FONTOS Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból
Jobb, ha hozzászokunk a válsághoz? - Nehéz idők elé nézhet az ingatlanpiac
Ingatlan

Jobb, ha hozzászokunk a válsághoz? - Nehéz idők elé nézhet az ingatlanpiac

A Property Investment Forum 2022 konferencia CEE – Régiós körkép című panelbeszélgetésében az ingatlanpiac különböző területeinek képviselői tárgyalták meg a térség előtt álló lehetőségeket és kihívásokat. Az angol nyelvű panelben szó esett a kormány szerepéről és a jövőben várható változásokról is.

A Property Investment Forum 2022 konferencián tartott beszélgetés egy közönségszavazással kezdődött, ahol a résztvevők meghatározhatták, hogy a háború, az infláció, vagy az energiaválság a legnagyobb külső sokk az ingatlanpiac számára. A legtöbben az összes opciót egyformán erősnek érezték. Ódor Dániel MRICS, a Taylor Wessing partnere és a beszélgetés moderátora a paneltagokat is megkérte, hogy válaszoljanak a közönség szavazás kérdésére.

A vendégek többnyire egyetértettek abban, hogy a felsorolt hatások egymással kapcsolatban állnak, nem lehet szétválasztani őket, Tibor Dávidnak, a Masterplast Nyrt. elnökének azonban volt egy borúlátó megjegyzése:

Szerintem ez az új normális, már most is több sokkon vagyunk túl, de szerintem ez közel sem a vége, gyors reakciókra lesz szükségünk a jövőben

– mondta a Masterplast elnöke

A moderátor Magyarország és a kormány unortodox gazdaságpolitikájára terelte a szót, arra volt kíváncsi, hogy a paneltagok szerint ez inkább vonza, vagy taszítja a befektetőket és a fejlesztőket. Rudolf Riedl MRICS, a SÜBA Hungary Kft. vezérigazgatója foglalta legjobban össze a meghívottak gondolatait: „A különbség nem olyan jelentős, Magyarország nem lóg ki a régióból, az EU-val közös megállapodáson azonban nagyon sok múlik, sok mindent megváltozhat.” – mondta a vezérigazgató.

Tibor Dávid ezt a kérdést is más irányból közelített meg, szerinte az unortodox megoldások nagy lehetőséget rejtenek és bízik a Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztérium munkájában:

most van itt az újraszervezés ideje

– mondta Tibor Dávid. Ezzel nem mindenki értett egyet, John McKie, a CA Immo Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a politikának és a gazdaságnak nem mindig egyeznek célja, és gyakran eredményez feszültséget a kormány aktív jelenléte ami nehezítheti a vállalatok működését.

PIF_1B-60
Property Investment Forum 2022, forrás: Portoflio/Mónus Márton

A piac előtt álló kihívásokra és a forint gyenge teljesítményére reagálva Marton András CFA, az Adventum International tranzakciókért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója elmondta, hogy szerinte nem történt tragédia, egyszerűen véget ért az olcsó finanszírozás korszaka: „A stratégiának már többnek kell lennie az olcsó pénz megszerzésénél” – mondta az igazgató.

Hannes Wimmer, az Erste Group Bank AG Loan Syndication ügyvezető igazgatója szintén reagált a várható infláció hatásaira, szerinte a forintban történő tőkebeáramlás nagyon lelassulhat, akár le is állhat, de az itt lévő fejlesztők nem fogják elhagyni az országot:

Aki már itt van az nem a forint vagy az euró miatt jött, hanem a piac és Budapest miatt, de az euró bevezetése számukra is vonzó lehet

– mondta az igazgató.

Ódor Dániel a lakáspiac felé terelte a szót, arra volt kíváncsi, hogy a paneltagok, hogy látják a külföldi tőke jelenlétét ezen a piacon. Rudolf Riedl MRICS elmondta, hogy egy ideig még biztosan nem önti el a külföldi tőke a lakáspiacot, hiszen nincs meg az ehhez szükséges jogi keret. A panel minden tagja egyetértett abban, hogy a szükséges jogi környezet hiányában nem lesz jelentős változás a lakáspiacon.

Utolsó kérdésként az ESG szempontokról és minősítésekről beszéltek a résztvevők. Mindenki egyetértett abban, hogy a nyomás elsősorban a finanszírozói oldalról érkezik, „minden projektnek meg kell felelnie az ESG szempontoknak ahhoz, hogy pénzt kaphasson” – mondta Marton András. Tibor Dávid kifejtette, hogy az építőiparban komoly szempontváltásra van szükség a fenntarthatóság eléréséhez.

Úgy kell felfognunk az épületeinket, mint ideiglenes alapanyagraktárak, a modularitás a jövő kulcsa.

– mondta a Masterplast elnöke.

A beszélgetés zárásaként a résztvevők egy-egy szóban foglalták össze, hogy szerintük mi lesz a jövő legfontosabb témája. Ezek között szerepelt a háború, és az elszálló energiaárak hatása, illetve a munkavégzési szokások átalakulása.

A konferenciáról szóló további cikkek alább olvashatók.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vlazar