A következő két évben rengeteg építőipari cég tönkre fog menni
Ingatlan

A következő két évben rengeteg építőipari cég tönkre fog menni

Portfolio
A hazai építőipari termelésben most lassul a piac, de a többség szerint 1-2 éven belül újra felpörgünk. A válaszadók negyede szerint ugyanakkor kevés a jó hír, érezhető a lassulás és a kilátástalanság. Az Építőipar 2023 konferencia első szekciójának panelbeszélgetésében Ditróy Gergely, a Portfolio üzletfejlesztési igazgatója a piaci kilátásokról kérdezte az iparág szereplőit.

Olyan dologtól félni, ami biztosan bekövetkezik butaság – A kereslet visszaesésétől nem kell félni, mert az már megtörtént, a kérdés az, hogy hogyan alkalmazkodunk ehhez. A következő években egy erős visszaesés lesz az építőiparban, a kérdés, hogy ezt hogyan lehet tompítani és erre a szereplők hogyan reagálnak. A piac szereplőinek együtt kell működniük.

Leghamarabb 2025-ben fordulhat meg a mostani trend

- hívta fel a figyelmet Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. A szakember szerint a tervek megvannak ugyan, de a piaci logika ezt erősen szűrni fogja. Építőanyagárakban egy kisebb árcsökkenés várható, de ez közel sem lesz 30-40 százalék. A tavaszi időszakban lehet egy kismértékű alapanyagárcsökkenés, egy egészségesebb piaci verseny jöhet. A lényeg, hogy a szektor lassulása ne egy teljes satufék legyen. Az állam ugyan berántotta a féket, de abban bízom, hogy a magánszektorban ez nem így lesz. A mostani időszakban megkerülhetetlen, hogy a vállalatok növeljék a hatékonyságukat, a gyártói, a kereskedői, a kivitelezői és a beruházói pozíciókat is jobban össze kellene hangolni és meg kell tanulniuk jobban együttműködni. Nagyon fontos lenne, hogy idén tavasszal már az állam is elkezdje a projekteket.

Mi is látjuk a visszaesést, az állványozás a projektek közepén jelenik meg jellemzően, de mostanra mi is érezzük a nehezebb időszakot.

A lakásépítésekben mérhető a legnagyobb visszaesés, emellett az állami beruházások visszaesése is erősen érezhető.

Félni ugyanakkor nem kell, bár nehéz két év jön, de menni kell előre. Fejlesztésekre van szükség, a szervezetek organizációjában például. Az áremelkedés idén valóban nem fog növekedni, de a projektösszegek is megnövekedtek, így ami korábban drágának számított, az ma már belefér, gondoljunk például a gépesítésre. Nálunk a profit csökkentésével próbálják tartani az árakat. A piac mostanra rendkívül árérzékeny lett. Fontos lenne, hogy az eddigi ciklikusságból próbáljunk meg kitörni, ami a vállalkozásokat is hosszabb távú gondolkodásra ösztönözné – mondta el Serdült Sándor, a Layher Kft. ügyvezetője.

A megrendelői oldalt nézve nálunk a tavalyi év volt egy nehéz időszak, főleg a háború és az energiaárak miatt. Hiába nyertünk meg projekteket, arra végül nem volt pénz, így több projekt is leállt. Az idei év eddig optimális számunkra, de az iparág egészét nézve nagyon pesszimista vagyok,

a következő két évben rengeteg építőipari cég tönkre fog menni.

Az építőipar hatékonyságát növelni kellene, de ennek megvalósulása kétséges. Az biztos, hogy Nyugat-Európában jobban megfizetik a munkavállalókat is és a technológiát is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy ott egy főre nagyobb beruházási érték jut. A gépesítettségünk viszont még mindig alulmarad az elvárttól, ott kevesebb élőmunkával valósítják meg a beruházásokat – emelte ki Palkovics Milán, az Épduferr Nyrt. igazgatóságának elnöke.

A válságot mi is érezzük, először az eladásaink csökkentek, majd az árak is emelkedni kezdtek. Csökkenésre számítunk, de erre fel kell készülnie mindenkinek, kitalálni, hogy a cégek hogyan működhetnek egy ilyen környezetben is eredményesen.

A csökkenéseket hatékonyságnöveléssel, a szervezeten belüli fejlesztésekkel lehet kompenzálni.

Az alapanyagárak eddig valóban kiszámíthatatlanok voltak, de mostanra ez konszolidálódott, bár árcsökkenésről még nem beszélhetünk. Jó hír viszont, hogy az áremelkedés mértéke sokkal kisebb most, mint 2022-ben.

Az állam szerepe eddig óriási volt, most is az lenne, csak nem megoldott a finanszírozás, ami gondot okoz az építőipari szereplők számára. Ha az uniós finanszírozás megérkezik, az államnak nagyobb lehetőségei lesznek. Az állam szabályozói oldalon is nagy szerepet vállal, például az extraprifitadón keresztül, de például a cementellátást nem sikerült biztosítani. Nem helyes, ha az állam beleavatkozik az árakba, inkább az alapanyagellátást kellene biztosítania. A mostani törvénytervezet valószínű, finomodni fog. A cégek jobb szervezettséggel, jobb belső folyamatok tervezésével rengeteg anyagköltséget tudnak spórolni, erre kell most fókuszálniuk – hangsúlyozta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója.

Képek és címlapkép forrása: Kaiser Ákos / Portfolio

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
shutterstock_1398060875