Ingatlan

Hatalmasat dobott a BIF!

Nem akármilyen bejelentés érkezett a tőzsdén jegyzett BIF-től (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.), a cég ugyanis egy nagyon alacsony kamatozású, 10 évre fixált hitelkeret-megállapodást kötött az MFB-vel. A kérdés már csak az, hogy mit kezd ezzel a rengeteg pénzzel, vagy még inkább ezzel az óriási lehetőséggel a SZIT-té válás előtt álló, egyik legnagyobb magyar tulajdonú ingatlanfejlesztő és befektető. A bejelentést követően a cég vezetőjével, dr. Ungár Annával az igazgatótanács elnökével beszélgettünk röviden a pénz helyéről, a SZIT-té válásról, a Nyugati téri Skála mögé tervezett grandiózus fejlesztési tervekről, és a BIF jövőjéről.


Hatalmasat dobott a BIF!
Impozáns volt a BIF tőkevonzó képessége az elmúlt időszakban, nemrég a Takarékbank biztosított közel 6 milliárdnyi új forrást tőkeemelés útján. Ha jól számolom ezzel a 20 milliárddal kiegészülve, valamint a lehetséges 9 milliárdnyi saját részvény jövőbeli érékesítéssel, ez már 35 milliárdnyi friss forrást jelent. Mi lesz a helye ennek a pénzek?

Minél több a forrás, annál több a lehetőség, annál nagyobb a mozgástér. Ez azonban egy keretmegállapodás, amit akkor hívunk csak le, hogyha olyan lehetőséget látunk, ami mellett üzletileg nem szabad elmenni. Még az is lehet, hogy már idén felhasználjuk a teljes összeget. Ez most elsősorban biztonságot és lehetőséget jelent, amivel igyekszünk a lehető legjobban, és a cég szempontjából legjövedelmezőbb módon élni.

Hogyan jött ki ez a 20 milliárd?

Ez az összeg úgy lett jóváhagyva, hogy megvizsgálták a BIF-et, mint működő céget, a 20 milliárdos összeget hozzámérték, megállapították, hogy ez még mindig egy konzervatív vállalás, és ezt fogadták el. A lényege, hogy hosszú távon (10 évre), alacsony fix kamattal, forint alapon áll rendelkezésünkre ez az összeg. Ezzel a tőkeköltségünket (WACC) a jövőbeli fejlesztésekhez, beruházásokhoz a lehető legalacsonyabban tudjuk majd tartani, ami komoly versenyelőnyt is jelenthet.

Vagyis így lehet 6-8 %-os ingatlanpiaci hozamokból 10% feletti tulajdonosi hozamokat elérni.

Igen. Valahogy így.

Vannak már tervek a 20 milliárdos keret elköltésére, felhasználására?

Természetesen vannak, de ezek még bőven alakulhatnak. Ami tény, hogy három dologra használható fel ez az összeg: akvizícióra, az eszközök fejlesztésére, illetve refinanszírozásra.Ez az új hitelkeret forint alapú, de a kereskedelmi ingatlanpiacon az eurós hitelek, az eurós bérleti díjak és úgy általában (a finanszírozás miatt), az euró a mérvadó. A hazai cégek jelentős része persze forintban jut a bevételéhez, így árfolyamkockázat mindig van. Hogyan hat ez ki a BIF-re?

Ez a BIF-re és a bérlőire nincs hatással. Nálunk egyetlen bérlő sem futja az eurókockázatot, csak ha ezt választja. Aki akarja az forintban fizeti a bérleti díját. igyekszünk a kockázatokat csökkenteni és a biztonságot növelni a bérlőink számára, ez ennél a hitelnél is szempont volt.

Kész projekt vásárlása vagy értékteremtés? Eddig az utóbbi volt a jellemző a BIF-re.

Is-is, de jobban szeretjük az alkotást és az értékteremtést. Úgyhogy biztosan nyitottak maradunk azokra a projektekre, amik sokkal munkásabbak, de van bennük potenciál.

Mi a SZIT igazi előnye önök szerint?

Amellett, hogy a cégek számára rengeteg adóelőnyt hordoz, amivel akár 200 bázisponttal kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek egy ingatlanalaphoz képest, még a lakossági befektetők számára is sokkal ígéretesebb alternatívát tudnak nyújtani. Miért? A nyílt alapoknak túl nagy a likvid, vagyis hozamot jelenleg alig termelő befektetések aránya, a zárt alapokhoz meg 10-20 millió alatt nem férnek hozzá, és inkább csak intézményeknek elérhető. A megoldás a SZIT. Ugyan a legújabb törvénymódosításban megjelent, hogy a nyereség 90%-át nem kötelező osztalékként szétosztani, erre a BIF már az első hírekre reagálva kijelentette, hogy ezzel nem ért egyet és továbbra is az osztalékfizetés mellett áll, vagyis a szabad pénzeszközök 90%-át tervezi kiosztani a részvényesek között.

Sokat beszélünk a SZIT-ről, de a BIF egyelőre nem az. Mikorra válhat véglegesen SZIT-té?

December 31-ig.

Több különleges fejlesztés is folyamatban van. A Harsanylejtő lakópark, egy Andrássy úti hotel, egy közel 30 ezer négyzetméteres irodaház a Nyugati térnél, egy loftlakás projekt budán. Mit érdemes ezekről tudni?

Mi alapvetően a lokációban hiszünk, csak ez van nálunk "kőbe vésve". Az Andrássy úti projektünk azért egyedi, mert lehetőségünk van egy háromszintes mélygarázs építésére, ami itt elég különleges. Itt a hosszú távú értéknövekedés az amiben hiszünk.

A III. kerületben, közvetlen természetvédelmi terület mellé lakóparkot építünk, ez a Harsánylejtő projektünk nyolc üteméből a harmadik ütem, amit két sikeres ütem előzőtt meg. Itt 55-75 m2 közötti lakásokat építünk.

A Jókai utca és a Bajcsy Zsilinszky út közé egy közel 30 ezer négyzetméteres irodaprojektet tervezünk, és itt is kiemelném, hogy többszáz férőhelyes mélygarázs építésére van lehetőségünk. Ha megépül a Nyugati Pályaudvart a Feriheggyel összekötő vasúti vonal, akkor sokan akár kényelmesnek érezhetik nálunk hagyni az autóikat. A projekt tervezés alatt van, de a kivitelezést 2019-ig végéig szeretnénk elkezdeni.

Tervben van egy különleges 20 lakásos luxusloft épület Belbudán. Nekem egyik személyes gyöngyszemem. Természetesen van még tervünk bőven, ami más meglévő müködő ingatlanunk rá vagy mellé épülne, és még sorolhatnám.

Vagyis a BIF stratégiája alapvetően lokációalapú és opportunista.

Pontosan. Az egyetlen dolog ami nálunk kőbe van vésve az a lokáció. Minden másra nyitottak vagyunk.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1