építőipar munkás
Ingatlan

Brutálisan elszálltak az árak az építőiparban, vizsgálódik a GVH, már találtak is gyanús esetet

MTI
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel - mint írták - bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek.

Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat

- tették hozzá.

Áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a GVH tavaly már talált gyanús esetet, ezért tavaly eljárást indított gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben - hangsúlyozták.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések, vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát - olvasható a közleményben.

Az Építőipar 2021 konferencián Koji László, ÉVOSZ elnök elmondta, hogy összességében mindenki felül az áremelkedési vonatra. A nagy kérdés, hogy tisztességesen, vagy nem tisztességesen teszi ezt.

Egy korábbi interjúban Scheer Sándor a Market Építő vezérigazgatója pedig arról számolt be, hogy adatelemzés segítségével gyakorlatilag az építőanyag-ipar teljes vertikumát igyekeztek felmérni, és többek között kiderül az is, hogy egyes alapanyaggyártók 100 százalékos profittal is dolgozhatnak. Mint mondta:

Ez szerintem így nem fenntartható, ilyen nyereségek Nyugat-Európában nincsenek.

A címlapkép forrása: Getty Images.

GettyImages-1211246429 (13)
vuhan virológiai intézet kína
varga mihály pénzügyminiszter
kavics bánya építőipar markoló munkagép
szlovakia_valasztas_politika_eu
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
kavics bánya építőipar markoló munkagép