Ingatlan

Elkezdődött! - Ömlenek az új épületek a hazai irodapiacra

Portfolio
Négy épületben több mint 110 ezer négyzetméternyi új iroda került egyetlen negyedév alatt a budapesti irodapiacra, az állomány így már közelíti a 3,6 millió négyzetmétert. A java viszont még csak most jön, a következő negyedévekben hasonlóan magas volumenben adhatnak át újabb épületeket. Ezzel ha lassan is, de emelkedésnek indulhat az üresedési ráta, ami egyébként 2018 harmadik negyedévében - a magas számú átadás ellenére - minden idők legalacsonyabb értékét mutatta. A fővárosi irodaterületek mindössze 6,4 százaléka áll üresen - derül ki a BRF legfrissebb elemzéséből.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel!


2018 harmadik negyedéve során négy új irodaépület került átadásra, 110 970 négyzetméterrel növelve a budapesti modern irodaállomány méretét. A negyedév során átadott legnagyobb irodaépület a Magyar Telekom új székháza volt. Az 58 800 négyzetméteres irodaház a Nem-központi Pest részpiacon található. Szintén befejeződött a 36 000 négyzetméteres Mill Park, a 11 340 négyzetméteres Advance Tower I. és a 4830 négyzetméteres EcoDome építése.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 587 290 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 943 580 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület valamint 643 710 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Elkezdődött! - Ömlenek az új épületek a hazai irodapiacra
Az üresedési ráta tovább csökkent. A harmadik negyedév során 1,2 százalékponttal 6,4 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Az előző negyedévhez hasonlóan a legtelítettebb alpiac a Nem-központi Pest régiója lett, ahol az üresedés jelenleg 3,9 százalék, míg a legmagasabb üresedési ráta (30,4 százalék) továbbra is az agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet 2018 harmadik negyedévében 111 430 négyzetmétert tett ki, ami 32 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 48,6 százalékával, amit a szerződéshosszabbítások követtek 20 százalékkal. Az előbérleti szerződések részaránya 16,3 százalékot, a bővülések 10,4 százalékot tettek ki ebben a negyedévben, tulajdonosi használatba került a leszerződött területek 4,7 százaléka.

Elkezdődött! - Ömlenek az új épületek a hazai irodapiacra
Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető, a teljes volumen 33 százaléka. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Belváros és Dél-Buda részpiacai követik, 17 százalék, illetve 16 százalék körüli részesedéssel a teljes keresleten belül.

A BRF összesen 145 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 768 négyzetméter volt. 24 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre: 13 új bérlővel kötött megállapodást, 4 szerződéshosszabbítást, 4 előbérleti szerződést és 1 bővülést, emellett a két tulajdonosi használatba került iroda is meghaladta az 1000 négyzetmétert.

A negyedév legnagyobb méretű tranzakciója egy 14 890 négyzetméteres új szerződéskötés volt a Belvárosban, melyet egy a Váci úti folyosón lebonyolított, 10 600 négyzetméteres előbérleti szerződés követett. A legnagyobb hosszabbítást 6000 négyzetméteren kötötték a Maros BC irodaházban, a negyedév legnagyobb bővülése közel ugyanekkora területre, 5870 négyzetméterre szólt a Váci úti White House épületben.

Elkezdődött! - Ömlenek az új épületek a hazai irodapiacra
A tulajdonosi irodaállományban bekövetkezett változásokkal korrigált nettó abszorpció a harmadik negyedév során 142 210 négyzetmétert tett ki, ez az idén mért legmagasabb érték.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025