Ingatlan

Meddig szárnyalhatnak a lakásárak és bérleti díjak? - A szakértőknél sincs egyetértés

Portfolio
A legújabb irodapiaci trendekről, az e-kereskedelem átalakulásáról, a lakásárak növekedéséről és az építőiparról volt többek között szó az UniCredit Bank ingatlanpiaci üzleti reggelijén. A szakértők emellett a lakáspiac 5 és 27 százalék áfa melletti jövőjéről is vitáztak. Jelenleg a fizetések 60-70 százalékát elviszi egy lakás bérleti díja, mégis sokan azt gondolják, hogy a magasabb áfa a használt lakások piacára átgyűrűzve csak úgy tarthatja fent a hozamokat, ha a bérleti díjak tovább emelkednek.

Terjed a co-working, de vajon mit gondolnak a fejlesztők?

A co-working iroda előnyös oldala, hogy a szolgáltatási palettát tudja bővíteni, viszont konkurenciát jelent a bérbeadónak, tehát nekünk fejlesztőknek - mondta el Schőmer Norbert, a Wing vezérigazgató-helyettese. Emiatt óvatosan kell bánni vele, az hogy az Egyesült Államokban 10 százalék az aránya, nem jelenti feltétlenül azt, hogy Budapesten is el kell érni ezt a szintet 1-2 éven belül. Az egyértelműen jó, hogy fejlődik, de a sebességéről megoszlanak a vélemények.


Schőmer Norbert MRICS

vezérigazgató-helyettes

WING

 Tovább »

Értékesítés esetén kizárnak egy befektetői kört, ha van egy 10-20 százalékos co-working iroda a házban? - tette fel a kérdést Pető Gábor az Unicredit Bank ingatlanfinanszírozási igazgatója.

Darida Pál a Futureal finanszírozási és tranzakciós igazgatója válaszában elmondta, hogy ez nem zárja ki alapvetően a befektetőket, viszont a koncepció még nem volt tesztelve, ezért az értékállóságáról nincsenek tapasztalatok. A core irodabérlet mindig hosszú távú, a co-working irodákra viszont ez nem feltétlenül igaz, ezért ha az aránya 20-30 százalék felett lenne, az már a befektetőnek, a fejlesztőnek és a banknak is kockázatot jelentene. Arra viszont nagyon jó a koncepció, hogy a megmaradó pár száz négyzetméteres területeket is bérbe lehessen adni.


Darida Pál

finanszírozási és tranzakciós igazgató

Futureal

 Tovább »

Nemes Rudolf a CTP Management Hungary Kft. országmenedzsere hozzátette, hogy nem lesz megkerülhető a jövőben, hogy minden fejlesztő átgondolja, hogy egy irodaházban mennyi közösségi teret alakítson ki. "Raktárokat fejlesztünk, de most kezdtünk el gondolkodni rajta, hogy például a biatorbágyi székhelyünket, ami eddig egy klasszikus iroda volt, átalakítsuk és élhetőbb közösségi teret hozzunk létre." A másik oldala a kérdésnek a vidéki irodapiac, ahol a pár száz négyzetméteres irodahelyeknek is van létjogosultságuk.


Nemes Rudolf

országmenedzser

CTP Management Hungary Kft.

 Tovább »

A beszélgetés során a szakértők arról is beszámoltak, hogy mi a véleményük a hagyományos fix asztalos irodaterekről, valamin a "shared desk" megoldásról. Jellinek Dániel az Indotek vezérigazgatója elmondta, hogy biztosan nem szeretne olyan helyen dolgozni, ahol nem lehet előre tudni, hogy aznap éppen hova fog leülni. Itthon nem olyan magasak a bérleti díjak, mint például New Yorkban, hogy bármi indokolja, hogy ne legyen saját asztala a dolgozóknak. A személyes tapasztalta, hogy az emberek megpróbálnak ugyanarra a helyre leülni, ahová eddig.

Darida Pál hozzátette, hogy a bérköltség, amivel kompenzálni lehet egy dolgozót az ebből fakadó kényelmetlenségek miatt, sokkal nagyobb költséget jelentenek, mint akkora irodateret bérelni, ahol mindenkinek saját asztala van. Így inkább olyan országokban lehet ennek létjogosultsága, ahol vagy nagyon magasak a bérleti díjak, vagy korlátosak a helyek. Ha egy munkásra 15 négyzetméter jut, 15 eurós bérleti díjjal számolva 15-20 százalékkal kisebb lenne a havi bérleti költség, ami viszont marginális az extra bérköltséghez képest.


Jellinek Dániel

vezérigazgató

Indotek

Jellinek Dániel 1999-ben szerzett közgazdász diplomát. Az általa alapított Indotek csoport 1997 óta van jelen az ingatlan fejlesztési piacon, és ma vezető szereplő a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi... Tovább »

A logisztika lesz az e-kereskedelem új nyertese?

Hogy látják, az online kereskedelem kiszorító hatása mennyire releváns rövid és hosszú távon? Itthon ennek 5 százalék a súlya, a briteknél például már 15 százalék - hangzott el a kérdés Pető Gábortól.


Pető Gábor

ingatlanfinanszírozási igazgató

UniCredit Bank Hungary Zrt.

