Egymásnak feszült a főváros és a kormány a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében
Ingatlan

Egymásnak feszült a főváros és a kormány a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében

Portfolio
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester sajtótájékoztatót tartott a mai megbeszélésről, melyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szervezett a Fudan Egyetem ügyéről. A főpolgármester többek között elmondta, hogy bízik abban, hogy a kormány betartja a korábbi megállapodásukat és így nem kell az önkormányzat vállalásait is lefújni, ami többek között tartalmazza az atlétikai világbajnokság megrendezésének jóváhagyását.

Egy órája számoltunk be róla, hogy Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, hogy az egyetemfejlesztés kapcsán "egyet nem értés van" a kormány és a főváros között.

A megbeszélést követően Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is tartott sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy a kormány a tervek szerint több mint 500 milliárd forintból építené meg a Fudan Egyetemet az eredetileg Diákvárosnak szánt területen. A főpolgármester elmondta, hogy: "Azokat a funkciókat, melyek a diákváros értelmét adnák, összezsúfolva, az eredeti beruházási terület egy töredékrészén építenék meg. Ha felépülne a 8 ezer kollégiumi férőhely, az embertelen módon, összezsúfolva történne, hiszen a teljes terület nagy része a Fudan Egyetem céljából kerülne átadásra egy alapítvány számára"

A törvényjavaslatról, amely Baranyi Krisztina elmondása szerint az eredeti 26 hektár helyett 5,5 hektáron engedné megépíteni a Diákvárost, múlt héten számoltunk be részletesen:

terkep egyetem és diakvaros
Zölddel a friss törvényjavaslat szerinti Diákváros területei, pirossal a Fudan Egyetem területei

A ferencvárosi polgármester hozzátette, hogy ez még akkor sem lenne több 6-7 hektárnál, ha hozzászámolnák a ferencvárosi ingatlanokat. Ha tartanák az eredetileg vállalat kollégiumi férőhelyszámot, ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha nagyjából 40 emeletes épületeket emelnének.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón Orbán Viktort is idézte, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Ezután Karácsony kijelentette:

Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan beruházás, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja a beruházást, különösen nem a Diákváros területén.

Karácsony Gergely elmondta, hogy ragaszkodnak a 2019 decemberében megkötött háromoldalú megállapodáshoz, melynek aláírói a magyar kormány, a Ferencváros és Budapest. Ebben a megegyezésben pedig nem szerepel a Fudan, csak a Diákváros:

Nemcsak a köz érdekéhez ragaszkodunk, hanem a megkötött háromoldalú megállapodáshoz is. Megkérdeztem Palkovics úrtól, hogy más egyetemeket megkérdeztek-e, hogy szeretnének-e 500 milliárdos beruházást létrehozni, a válasz az volt, hogy nem.

A főpolgármester hozzátette, hogy minden lehetséges jogi, politikai eszközt megragadnak, hogy a Diákváros megépüljön, és a Fudan Egyetem ne.

nagyvásártelep
A Nagyvásártelep központi épületének jelenlegi kinézete, amely a Diákváros (illetve a friss javaslat szerint a Fudan Egyetem) egyik fő közösségi épülete lenne, forrás: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Baranyi Krisztina elmondta, hogy az egyetem megépítése kapcsán tervezett népszavazási kedvezményezést most a vészhelyet miatt nem lehet megtartani, de helyette konzultációs lehetőséget hirdetnek. Offline és online módon lehet majd négy, a Fudan Egyetem építésével kapcsolatos kérdésre választ adni.

Karácsony Gergely végül elmondta:

Azért küldünk, hogy a korábbi megállapodást a kormány betartsa, és így ne kelljen az önkormányzatnak felmondania azt a megállapodást, ami többek között az atlétikai vb megrendezésével kapcsolatosan is együttműködést alakított ki közöttünk.

A IX. kerületi polgármester hozzátette, hogy az atlétikai vb lefújása nem befolyásolja a stadion létrejöttét, hiszen az már félig készen van.

Címlapkép: A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, MTI/Koszticsák Szilárd

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás