Itt születik a főváros új Váci útja?

2018. február 7. 15:35    
nyomtatás
 
A budapesti irodapiacon a tavalyi év végén még mindig magasabb volt az irodaterületek iránti kereslet, mint az újonnan piacra kerülő kínálat, így a szabad területek aránya egyre jobban csökken. Részben ennek, részben pedig a kivitelezési költségek emelkedésének köszönhető, hogy mostanra ez a bérleti díjakban is megmutatkozik. Míg 2016-ban 5 százalékkal, 2017-ben több, mint 9 százalékkal mentek feljebb a bérleti díjak, a fejlesztők által is kedvelt alpiacokon azonban a hamarosan megjelenő új kínálat enyhítheti a problémát.


A legtöbb iroda továbbra is a Váci úti irodafolyosón épül, amihez a jelenlegi fejlesztések 37 százaléka köthető, de szintén jelentős Nem-központi Pest, Pest központ és Dél-Buda részesedése, ahol a jövőben további élénkülésre számíthatunk.

Itt születik a főváros új Váci útja?"A jövőben várhatóan tovább erősödik Dél-Buda szerepe mind iroda-, mind lakópiaci helyszínként. Ahogy a helyi lakosság és a cégek száma is valószínűsíthetően tovább nő a XI. kerületben, úgy ez az alpiac a következő években is a fejlesztők egyik kedvence lesz. Egész Budapesten, így Dél-Budán is egy nagyon dinamikus verseny tapasztalható a fejlesztők, beruházók között a legjobb telkekért, illetve a legstabilabb és kapacitásban is megfelelő kivitelezőkért. A munkaerőhiány eredményezte béremelkedésre, a kivitelezési költségek jelentős növekedésére, valamint a bérlői aktivitás élénkülésére reagálva a bérleti díjak további emelkedésnek fognak indulni" - mondta el Csuhay Borbála, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója.

Noha jelenleg nem Dél-Budán épül a legtöbb irodaház, mégis ez a leggyorsabban fejlődő alpiac: 2016 végén az irodák mindössze 4 százaléka állt üresen, 2017 utolsó negyedévében ez a mutató már csak 3,3 százalékos volt. A kínálat azonban jelentős bővülés előtt áll. 2019 végéig több mint 400 ezer négyzetméter irodaterületet adhatnak át, melyből mintegy 250 ezer négyzetméter szabad, ennek kb. tizedét a BudaPart GATE teszi ki - tette hozzá a szakértő. A következő években ráadásul a Kopaszi-gát környékén további jelentős irodaterületek jöhetnek létre, így nem kizárt, hogy összterületben Dél-Buda előbb-utóbb megközelíti majd a Váci úti irodafolyosót.

Itt születik a főváros új Váci útja?

Bérleti díjak


A bérleti díjak mostanra rendre 2-3 euróval magasabbak, mint néhány évvel ezelőtt. Ez a Váci úti folyosón 12-13 euró helyett 15 euró feletti bérleti díjakat jelent négyzetméterenként, míg a központi üzleti negyedben (CBD) 20-22 helyett 24 eurót.

Itt születik a főváros új Váci útja?

A cégek szempontjából azonban mégsem ez teszi ki a legnagyobb költségemelkedést, mivel az átlagos munkabérek még nagyobb ütemben nőttek. Összességében ezért hiába mentek feljebb a bérleti díjak, elképzelhető, hogy egy adott cég egy főre jutó kiadásában még csökkent is ennek aránya. A jövőben a piacon megjelenő spekulatív irodaterületek miatt viszont lelassulhat a bérleti díjak emelkedése, de a megemelkedett kivitelezési költségek feltehetően akkor sem teszik lehetővé, hogy azok, a néhány évvel ezelőtti szintre essenek vissza.

A cikk megjelenését a BudaPart fejlesztője, a Property Market Kft. támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium