Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

2017. október 26. 16:25    
nyomtatás
 
Budapesten járva szinte lépten-nyomon óriásdarukba ütközünk, bizonyítva, hogy gőzerővel zajlanak az irodaberuházások. Nem csak a teljes építési volumen nagy azonban, hanem néhány igazán gigászi projekt is épül a következő években. Az alábbiakban azokat a projekteket szedtük össze, amelyek méretben jelentősen meghaladják az eddigi legnagyobb épületeket is, így jelentősen átformálva a város adott részeinek arculatát.


BudaPart irodák


Szintén a legnagyobb irodafejlesztések közé tartozik a BudaPart városközpont projekt keretében megvalósuló irodaközpont. A területre összesen körülbelül 300 ezer négyzetméternyi irodaterület felhúzását tervezi a Property Market a következő 10 évben. A fejlesztés első ütemében a két lakóház mellett 20 ezer négyzetméternyi irodaterület létesül, az A+ kategóriás, LEED minősítéssel rendelkező BudaPart Gate irodaház már épül a Market Építő Zrt. kivitelezésében. Az irodaház 2019 elejére készülhet el.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

Forrás: BudaPart

Nem régóta pedig azt is tudjuk, hogy a BudaPart adhat majd otthont a Mol-Csoport új székházának is, a területet a tervekkel együtt a Mol kivásárolta a BudaPart projektből, tehát végülis egy saját fejlesztésről lesz szó. A komplexum az eddigi legnagyobb (bruttó 83 ezer négyzetméteres) budapesti székház lehet, a cég ugyanis a mostani 11 épületből egyetlen modern irodaházba - a Kopaszi-gát mellé tervezett 120 méteres, 28 emeletes toronyépületbe - vonja össze különböző részlegeit.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

Forrás: BudaPart

MNB Alapítványok irodafejlesztése


Szintén nagyszabású irodafejlesztési tervekkel álltak elő a Pallas Athéné Alapítványok, melyek a Váci úti irodafolyosón található 7,5 hektáros területre terveznek egy gigantikus beruházást. A Váci út 160-168. szám alatti, 55,2 millió euróért (17,2 milliárd forintért) megvásárolt, három telekből álló ingatlanon 150 ezer négyzetméternyi spekulatív irodaépítés kezdődhet meg, és valósulhat meg 3 év alatt. Az alapítványok arra számítanak, hogy akár olyan profilú cégek is ide helyezhetik át székhelyüket, akik a Brexit hatására elhagyják Londont. A Millenárison lévő két irodaház, a Buda Palota és a Debrecenben megvásárolt irodaházzal együtt így közel 180 ezer négyzetméternyi irodát hasznosít majd a Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott Optima Befektetési Zrt..Agora Budapest


A HB Reavis csoport második magyarországi beruházása a Váci Corners Office után az Agora Budapest. Az Áprád híd pesti hídfőjénél, a Róbert Károly körút és a Váci úti irodafolyosó kereszteződésében megvalósítani tervezett projekt keretében a tervek szerint a 2023-ra 136 ezer négyzetméternyi irodaterület kap majd helyet 5 épületben, illetve hozzá még egy fél bevásárlóközpontnyi, összesen 11 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület is kapcsolódik majd, ahol 40 üzletet alakítanak ki. A projekt várható piaci értéke 140 milliárd forint. Az épületegyüttest a londoni székhelyű MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió tervezte. A projekt első üteme már elkezdődött, a 34 500 négyzetméteres bérbeadható területű, 8 emeletes Agora Hub 2019 nyarára készülhet el.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

Forrás: HB Reavis

Telekom székház


Szintén eddig nem látott méretben épül irodaház a Magyar Telekom számára. A Könyves Kálmán körúton 58 ezer négyzetméteres alapterületű új székház megközelítőleg 4500 ember munkahelye lesz. Az épülethez 1350 férőhelyes mélygarázst, több mint 300 kerékpár elhelyezésére alkalmas biciklitárolót, illetve egy 300 fő befogadására alkalmas konferenciatermet is épít a fejlesztő WING. A Telekom által bérelt területeken kívül az épületben további 4000 négyzetméter áll rendelkezésre piaci bérbeadás céljára.
A projekt várhatóan 2018 végén készülhet el, a Magyar Telekommal történő bérleti megállapodás 15 évre szól.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

Forrás: WING


A sort pedig még lehetne folytatni, például a Futureal Budapest One néven tervez 70 ezer négyzetméteres business parkot létesíteni Kelenföldön, a projekt részleteiről egyelőre azonban kevés információ áll rendelkezésre.

Jelenleg Budapest számos pontján zajlanak az építkezések, melynek köszönhetően Budapest irodaterülete jelentősen növekedhet a következő években. Az iroda piaci trendekkel és fejlesztési boommal kapcsolatban Csuhay Borbálát, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatóját kérdeztük.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk
A budapesti irodaállomány szakadatlan nő, melyet egyelőre támogat az erős keresleti oldal is. A bruttó bérbeadás mértéke a harmadik negyedévben nagyon erős volt, hiszen körülbelül ugyanannyi területre írtak alá szerződést, mint 2017 első félévében összesen. 2017 első és második negyedéve között 67 ezerről 98,7 ezerre, majd a harmadik negyedévben 165 ezer négyzetméterre növekedett. Mindeközben az üresedési ráták az egész budapesti irodapiacon rekordalacsony szintekre csökkentek, a fővárosban mindenhol 10 százalék alatti a kihasználatlanság, a mintegy 3,35 millió négyzetméteres teljes budapesti irodaállomány közel 8,6 százaléka állt üresen a második negyedévben, de most még ennél is alacsonyabb, csupán 7,6 százalékos a teljes piaci üresedési ráta. A fővárosi alpiacokból is kiemelkedik Dél-Buda, ahol csak 3,3 százalékos ez a mutató, ezzel szemben a legmagasabb számmal, - ami ennek tízszerese - 33 százalékkal az agglomeráció rendelkezik a harmadik negyedévben.

Mennyire drágán épülnek az irodaházak? Drágul-e a bérleti díj 2019-2020 környékén? Érdemes már most előszerződni?

Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 13-16 euró között alakulhat, többek között a minősítéstől és az elhelyezkedéstől függően, azonban találhatunk a fővárosban olyan BREEAM minősítéssel rendelkező helyszínt is, ahol akár 24-28 euróért bérelhetünk prémium kategóriás irodát.

A kivitelezési költségek jelentős növekedése miatt a jövőbeni fejlesztések megtérüléséhez elengedhetetlen a bérleti díjak emelkedése. Ezt már azokon az épületeken is látjuk, melyek építés alatt vannak. A bérleti díjak 2019-2020-ra véleményem szerint tovább fognak emelkedni ezért igen, már most érdemes előszerződni. De az, hogy jó időben szerződjünk, nem csak az emelkedő bérleti díjak miatt fontos, hanem azért is, mert a kereslet is tovább növekszik, míg egyre kevesebb a rendelkezésre álló terület. A fejlesztők sok esetben még mindig óvatosak és kevesen indulnak el spekulatív fejlesztéssel, amiből az következik, hogy a 2019 elején átadásra kerülő ingatlanok nagy része már vagy részben vagy teljesen bérlőre talált. Mivel egy irodaház felépítése a jelenlegi építőipari erőforrások figyelembevételével kb. 20-24 hónap, így azok a közepes és nagy méretű bérlők, akik 2019 közepén szeretnének költözni könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, hogy nem találnak számukra megfelelő elhelyezkedésű, időzítésű vagy méretű területet.


A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta.

Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk


Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

BudaPart

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium