Ingatlan

Eladták a TriGranitot

Portfolio
Alig 3 évvel azután, hogy Demján Sándor nem kis meglepetésre megvált élete főművének egy jelentős részétől, az akkori vevő, a TPG most értékesítette a TriGranitot. A vevő a Revetas (közép-európai régióra specializálódott ingatlan-befektetési vállalat), aki a Goldman Sachs Asset Management által kezelt alapokkal közösen vásárolta meg a magyar központú régiós ingatlanfejlesztés egyik ikonikus cégét a TPG Real Estate-től. A felek a tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra, de ha abból indulunk ki, hogy Budapesten és a régió fontosabb városaiban az elmúlt 3-4 évben mintegy 20-30%-kal nőttek az árak a kereskedelmi ingatlanok piacán is, akkor a TPG nem csinált rossz üzletet. Török Árpád vezérigazgató és a menedzsment a hírek szerint marad.
Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


A 173 ezer bruttó bérbeadható területű eszközökből álló közép-európai TriGranit portfolió 100 százalékos bérbe adottsággal működő irodaházakból, és három A-kategóriás fejlesztés alatt lévő (pipeline) irodaprojektből áll. A teljes eszközérték a bruttó fejlesztési értékkel együtt meghaladja a 450 millió eurót. Két projekt, a krakkói Bonarka for Business (B4B) irodakomplexum H épülete, valamint a budapesti Millennium Gardens irodaház már kivitelezés alatt áll, míg a B4B I épületének és a katowicei Silesia Towers irodaház első ütemének indítása a közeljövőben várható.

A vállalat vezetését továbbra is a TriGranit menedzsment csapata végzi Török Árpád vezérigazgató irányításával. Az irodaházak fejlesztését és építését a TriGranit folytatja a jövőben is.

"A TriGranit akvizíciója révén ötvözve a Revetas hosszú távú régiós érték-generáló befektetői tapasztalatát a TriGranit kiemelkedő fejlesztői tapasztalatával további kiemelkedő ingatlanfejlesztések vállhatnak valóra fontos közép-európai egyetemi városokban. Örömmel dolgozunk együtt a TriGranit tapasztalt menedzsment csapatával azon, hogy a core ingatlanpiacon kiemelkedő projekteket valósítsunk meg, hiszen a régióban az elmúlt évtizedekben ez a szegmens jelentette az egyetlen biztos, likvid eszköztípust - mondta Eric Assimakopoulos, a Revetas ügyvezető partnere.

Michael Abel, a TPG Real Estate partnere hozzáfűzte: "A TriGranit egykori megszerzésével egy stratégiailag igen erős, a régióban nagyra tartott ingatlan platform-hoz jutottunk hozzá, melyet egy szakmailag kiváló, hozzáértő menedzsment csapat irányított és irányít mind a mai napig. Mindez a gazdaságilag erősödő közép-európai ingatlanpiacon egy nagyon előnyös együttműködést ígért és váltott be. Szeretném köszönetünket kifejezni a TriGranit csapatának a kiemelkedő együttműködésért, és egyben sok sikert kívánni a cég életének következő fejezetéhez.

A TPG Real Estate tulajdonlása alatt a TriGranit nem csak a meglévő állományt kezelte, és kezdett újabb fejlesztésekbe, hanem sikeres tranzakciókat is zárt, mint például a krakkói Bonarka Városközpont, a budapesti Millennium irodatornyok, és a Lakeside Park irodák eladása Pozsonyban. A TPG Real Estate Europában és Észak- Amerikában számos ingatlan platformot hozott létre és vásárolt úgy mint A&O Hotelek, Arlington Porperties, Evergreen Industrial Properties, LifeStorage, P3 Logistic Parks, és a Taylor Morrison.

A TriGranit egyébként múlt héten indította el a budapesti Millennium Városközpont befejező elemének, a Millennium Gardens irodaháznak az építését, amelyről részletesen az alábbi cikkünkben írtunk.

Egy ingatlanfejlesztő olyan, mint egy autógyár, fejlesztenek, majd eladnak, a nagy pénzügyi befektetők pedig megveszik ezeket. Néha egy-egy épületet megtartunk, például a WestEnd City Centert, ami a világban is egyedi a rozsdaövezeti (barnaövezeti) besorolása miatt.

mondta el 3 évvel ezelőtt Demján Sándor, amikor bejelentette, hogy eladták az amerikai központú TPG-nek a TriGranit ingatlanfejlesztő és üzemeltető egy jelentős részét. Az akkori tranzakció így nézett ki:

Eladták a TriGranitot

Revetas A Revetas globális intézményi befektetők, nyugdíjpénztári és árupiaci alapok, valamint kiemelt ügyfelek számára kezel és fektet be tőkét. A vállalat elsősorban olyan jó elhelyezkedésű ingatlanpiaci-eszközökre fókuszál, melyek kiváló eszközkezeléssel és plusz tőkeinjekcióval értékgeneráló képességgel rendelkeznek. A Revetas elsősorban kereskedelmi ingatlanokra fókuszál, úgy mint irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai parkok és lakóingatlanok.

Goldman Sachs Asset Management Vintage Funds A Vintage Funds főként magánpiaci és egyéni befektetők részére biztosít likviditást, valamint tőkét és partnerségi megoldásokat világszerte. Összesen több, mint 27 milliárd dollárnyi tőke- hozzájárulással a vállalat az elmúlt 20 évben a piaca újítójává vált. A Vintage Funds a Goldman Sachs vagyoneszköz-kezelési részlegén belül az Alternative Investments & Manager Selection ("AIMS") csoport által irányított vállalat.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state