Pető Gábor másfél évtizedes ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik. 2007 óta dolgozik az UniCredit Bank Hungary Zrt. kereskedelmi- és lakóingatlan-fejlesztések finanszírozására létrejött szakterületén, melyet 2016... Tovább »

Darida Pál szerint biztos befolyásolja, de szét kell választani, hogy melyik az, amit könnyen be lehet szerezni online és melyiket nem. Az Etele Plaza bérlőinél nem látják az aggodalmat, egy autógumit meg lehet rendelni online, hasonlóan a műszaki cikkekhez, viszont egy cipőt, vagy egy ruhát jellemzően felpróbálnak az emberek. A tartós fogyasztási cikkek online vásárlási aránya valószínűleg magasabb lesz, a fashion és a szórakoztatás kategóriáknál viszont a hagyományos vásárlás marad hangsúlyos. Jellinek Dániel hozzátette, hogy szinte lehetetlen ezt előre megjósolni, korábban azt hihettük, hogy a könyvesboltok eltűnnek, most viszont virágzik ez az üzlet. Ezt a kockázatot úgy lehet kezelni, hogy például city-logisztikába is fektetünk.

Nemes Rudolf a lokáció kérdését feszegette. Szerinte egyre fontosabb lesz, hogy maga a raktár, hol helyezkedik el, ez látható például az Amazonnál, ami bevezette, hogy két órán belül kiszállítja a termékeit, ehhez viszont a városban kell tárolni a termékeket. Akár bevásárlóközpontban a raktárak helyett. Éppen emiatt az ingatlanhasználat is átalakul és az e-kereskedelem igazi nyertese a logisztika lehet. Schőmer Norbert is a lokációt helyezte középpontba. Azoknak a kereskedelmi gócpontoknak, amelyek pár száz méteres gyaloglással megközelíthetők, a szerepe nem látszik csökkenni és ezt az e-kereskedelem sem tudja befolyásolni.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


park22 üzleti park

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.
Kiadó terület: 18390m2
Átadás:
2020 Q4
Bérleti díj: 5 - 5.5 EUR
Ajánlatot kérek

A csapból is az elszállt építőipari költségek folynak

Az irodák bérleti díjai nőttek, de nem tartottak lépést az építőiparéval. Belekezdenének most egy irodaház építésbe?

Darida Pál elmondta, hogy ha azt látnánk a piacon előzetesen, hogy a hozamok megmarad és a bérleti díjak nem csökkennek, akkor igen, el lehet indítani. "Körbejárjuk a kérdéseket, felmérjük a saját kockázatunkat és valószínűleg el is fogunk indítani fejlesztéseket, de nem mindenáron."

Schőmer Norbert szerint nagyon nehéz ma megtalálni az egyensúlyt, vagy előre látni, hogy a hozamok csökkenése megáll vagy lelassul. A bérleti díjakban hiába reménykedünk, hogy majd felvihetők lesznek 18-20 euróra (havonta, négyzetméterenként), ha nem fog tudni versenyképesen a budapesti piac bérbeadni, akkor a nagy felhasználók elmennek egy másik lokációba. Persze a város kényelme és a munkabérek is befolyásolják, hogy megőrizzük-e a versenyképeségünket, de akkor is számít a bérleti díj.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


Gizella Loft

Gizella Loft

1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Kiadó terület: 8200m2
Átadás:
Bérleti díj: 11 - 13 EUR
Ajánlatot kérek


A raktárfejlesztésnél is nagy probléma volt, hogy hogyan lehet fenntartani a jövedelmezhetőséget. Raktárt építeni viszonylag egyszerű, akár 8 hónap alatt elkészül, viszont nagyon koncentrált a piac és a külföldi cégek bevonásával tudtuk a költségeket levinni. Horvát, szerb, szlovák, szlovén beszállítóik vannak, akik akár 20-40 százalékkal olcsóbbak, mint a magyar beszállítók. Ezt kellett meglépni, hogy a jövedelmezhetőség megmaradjon. A bérleti díjak majdnem kétszeresek lettek, ami segített, viszont egy generálkivitelezős építkezés megtérülése még így is több mint 10 év - hangzott el Nemes Rudolftól.

Az új lakások áfája úgy tűnik, hogy 27 százalék lesz jövőre. Vannak 5 és 27 százalékos projektek. Mi várható, fel fogja szívni a piac? - tette fel a kérdést Pető Gábor.

"Mi arra készülünk, hogy nem lesz áfa változás" - kezdte Darida Pál. Amit láttunk, hogy a piacon már nincs nagy 5 százalékos állomány és maximum még 3 ezer lehet, ami folyamatban van. Eddig negyedévente 2-2,5 ezer lakást szívott fel a piac, tehát fél év és már csak a 27 százalékosok maradnak. Aki lakást akar venni és holnaptól 22 százlakponttal többet kéne fizetnie, az megveszi ma. Ami 27 százalék mellett épül, annál kisebb lesz a kereslet, és ez fel fogja nyomni a használt lakás árát is, hiszen ha az új már túl drága lesz, akkor használtat fog mindenki venni. Hosszú távon a fiatalok nem fognak tudni lakást venni, ami egy bérlakás piacot generál - tehát ha ez a kormány célja - akkor ez egy jó út rá, mert már a kezdőrészletet sem tudják kifizetni. A bérleti díjak is felmennek és onnantól újra kijön a matek a befektetési lakásvásárlóknak.

"A magasabb bérleti díjjal vitatkoznék, a nettó bérek 60-70 százaléka egy bérlakás díja, nem hiszem hogy egy átlagos család sokkal többet megengedhet magának." - mondta Pető Gábor.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 - 79 m2 alapterület
Átadás:
2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1