ház épít daru lakás
Ingatlan

Milyen hatással van az 5%-os áfa a lakáspiacra? Szavazz!

Portfolio
2021. január 1-jétől 2026. december 31-éig 5 százalék a vásárolt vagy kivitelezővel építtetett új lakóingatlanok áfája. Ezt a lépést régóta szorgalmazták a beruházók, ugyanakkor a forgalmi adó csökkenése több kérdést is felvet. Természetesen olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk!
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Jelenleg a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát kell alkalmazni az új ingatlanoknál a bruttó vételárak megállapítása során, sőt, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény felvétele esetén az idei évtől az áfa is visszaigényelhető. A 2016-os áfacsökkentésnél tapasztalt kínálati berobbanás ugyanakkor egyelőre várat magára, a fejlesztők vélhetően a pandémia miatt nem indítottak tömegével új projekteket. Az idei év elején négy, legalább 100 lakásos társasház projektben kezdődött meg az új lakások értékesítése.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 972 ezer forint volt 2021 elején Budapesten, ami azt jelenti, hogy egy év alatt közel 3 százalékos drágulás volt érzékelhető a piacon.Persze kérdés, hogy bírni fogja-e a tempót a hazai építőipar: elemzők szerint az áfacsökkentés hatására 2021-től dúskálni fognak a megrendelésekben az építőipari cégek, ráadásul elindult a kormány lakásfelújítási programja is, ami szintén az építőipari vállalkozásoknak ad munkát. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy lesz elég kivitelező a megnövekedett igények kiszolgálására.

Ugyanakkor egyes becslések szerint az ingatlanberuházási kedv és az eddig elindult építések akár több mint 100 ezer új lakóingatlant is jelenhetnek országszerte a következő 5-6 évben.

Az persze még kérdéses, hogy hogyan befolyásolja az árakat hosszútávon az 5%-os forgalmi adó, de a lakossági várakozásokból az szűrhető le, hogy optimisták a vevők, és egyértelmű csökkenést várnak – tudtuk meg a hitelintézettől. Ezt az optimizmust jelzi az is, hogy a fővárosban 2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ami körülbelül megegyezik a 2019 őszi értékesítési számokkal.

Összehasonlításképp, 2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant vásároltak meg Budapesten, így az idei első negyedév biztatóan indult a fejlesztők számára.

A kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a kínálati oldalról eltűnt a legnagyobb kockázati tényező.2021-től tehát sok új projektre számít a piac. A pénzintézetek is egyértelműen érzékelik a megnövekedett érdeklődést. Az OTP Bank a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy online, vagy bankfiókban sok az érdeklődő ügyfél, akik keresik az 5%-os áfával megvásárolható ingatlanokat – és természetesen a szintén nemrég indult lakásfelújítási támogatást is -, és sokan igénylik a szakmai tanácsadást ahhoz, hogy eligazodjanak a részletekben, ezért veszik igénybe banki szakértők segítségét is.

De milyen hatással lesz az áfacsökkentés? Szavazz!

Mennyire ösztönöz téged lakásvásárlásra az, hogy 5%-ra csökkent az új ingatlanok áfája?
  Milyen hatással lehet az áfacsökkentés a lakásárakra?
   Hol érvényesülhet a vételárakban jobban az áfacsökkentés?
    Milyen ingatlantípusoknál érvényesülhet jobban az áfacsökkentés?

     A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

     Címlapkép: Getty Images

     GettyImages-1194700824
     getty, belgium, város
     kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
     vakcina oltás koronavírus

     Alapblog Aranyat vett az MNB

     A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

     Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
     2021-04-14
     Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
     2021-04-29
     Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
     2021-06-01
     HR Revolution 2021
     2021-06-03
     Financial and Corporate IT 2021
     Portfolio hírlevél
     Ne maradjon le a friss hírekről!
     Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
     hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

     Kiadó raktárak és logisztikai központok

     A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

     Infostart.hu

     Hitelkockázati modellező

     Hitelkockázati modellező

     Üzleti modellező

     Üzleti modellező
     Online előadás
     Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
     Könyv
     Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
     getty, belgium, város