VAL_02997
Ingatlan

A jövőben is lesznek irodáink, de a használatuk nagyon megváltozik

Portfolio
A Portfolio Property Investment Forum 2021 konferencia "Jönnek az újak! - Több százezer négyzetméter új iroda feszíti a piac kereteit a következő években!" című panelbeszélgetése a „home office vs. karantén office” dilemma feloldásáról szólt ingatlanpiaci szereplők segítségével. Szóba került a megváltozott bérlői igények mellett az irodai lét jövője, és ezen kívül természetesen a kulcsfontosságú bérleti díjak kérdésköre is.

A moderátor Kalaus Valter, a VLK Cresa ügyvezető partnere azzal kezdte a beszélgetést, utalva a konferencia nyitóelőadására, hogy alapvetően

optimisták vagyunk, hiszen nincs tudomásunk jelenleg olyan magyar cégről, mely kizárólag irodán kívül, az online térben tervezi a jövőben a működését.

Irodára tehát a poszt-covid időszakban is minden bizonnyal szükség lesz. Jelenleg Budapesten mintegy 4 millió négyzetméternyi iroda található, de nagy kérdés, hogy ennek mekkora hányadát fogjuk használni a jövőben ténylegesen.

A tervezett építés alatt álló irodaépületeknek vajon mekkora hányada fog megvalósulni? - hangzott el az első közönségkérdés. A közönség tagjai alapvetően pozitívak, többségük úgy látja, hogy nagy részük el fog készülni, és ezzel a panelben részvevő beszélgetőpartnerek is egyetértettek. Emellett azonban látni kell azt is, hogy

az irodák használati módja alapvetően megváltozott a pandémia hatására – bár már a világjárvány előtt is érezhetőek voltak ezirányú tendenciák, ettől függetlenül az iroda, mint valós tér nem fog eltűnni az életünkből.

Mazsaroff Kata, a Horizon Development bérbeadási igazgatója is megerősítette, hogy megváltoztak a bérlői igények, és ezeket figyelembe kell venni, hogy sikeresen visszacsábítsuk az embereket az irodába. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy irodai élményt kell nyújtani, mely arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy érezzék az irodai lét hiányát, amikor otthonról dolgoznak. Az iroda kapcsán az egyik elsődleges szempont szerinte a lokáció: ha nincs dugó, máris kellemesebb a munkába járás, de a zöld környezet is ugyanolyan fontos, ahogy a szolgáltatások minősége is. Galambos Máté, az Atenor Leasing Managere is egyetértett abban, hogy a szolgáltatások fontosak, ahogy az iroda kialakítása, és a vonzó légkör is.

Ezek után Ecsődi Miklós, a Colliers International Occupier Services üzletági igazgatója a bérlői oldalról beszélt: elmondása szerint még csak most kezdik kitalálni a bérlők, hogy valójában mit is szeretnének ebben a poszt-covid időszakban, és a fejlesztők jelenleg éppen erre reagálnak. De Mazsaroff Katával ellentétben úgy gondolja, hogy a sokat emlegetett megközelíthetőség ma már nem áll feltétlenül az első helyen a kiválasztási szempontok között.

Lovas Gusztáv, a DecorFloor Magyarország ügyvezető igazgatója a fenti kérdésre úgy reagált, hogy ma már a flexibilitás a legfontosabb: a bérlő azt szeretné, hogy az irodát úgy lehessen alakítani, hogy a lehető legeredményesebben alkalmazkodjon ahhoz a ciklushoz, melyben éppen élünk, és kiemelten fontos a biztonság az irodában, ahogy a jóllét is.

Az iroda tehát minden bizonnyal megmarad az életünkben, de a használata megváltozik a jövőben: hogy ennek van-e hatása arra, mekkora irodát bérelnek a cégek, erről a közönség szavazott. A jelenlévők többsége szerint minimálisan, mintegy 10 %-kal fognak csökkenni a méretek, de sokan szavaztak arra is, hogy akár 20-40% sem elképzelhetetlen.

Berényi Zsolt, a HB Reavis Acquisition and Development Directora arra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy jelenleg három tényező van, amire a fejlesztőknek a pandémia kapcsán kiemelten kell koncentrálniuk: első és legfontosabb, hogy az iroda jelentsen biztonságos környezetet, közlekedési szempontból ideális helyen legyen, a harmadik, ami kiemelten fontos, az a vállalat társadalmi és környezeti tényezők iránti kollektív lelkiismeretességének kérdése. Ez utóbbi egyre fontosabb, hiszen a bérlők és a befektetők a jövőben igenis keresni fogják azokat, akik az ESG mentén fejlesztenek. Elhangzott, hogy vannak bérlők, akik azt gondolják nem kell változtatni az iroda méretén, sokan pedig átstrukturálják a teret, sokkal több közös területet alakítanak ki.

Az ár ma még mindig kulcskérdés

Mindezek mellett megkerülhetetlen téma a bérleti díj: nagy kérdés, vajon hajlandók-e a bérlők plusz pénzt fizetni a rugalmasságért cserébe, tudván azt, hogy a budapesti piac rendkívüli mértékben árérzékeny. Ecsődi Miklós szerint egyáltalán nem jellemző a hajlandóság magasabb bérleti díj kifizetésére a rövidebb futamidő esetén. A tapasztalata szerint inkább mindenki újat, korszerűt szeretne, Mazsaroff Kata szerint azonban erre igenis hajlandók, de nem elsősorban a rugalmasság miatt, sokkal inkább HR szempontok mentén.

Egyre nagyobbak a HR költségek és a cégek inkább fizetnek többet egy olyan helyért cserébe, ahova maguktól is vissza akarnak menni az emberek.

Nem kérdés, vissza akarja csábítani a dolgozókat mindenki, ehhez azonban szorosan kapcsolódnak a szolgáltatások. Ennek apropóján a résztvevők összeszedték, melyek azok a szolgáltatások, amelyekre feltétlenül szükség van 2021-ben. Berényi Zsolt megemlítette a náluk már létező concierge szolgáltatást, melyet nagyjából úgy kell elképzelni, mint a szállodaiparban. Kérhet a bérlő ruhatisztítás például, de egyre fontosabbá válik a shared eszközökhöz való könnyű hozzáférés, a szolgáltatásba való beépítésének igény is. A résztvevők megemlítették a nagy, tágas, fényes közösségi terek egyre fontosabb szerepét, a szabadtéri munkaállomások növekvő népszerűségét is.

Címlapkép forrása: Portfolio

netflix
bear_1
kornai jános
falling chart
bét

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
balaton nyár hőség