Megjött a kormánydöntés: hatalmas sportcsarnokot építenek az M7-es autópálya mellé

Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester közös Facebook-videóban jelentette be vasárnap délután, hogy a kormány biztosítja a szükséges forrást, ezzel indulhat a Multicsarnok építése.

"Ez nem csupán a város hokicsapatának jelent majd új otthont, hanem végre méltó rendezvényközpont, közösségi centrum is lesz Fehérváron" - véli a fehérvári polgármester, aki szerint a fehérváriak egy régi álma valósulhat meg ezzel. "Kiemelendő, hogy a csarnokkal együtt jelentős útépítési beruházás indul, az ipari parkot a Budai úttal összekötve, P+R parkolót kialakítva" - írta Cser-Palkovics András.

Az országgyűlési képviselő pedig arról beszélt a rövid videóban, hogy megkezdődhet a multifunkcionális sportcsarnok építése a Nagyszombati út és a Budai út kereszteződésében.

A döntés azt jelenti, hogy lezárhatja a Beruházási Ügynökség az állam által kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárást, így meg lehet kötni a következő hetekben a kivitelezési szerződést és a munkaterület-átadás után indulhat még az idei évben a kivitelezés - írja a Székesfehervár.hu, a város portálja.

A cikk megjegyzi, hogy évtizedeken keresztül meghatározó látvány lesz, ha az M7-es felől jön valaki Székesfehérvárra.

A beruházás kicsivel több mint két év alatt fejeződhet be. A portál beszámolója szerint a multicsarnok építését teljes egészében az állam finanszírozza, és még a Modern Városok Program fontos elemét képezte.

A beruházás 32 milliárd forintból valósul meg az úthálózattal, közműkapcsolatokkal együtt.

Hatezer fős multifunkcionális csarnok épül, ami nem csak jégcsarnok lesz, hanem egy olyan csarnok, amiben az egyik napon sportmérkőzést, a másikon pedig már konferenciát vagy koncertet rendezhetnek.

Már 2016 óta tervezik

A Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. oldalán található korábbi bemutatkozó szerint Magyarország Kormánya a "Modern Városok" program keretében lehetőséget biztosított arra, hogy Székesfehérváron egy multifunkcionális csarnok beruházás valósuljon meg a Budai út városból kivezető szakaszán. Először a csarnok építési tervét 2015-ben jelentették be.

2020 májusában jött a hír, hogy egy Székesfehérváron megvalósuló, 6000 fő befogadására alkalmas új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok feltételes közbeszerzési kiírását hagyta jóvá a kormány (előtte 2019 elején a kormány már lefújta a beruházást, mert túlságosan drágának találta azt, nettó 25 milliárd forintért, pedig 2018 őszén már kihirdették a kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertesét). Tavaly tavasszal a közlönyben jelent meg a határozat, amely a gazdaságvédelmi akciótervre, továbbá a Modern Városok Program keretében a kormány és Székesfehérvár önkormányzata közötti együttműködési megállapodásra hivatkozott.

Idén augusztusban már olyan hírek érkeztek, hogy a székesfehérvári közgyűlés pénteken zárt ülésén jóváhagyta, hogy 32,4 milliárd forintért megépüljön az Alba Aréna. 

2017 szeptemberében írt bemutatkozó szerint "a tervezett létesí­tmény egy alapvetően sportfunkciót ellátó sportcsarnok, mely kiemelten a jégkorongsport rendezvényeinek lebonyolítására létesül. Multifunkcionalitása a csarnokban állandóan jelen lévő jég befedhetőségével biztosítható, mely segí­tségével minden más elterjedt sportág számára biztosítható lesz a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő játéktér. A csarnoktérhez egyéb, sporttól független multifunkcionalitást biztosító terek (mint éttermek, irodák, tárgyalók, és többfunkciós termek) kapcsolódnak".

"A négyszintes jégcsarnok több mint 6000 fő befogadására lesz alkalmas, a néző- és a küzdőtér kialakítása pedig igazi katlanszerű élményt nyújt majd a sportolóknak és a drukkereknek egyaránt. A terület megközelíthetősége a tágabb vonzáskörzet irányából az autópálya és városi bekötőútjai révén gyors és egyszerű, emellett a városi közlekedési kapcsolatok jól szervezhetőek. Az impozáns épület számos rangos sporteseménynek, városi és kulturális rendezvénynek is méltó otthona lesz" - olvasható a bemutatásban. 4 évvel ezelőtt szeptemberben még az volt a terv, hogy "amennyiben minden ütemterv szerint alakul, akkor 2019. szeptember 1-jén átadható lesz a létesítmény".

Címlapkép forrása: Székesfehérvár.hu

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF