visszavonására is.

A rozsdaövezetek kijelölése várhatóan pozitívan fog hatni a kínálat alakulására, a konkrétumok bejelentéséig viszont a fejlesztők kivárnak.

Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport

Új lakások ára

Az új építésű lakások egy év alatt átlagosan 6,1 százalékkal drágultak Budapesten, ami jelentős lassulást jelent az egy éve ilyenkor mért 19,5 százalékos dráguláshoz viszonyítva. Budapesten belül azonban nagy különbségek mérhetők:

a belső kerületek többségében (VI., VII., VIII.) az átlagos négyzetméterárak csökkenése látható,

az új építések frekventált helyszínein (III., IX., XI., XIII., XIV.) a növekedés már csak egyszámjegyű, míg a külső kerületek túlnyomórészt még mindig 10 százalék feletti mértékben drágultak.

Az előző negyedévhez képest viszont 1,2 százalékkal emelkedtek a kínálati árak, jelenleg átlagosan 958 ezer forint egy négyzetméter.

A legtöbb lakást a mostani és az előző negyedévben is Külső-Pesten adták el a fejlesztők, ahol relatíve alacsonyabbak az árak a belső kerületekhez képest. Kiemelkedik még Angyalföld (263 lakás), majd tőle leszakadva Buda egyéb részei, a XI. és IX. kerületek. A többi belső-pesti kerületben a nyáron eladott lakások mintegy 5 százaléka található csak, különösen a VIII. kerület visszaesése számottevő a korábbi negyedévek értékesítéséhez viszonyítva.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

A használt lakások áraival az alábbi elemzésben foglalkoztunk, melynek során több lakáspiaci szakértőt megkérdezve készítettük el a következő évre vonatkozó előrejelzésünket:

Címlapkép forrása: Getty Images

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
új lakás építés építkezés lakópark