Portfolio signature

Felhőkarcolók és üzleti negyedek - íme 2023 legnagyobb építőipari projektjei

Portfolio
2022-ben is számos érdekes, és látványos építőipari projektről számoltunk be. Volt szó 18 kilométer hosszú víz alatti alagútról, és újrahasznosított, illetve szuper karcsú felhőkarcolókról is. Most a B1M cikke alapján összeszedtük a legnagyobb fejlesztéseket, melyek várhatóan 2023-ban készülnek el.

1. Toranomon-Azabudai District

Tokió Toranomon-Azabudai kerülete a Minato üzleti negyed új szuperfejlesztése lesz. A fejlesztés három hatalmas, vegyes használatú tornyot és egy, Thomas Heatherwick által tervezett közterületet foglal magába. A The Main Tower névre keresztelt torony 2022-ben 325 méteres csúcsával egyszerre lett Japán legmagasabb épülete és Tokió első szupermagas felhőkarcolója. Az épületet úgy tervezték, hogy szeizmikusan biztonságos legyen, és kilences erősségű földrengés esetén is menedékként szolgálhat a benne lakók számára.

Toranomon2
Toranomon-Azabudai üzleti negyed, forrás: Mori Building Company
Az új beruházási és építési kerettörvény kiemelt figyelmet kap a március 30-i Építőipar 2023 konferencián. Részletekért kattints!

2. Tun Razak Exchange

A Tun Razak Exchange, Malajzia első nemzetközi pénzügyi központja, egy hatalmas, 70 hektáros negyed, amely mintegy 2,5 millió négyzetméternyi irodaterülettel, egy 2 millió négyzetméteres bevásárlóközponttal és közel 4000 lakást foglal magába. A projektet olyan pénzügyi központok sikere inspirálta, mint a londoni Canary Wharf, a sanghaji Pudong és a szingapúri Marina Bay Sands. A fejlesztést 2010-ben jelentették be, a Covid-19 alatt azonban Malajzia szigorú mozgáskorlátozási rendelete nagymértékben késleltette az építkezést. A késedelmek ellenére 2022-ben elkészült az Exchange 106, Délkelet-Ázsia legmagasabb épülete, amelyhez 2023-ban két hatalmas lakótömb fog csatlakozni.

Tun Razak Exchange
A Tun Razak Exchange, forrás: Tun Razak Exchange

3. Iconic Tower

A felhőkarcolót 2019-ben kezdték építeni, legmagasabb, 393 méteres pontját pontját már 2021-ben elérte, így elkészültekor ez lesz Afrika legmagasabb épülete és a kontinens első szupermagas felhőkarcolója. Az Iconic Tower Egyiptom új közigazgatási fővárosának központi elemeként épül, az új város fejlesztését 2015-ben jelentették be és várhatóan 2023-ban nyitja meg kapuit. Az Iconic Tower egyike a kerületben tervezett 20 felhőkarcolónak, amelyeket 3 milliárd dollár becsült költséggel építenek. Az épülettel már két korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések