Hoppá! Visszapattantak a lakásárak

Portfolio
Kiadta a KSH a legfrissebb, 2020. július-szeptember közötti időszakra vonatkozó lakásárindexet. Bár még nem érkezett be az összes adásvétel, így előzetes számokat láthatunk csak, az már szembetűnő, hogy a korábbi éves, illetve negyedéves lakásár-csökkenés növekedésbe fordult át. Megindult tehát a hullámvasút az országos lakáspiaci árakban.

Hangsúlyozzuk, hogy előzetes adatokat közölt a KSH 2020 harmadik negyedévére vonatkozóan, azaz a számok még simulhatnak a következő hónapokban, ahogy beérkeznek az adásvételek.

Az ugyanakkor már látszik, hogy a 2020 harmadik negyedéves enyhe növekedés látványosan illeszkedik a várt és jelenleg is érezhető stagnáló környezetbe. 

2019-ben ugyan még nőttek országosan a lakásárak, de már lassuló ütemben, sőt az év végére már kisebb csökkenésről számolhattunk be az előző negyedévhez képest. 2020-ban pedig elkezdődött a stagnálás időszaka, amit az adatok egy kisebb csökkenés, majd növekedés folyamatos váltakozásával adnak a tudtunkra: a használt lakásokat nézve 2019 utolsó negyedévében volt egy kisebb csökkenés (-0,7%), majd  2020 első hónapjaiban kisebb növekedés (+3%), 2020 második három hónapjában ismét kisebb (-4,3% - már a frissített adatok alapján) csökkenés. Így jutottunk el a legfrissebb adatokhoz: 

2020 harmadik negyedévében a korábbi negeyedévhez képest 5,4%-kal nőttek a lakásárak nominális értelemben.

A nominális lakásárak hullámvasútja rajzolódik ki tehát 2020-ban az országos adatokban. Az éves növekedés mértéke (vagyis 2019 harmadik és 2020 harmadik negyedéve között végbement változás) 3,1% az előzetes adatok szerint. Reál értelemben, mivel 2020-ban szinte ugyanekkora volt az infláció, valójában nem változtak a lakóingatlanárak országos átlagban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna olyan területek az országban, amik különös népszerűségnek örvendtek és emiatt erős növekedést tapasztaltak az ott vásárlók, vagy eladók. Ugyanígy, az ország kevésbé attraktív részein csökkenés is lehetett, attól függetlenül, hogy a "nagy átlag" stagnálást mutat. 

Az új és használt lakások negyedéves árváltozása egyaránt egy hullámvasút szerű utat írt le, az újak azonban a lefelé korrekciót kisebb mértékben élték meg, mint a használtak. Országosan 4%-kal emelkedett az új lakások ára 2020 második és harmadik negyedéve között. Ezekben a számokban a visszavezetett kedvezményes lakásáfa még nem látszódik. 

Elindult a Portfolio Ingatlan podcast oldala! Kövess minket! Mostantól rendszeresen találkozhatsz új adásainkkal és az ingatlanpiac legkülönfélébb témáiról szóló beszélgetésekkel. A korábbi lakáspiacról szóló beszélgetésünket itt meghallgathatod.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF