getty, árvíz, klíma
Ingatlan

Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás - Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Portfolio
Noha az ingatlanpiacon az elemzők mostanában elsősorban a világjárvány hatásaira koncentrálnak, a hosszú távú ingatlanpiaci tendenciákat egy másik tényező, a klímaváltozás is erősen befolyásolja. Az éghajlatváltozás okozta problémák mértékét ma még nehéz pontosan megbecsülni, de az biztos, hogy a mindennapi életünk mellett az ingatlanjaink érétkére is hatással lesz. Hogy mely területek vannak leginkább veszélyben és mi lehet a megoldás, arról a Colliers megszólalása alapján a Property Forum tett közzé információkat.

Az ingatlanok fenntarthatósága, a „zöld épületek” számára kiadott tanúsítványok vonzóvá teszik az ingatlant az adott piacokon, azonban az éghajlatváltozás következtében az épületek minősítésén túl egyre inkább felértékelődik a klímakockázat szerinti elhelyezkedés.

Az éghajlatváltozás kockázata már most is befolyásolja a piaci árakat.

A First Street Foundation 2008-ban kiadott tanulmánya szerint az árvízveszélynek kitett házak Floridában és több más amerikai államban összesen 7,4 milliárd dollárt veszítettek értékükből 2005 és 2017 között. New Yorkban az árvízveszélyes területek ugyancsak hasonló leértékelődést szenvedtek el. A felmérés az egyéb gazdasági tényezőktől megtisztította az adatokat, így ez a veszteség kimondottan a tengerszint emelkedésének a rovására írható.

A hurrikánok által érintett területeken a kereskedelmi ingatlanok értéke a vihar után egy évvel 6, két évvel később pedig 10,5 százalékkal csökkent. Miközben a New York-i partok vízszintje már körülbelül 30 cm-rel magasabb, mint 100 évvel ezelőtt, az áradások mértéke és gyakorisága is megnőtt.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BB Házak
30–94 m225–75 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
Park West
32–79 m225.8–112 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft

Mi lehet a megoldás?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi kockázatot még mindig széles körben alábecsülik.

A természeti katasztrófák részvénypiacokra, bankszektorra és ingatlanpiacra gyakorolt ​​hatása az elmúlt fél évszázadban viszonylag alacsony volt, de a helyzet drámaian megváltozhat. Az IMF becslései szerint a 21. század közepére az áradások és tűzvészek által okozott veszteségek mértéke világszerte elérheti az évi 1000 milliárd dollárt. Az éghajlatváltozás közvetlen hatása valószínűleg először Afrikában és Ázsiában lesz érzékelhető, de idővel a bolygó egészre kiterjed.

A környezeti hatások globális mérséklésére tett kísérletek, a fosszilis tüzelőanyagok, különösen a szén szerepének csökkentése és az új közlekedési politikák végrehajtása a gazdaság összes ágazatát újradefiniálják. Az ingatlanpiac szintén új eszközöket és közös szabványokat keres, amelyek segítenek az iparágnak a jövőben javítani az éghajlati kockázatok értékelését a döntéshozatali folyamatok során. A bankok és más intézmények már most szívesen finanszírozzák a „zöld” ingatlanokat, és olyan termékportfóliókat hoznak létre, amelyek minimális energiafelhasználással és a lehető legkisebb környezeti hatással járnak. Az alacsonyabb fenntartási költségek hosszú távon növelik az ilyen ingatlanok hozzáadott értékét a lakók számára, miközben csökkentik a kockázatot a hagyományos épületekhez képest. A legfőbb probléma, hogy az ilyen, zöld minősítésű termékeknek még nagyon alacsony a száma, de a jövőben a növekvő kereslet feltehetően a kínálatban is növekedést eredményezhet.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus vakcina védőoltás
vakcina oltás védőoltás koronavírus kínai Sinopharm
GettyImages-1206147315 (1)
vakcina oltás
bank hitel getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714