Videó: Miért választja sok család a város helyett a vidéki, tanyasi életet?
Ingatlan

Videó: Miért választja sok család a város helyett a vidéki, tanyasi életet?

Portfolio
A szabadságvágy, a városi életből való kilépés mellett praktikus okai is vannak annak, hogy sok fiatal család vidékre, kisebb falvakba költözik – számoltak be tapasztalataikról a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Műhely című beszélgetéssorozatának legújabb részének vendégei. De milyen előnyei és hátrányai vannak az önfenntartó életmódnak? A műsor szerkesztői Sipos Mihály és Forrai Mária segítségével járták körbe a vidéki, önellátó életmód kérdéseit.

 Sipos Mihály agrártudományi egyetemi tanulmányok és munka után néhány éve költözött egy Cegléd melletti tanyára. Számára az egyik elsődleges motiváció az volt, hogy magasabb minőségű élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt szeretne a családjának biztosítani, mint amit szerinte a városi létben elérhető. Ahogy fogalmazott, szeretett volna tiszta élelmiszert előállítani családja számára. Most úgy látja, hogy családjával több hónapra elegendő, saját előállítású élelmiszert tud elraktározni.

Cegléd környékén egy 20 tanyából álló, közösen ökológiai, fair trade gazdálkodást folytató szerveződést hoztak létre: egy család kivételével mindenki a városi élet után választotta a vidéki életet.

Azt persze elismeri, hogy a tanyasi lét sokkal inkább kemény munkát jelent, mintsem romantikát: szerinte aki ez utóbbit keresi, gyorsan csalódni fog. Sipos Mihály egyre több olyan ökotudatos családdal találkozik, akik kimondottan ezzel a céllal költöztek a városokból vidékre. Sokan viszont egyfajta kényszerhelyzetből élnek a tanyákon, például azért, mert csak így tudják megoldani lakhatási problémáikat.

Forrai Mária fesztiválszervező szerint is az egyik leggyakrabban felmerülő indok a vidékre költöző fiatal családoknál az, hogy egészségesebb, jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő. Ehhez azonban a szorgalom mellett szükséges egyfajta szaktudás is, hiszen – ahogy mondta - nagyon más egy kertben vagy szántóföldön növényt termeszteni, mint egy balkonládában. Szerinte az sem feltétlenül igaz, hogy olcsóbban lehet így friss zöldségekhez jutni, ugyanakkor a vegyszermentes, környezettudatos élelmiszerek fogyasztása és termesztése egyre népszerűbb.

Tapasztalatai szerint egyre több olyan vidékre költöző család van, amelyik tartósan marad, és nem költözik vissza. Úgy látja, nem csak gazdasági szempontból, hanem a társadalmi érintkezés miatt is hasznos, ha több család összefogva tud gazdálkodni, önfenntartó növénytermesztést, állattenyésztést folytatni.

A cikk megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
panellakás budapest