Megjelent a törvényjavaslat a Diákvárosról és a Fudan Egyetemről - Ki melyik területet kapná?
Ingatlan

Megjelent a törvényjavaslat a Diákvárosról és a Fudan Egyetemről - Ki melyik területet kapná?

Portfolio
Megjelent a Diákváros és a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslat, melyből részletekbe menően kiderül, hogy mely területek tartoznának az egyetemhez és a Diákvároshoz. Úgy tűnik, hogy többek között a Nagyvásártelep és környezetének megújítása mégis a Fudan Egyetemhez tartozó területek közé kerülne, ha elfogadja a parlament a javaslatokat.

Megjelent a parlament.hu oldalán a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról és az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról a törvényjavaslat, mint írják az Alaptörvény egyes bekezdései szerint sarkalatosnak minősül a kezdeményezés, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

A törvényjavaslat többek között tartalmazza, hogy milyen feladatai és céljai lennének a létrehozni kívánt alapítványnak, illetve részletesen kitérnek arra is, hogy mely ingatlanok helyén (gazdasági épület, beépítetlen terület) épülne fel az egyetem kampusza. Ezek a területek állami tulajdonban vannak a törvényjavaslat szerint, és az elfogadást követően mindegyik a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába kerülne.

A térképen kijelölt terület egésze nemcsak a Fudan Egyetem épületeinek, hanem a Diákváros projektjeinek is helyet adna. A Diákváros a terület északi részén, a felső amorf formában - vagy nevezzük kalapnak - kapna helyet, míg például a fehér pöttyel jelölt 38086/50 helyrajzi számú kivett gazdasági épület és udvara a Fudan Egyetemé lenne.

terkep_teljes
Kép forrása: MePAR

Nemcsak az egyetem megépítésére vonatkozó törvényjavaslatot nyújtották be, elkészült a Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslat is. Ebben egyrészt kitérnek arra, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül, így a beruházás helyszínét, illetve a közvetlen környezetét jelentő ingatlanok körét a kormány rendeletben jelöli ki. A törvényjavaslatokban meghatározott pontos helyrajzi számok alapján pedig kirajzolódik, hogy mely az állam által tulajdonolt területeken épül a Diákváros (zölddel) és hol épülnek a Fudan Egyetem kampuszai (pirossal). Utóbbinál a legnagyobb, központi terület nagyságrendileg 120 ezer négyzetmétert tesz ki.

terkep egyetem és diakvaros

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Fürjes Balázs és Palkovics László is biztosított mindenkit arról, hogy nem vesz el területet a Fudan Egyetem a Diákvárostól. Egy korábbi térkép és nyilatkozat alapján a Diákváros négy nagy területből állna, amiből a Nagyvásártelepre érdemes odafigyelni igazán.

  • Ferencvárosi Szabadidő és Sportpark
  • Csepeli közpark
  • Budapest Diákváros (összesen 8 ezer hallgató számára nyújtana kollégiumi szobákat)
  • Nagyvásártelep 
Forrás: BFK

A Nagyvásártelep és környéke egy igen érdekes pontja ennek a listának, hiszen a BFK térképén még hallgatói központként szerepel, a törvényjavaslatban szereplő helyrajzi számok viszont egyértelműen a Fudan Egyetemhez tartozó ingatlanok közé sorolják (ahogy már korábban is kiemeltük a 38086/50 helyrajzi számú kivett gazdasági épület és udvaráról van szó). A törvényjavaslatban azonban arra is kitérnek, hogy mostantól nem a BFK felelős a beruházásért - akik korábban már látványterveket is közzétettek a Diákvárosról, hanem az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

A többféle korábbi térképek ellenére tehát a törvényjavaslat egy lényeges pontja, hogy a legelső térképen pirossal jelöl területek "az Alapítvány részére átadásra kerülő állami tulajdonú ingatlanok". Közben az ITM hivatalos közleményéből kiderült:

"Összességében ugyanazokkal a funkciókkal épülhet meg Ferencvárosban az új egyetemi városközpont. A világ élvonalába tartozó intézmény első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferenciaközpont – megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva - egymást erősítve - épülhet fel."

Az, hogy pontosan hogyan történne a megosztás egyelőre homályos, az azonban biztos, hogy az eddigi terveken szereplő Diákvároshoz tartozó területek, illetve ezek helyrajzi számai, kizárólag a Fudan Egyetem létrejöttére vonatkozó törvényjavaslatban szerepelnek.

Címlapkép: Látványterv, Snøhetta, 2020, forrás: BFK

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
iroda