Ingatlan

A tömeges lakásátadások éve lesz 2018 - Hatalmas növekedésben az építőipar

Portfolio
A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja, a harmadik negyedév során rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az év első 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke. Ennek az összegnek a nagyságát jól mutatja, hogy az idei évben az elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest, ugyanis 2016-ban az egész év során mindössze 1405 milliárd forint volt az előbb említett érték - derül ki a legfrissebb Építésaktivitási Jelentésből.

A lakásépítés a magasépítés húzó ága

Az év első 9 hónapjában kivitelezési fázisba lépett magasépítési projektek összértéke több, mint 19 százalékkal haladta meg, az előző év azonos időszakában mértet, így megközelítette a 860 milliárd forintot. Ebben a jelentős növekedésben nagy szerepe volt a július és szeptemberi időszak jó eredményeinek.

A tömeges lakásátadások éve lesz 2018 - Hatalmas növekedésben az építőipar
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal magasabb értékben kezdtek meg kivitelezési munkákat, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel szemben a magasépítés, lakásépítésen kívüli ágazatai csak körülbelül 8 százalékos bővülést produkáltak 2017 január és szeptember közötti időszaka és 2016 azonos szakasza között.

A mélyépítések is szárnyalnak

A megindult mélyépítési munkák az idei évben rekordokat döntögetnek, az év első 9 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba. Összesen közel 709 milliárd forintot tett ki a mélyépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató. A harmadik negyedévben 2016 harmadik három hónapjához képest 4 szeres volt a különbség a megindult mélyépítési kivitelezési munkák összértékében. Meg kell jegyezni, hogy a megkezdett mélyépítési munkák értéke már nem csak az utóbbi két szerény évhez képest mutat jelentős növekedést, de az azt megelőző 2014-es rekordévhez képest is jó eredménynek számít.

A mélyépítés egyes szegmensei közül, a nem út- és vasútépítések esetében került sor a legnagyobb növekedésre 2017 és 2016 első kilenc hónapját összehasonlítva, de a megkezdett útépítésekben is számottevő, 77 százalékos emelkedés volt tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest, amelyben jelentős szerepet töltött be a 3. negyedév kiugró eredménye, aminek hátterében többek között, az M4-es autópálya építésének elindulása áll.

Közép-Magyarország még mindig erős szerepben

Továbbra is jelentősen meghaladja Közép-Magyarország építőipari szerepe a korábbi időszakokban jellemzőt. A megkezdett kivitelezési munkák közel 43 százaléka koncentrálódott ebben a régióban a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapját tekintve pedig 50 százalékos volt ez az arány, míg a 2014-2016 közötti időszakban részesedése csupán 31 százalékos volt a megindult kivitelezések összértékéből.

A tömeges lakásátadások éve lesz 2018 - Hatalmas növekedésben az építőipar
A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)

Végre megkezdődnek a lakásátadások

Továbbra is jelentős értékben indulnak lakásépítések Magyarországon, az év első 9 hónapjában 276 milliárd forint összegben kezdtek meg kivitelezési munkákat a társasházat építő beruházók az ibuild.info építési projekt adatbázis szerint, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékos emelkedést jelentett. A 2017-ben megkezdődött munkák összértéke így már most túlszárnyalta a tavalyi egész éves számokat, mikor összesen 230 milliárd forintot érő projektek esetében léptek a beruházások kivitelezési szakaszba. A növekedés intenzitása ugyanakkor némileg csökkent a harmadik negyedévre, 2017 júliusa és szeptembere között 22 százalékkal indult el több projekt építése, mint 2016 azonos időszakában.

Lassan ugyan, de emelkedik az elkészült lakások száma, 2017 első 9 hónapjában már több társasházi lakás építését fejezték be a beruházók az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok szerint, mint tavaly az egész évben, miután 104 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató az év első három negyedévében. A negyedik negyedévben további jelentős ugrás várható az átadásokban, úgy tűnik, sok, az áfacsökkentést követően elindított projekt mostanra készülhet el, a tervezett átadások összértéke meghaladhatja a 105 milliárd forintot, vagyis az idei év eddigi átadásainak volumene megduplázódhat az év végére. Bár kérdés természetesen, hogy a kivitelezési gondok, hány esetben hiúsítják meg végül a befejezést, a jövő évre tolva az átadást.

A tömeges lakásátadások éve lesz 2018 - Hatalmas növekedésben az építőipar
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, vagyis a társasházi lakásépítési aktivitás 2000 és 2017 3. negyedéve között folyóáron (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. 3. negyedév)
A különböző régiókat összehasonlítva látható, hogy a harmadik negyedévben ismét a Közép-Magyarországon indult torony magasan a legtöbb társasházi lakásépítés. A megkezdett kivitelezési munkák 78 százaléka kapcsolódott a területhez, az év első 9 hónapját jellemző részesedése pedig 73 százalékos volt, miközben 2014-2016-ban csupán a megkezdett társasházi lakásépítések valamivel több, mint 55 százalék koncentrálódott itt.


A tömeges lakásátadások éve lesz 2018 - Hatalmas növekedésben az építőipar
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe