Rémisztő a lakáspiac befagyása - Tízéves rémképek bukkanak elő a vásárlások számát látva

Portfolio
A Duna House Cégcsoport közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2023 januárjában, országosan csupán 5853 lakóingatlan cserélt gazdát. Még a járvány időszakában, 2020 áprilisában is több volt az adásvétel, mint most januárban. Utoljára ilyen alacsony tranzakciószámot 2013-ban láttunk.

A Duna House becslése alapján 2023 januárjában a stagnáló november és december után újabb mélypontjára süllyedt az ingatlanpiac.

Országosan 5853 adásvételt becsültek, ez az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban és decemberben.

A januári adat decemberhez képest 10%-kal, 2022 januárjához képest 46%-os visszaesést jelent. A lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodni, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek.

A visszaeső kereslet káros következményeiről ebben a cikkben írtunk:

A Duna House várakozásai szerint idén sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90-110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban, amelyet az első januári becsült adat megerősít. Emlékeztetőül a 2008-as válság utáni időszakban 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten.

A piac más szakértői némileg pozitívabb képről, becsült tranzakciószámról számoltak be. Szabó Attila, okleveles szerkezet-építőmérnök - aki az energetikai tanúsítványok száma alapján, saját módszertannal szintén havi tranzakciószámbecslést végez - 7241 darab eladást becsült, ami a Duna House számainál jóval magasabb érték, de az általa decemberrre becsült 6113 darab adásvételt is meghaladja. A korábbi hónapokban a Duna House és a tanúsítványok száma alapján készített becslés nagyon hasonló számokat mutatott, ez az első olyan hónap, amikor ekkora a különbség a kettő között.

A februári adatok vélhetően tisztázni fogják a helyzetet, hogy pozitívabban vagy éppen ellenkezőleg - rosszabb vásárlási ütemben indul az év.

Property Warm Up 2023
Az első Portfolio-s ingatlanpiaci eseményünkig már csak hetek vannak hátra. Találkozzunk február 21-én az évindító Property Warm Up konferencián!

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF