Így csinálhatsz okosotthont a lakásaidból
Ingatlan

Így csinálhatsz okosotthont a lakásaidból

A Portfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 eseményen az okosotthonok és az építőipar szakértői arról beszéltek, hogy a lakosság milyen fejlesztésekkel és újításokkal szálhat szembe a növekvő rezsiárakkal, illetve milyen lehetőségek állnak az építőipar előtt.

Bíró Péter, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja a panelbeszélgetést megelőző előadásában beszélt az illékony szerves vegyületek (VOC) által jelentett egészségügyi kockázatról. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője és a program moderátora erre kapcsolódva tett fel első kérdését, arról kérdezte a szakembereket, hogy van-e okunk aggodalomra a hazai ingatlanokban található VOC szintek miatt. Bíró Péter elmondta, hogy adataik elsősorban Németországból származnak, de a káros vegyületek valószínűleg nálunk is jelen vannak, ezért is kiemelten fontos az öko és bio építőanyagok használata.

Ezt követően a moderátor feltette a kérdést, ami már egy ideje mindenkit foglalkoztat, hogyan csökkenthető a rezsiszámla?  Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója úgy látta, hogy szinte minden esetben a szigeteléssel érdemes kezdeni az energiaárak elleni harcot. Czövek Endre a Legrand értékesítési vezetője szerint a fogyasztásmérők is segíthetik az energiafogyasztás csökkentését, hiszen a felhasználók így jobban megismerhetik saját szokásaikat és megtudhatják, hogy hol érdemes változtatniuk. Az értékesítési vezető szerint a mérőberendezések beépítése tökéletes első lépés egy okosotthon kiépítése felé.

Futó Péter arra kérte a meghívottakat, hogy mutassák be, hogyan lehet kialakítani egy okosotthont, mik a szükséges lépések. Czövek Endre szerint egyszerű és kis befektetést igénylő döntés az okos világítás kialakítása, ezért ideális kezdőlépés a fogyasztásmérők beszerelése után. A Legrand munkatársa szerint "az okosotthon kiépítés függőséget okoz, és ha belekezd az ember nem tudja abbahagyni". További lépéseknek javasolta az okos redőnyök és konnektorok telepítését is. Rónai Balázs hozzátette, hogy a fűtés vezérlés modernizálása is a legfontosabb okosotthon funkciók közé tartozik, így ezt is érdemes az átalakítási folyamat elején kiépíteni.

Lakás Kiállítás 2022
Lakás Kiállítás 2022, forrás: Portfolio/Stiller Ákos

Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő és a ProSec Kft. Minőségbiztosítási igazgatója egy új szempontot hozott be a beszélgetésbe, szerinte nem mindig elég, ha a különböző okoseszközök érzékelik a problémát, ha nincs aki megoldja azt. A szakértő elmondta, egy betörés vagy zárlat esetén a lakók távollétében nem elég érzékelni a veszélyt, cselekedni is kell, ilyenkor jön jól a távfelügyelet.

Futó Péter arról kérdezte a résztvevőket, hogy milyen technikai újításokkal vagy változtatásokkal lehet olcsóbb és hatékonyabb energiafelhasználást elérni. Pongrácz Tamás a Metrodom műszaki vezetője elmondta, hogy jelenleg hőszivattyúkat használnak épületeikben, de egyszerre több vasat tartanak a tűzbe: a hőszivattyúk nagyon jó technológiának tűnnek jelenleg, de természetesen más megoldáson is rajtatartjuk a szemünket" - mondta a műszaki vezető.

Utolsó kérdésként Futó Péter a használt lakások felújításával kapcsolatban kérdezte a meghívottakat, a moderátor arra volt kíváncsi, hogy milyen lépésekkel érdemes megkezdeni egy lakásfelújítást. A résztvevők itt is egyből a fűtésszámla csökkentésre terelték a szót. Mindenki egyetértett abban, hogy a szigetelés az egyik legfontosabb teendő, abban azonban valamelyest eltértek a vélemények, hogy mennyire elvárható a gáztól való függetlenedés. Pongrácz Tamás szerint a függetlenedés még nagyon messze van, míg Czövek Endre szerint a folyamat már elkezdődött az elektromos fűtési megoldások térnyerésével.

Címlapkép: Portoflio/Stiller Ákos

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)