Ingatlan

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek

A lakások drágulása láttán sokszor azt gondoljuk, hogy egy sajátos jelenségről van szó, ami egyedül Magyarországot érinti. Valójában azonban a világ egyre több országában tapasztalja a lakosság, hogy rég nem látott ütemben emelkednek évről-évre az ingatlanárak. Hasonló folyamatok zajlanak Kelet-Európa több országában, de az olyan távoli országok, mint Ausztrália, Kanada vagy az Egyesült Államok sem képeznek kivétel ez alól. Kevésbé látványos, de Európa vezető gazdaságában, Németországban is szokatlanul erős az áremelkedés, ami mögött összetett, globális folyamatok állnak.
A lakások drágulását nem lehet egyetlen okkal megmagyarázni. A világszerte alacsony hozamkörnyezet, az ingatlan, mint stabil befektetés és a távol-keleti, elsősorban kínai vásárlók megjelenése is felfelé húzza az árakat. A továbbiakban ez utóbbi folyamattal, vagyis a kínai ingatlanbefektetők globális megjelenésével foglalkozunk részletesebben.

Erősödő középosztály, átláthatatlan gazdaság

Kína gazdasági növekedése kapcsán már évekkel ezelőtt kialakult egy erős középosztály, aminek tagjai már nyugati mércével is a tehetősebb társadalmi réteghez tartoznak. Az őket alkotó egyre népesebb csoport ellenére azonban Kína gazdasága meglehetősen átláthatatlan és számos kiszámíthatatlan elemet tartalmaz. A magas korrupció és a lassuló gazdasági növekedés miatt sokan a jüan árfolyamának esésére számítanak, ami miatt a vagyonukat jobbnak látják külföldi országokba helyezni. A kínai gazdaságból kiáramló tőke a biztonságosabb és/vagy nagyobb hozamokkal kecsegtető piacokon csapódik le, amilyenek jelenleg Európa és a Csendes-óceán menti térség fejlettebb országai.

A kínai gazdaságból kiáramló tőke ugyanakkor tovább ronthatja Kína gazdasági stabilitását ezért a közelmúltban egy állami döntés értelmében 50 ezer dollárban (14,5 millió forint) korlátozni kezdték az évente egy személy által külföldre utalható pénz mennyiségét. Ennek hatására vagyonos kínaiak milliói kezdték különböző trükkökkel áthelyezni megtakarításaikat az átláthatóbb és biztonságosabb gazdasággal rendelkező országokba.

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek

A kimenekített tőke elhelyezése

A sikeresen külföldre utalt pénzek egyik legbiztonságosabb elhelyezése az ingatlan, ami az alacsony globális kamatok miatt is logikus befektetési döntésnek tűnik. A célországok között elsősorban Ausztrália, Új-Zéland, Kanada szerepel, de az Egyesült Államok, az Európai Unió benne Magyarországgal is kedvelt célpontot jelent.

2014-ben és 2015-ben összesen 24 milliárd dollárnyi összeget költöttek kínai befektetők ausztrál ingatlanokra, háromszor többet, mint az amerikaiak és hatszor többet, mint a szingapúriak. A 24 millió lakosú ország lakásállományában mindez hatalmas tőkét képvisel. A helyi statisztikai hivatal adatai szerint mostanra a lakásvásárlók 20-25 százaléka külföldi, közülük is legtöbben a kínaiak vannak. Ennek korlátozására Ausztráliában egy törvényt is bevezettek, aminek értelmében külföldiek csak új építésű lakásokat vásárolhatnak, de a kínai tőke ennek ellenére is nagy mennyiségben áramlik az országba, ami a lakások jelentős drágulásához vezet.

A legnépszerűbb városok Melbourne, amit Sydney, Brisbane és Adelaide követ. A kínaiak a várakozásokkal ellentétben nem a legnagyobb luxusingatlanokat veszik, de így is a drágább szegmensből válogatva sokszor készpénzért vásárolják meg a 0,5 és 1,5 millió dolláros (140-420 millió forint) házakat. Az ausztrál felmérések szerint az összes kínai vásárló 70 százaléka a vételárat készpénzben fizeti ki.

Ausztrália mellett nagy mennyiségű kínai tőke érkezik a kanadai ingatlanpiacra is, aminek egy jelentős része Vancouver városában csapódik le. Szintén népszerű befektetési célpont a közeli - az Egyesült Államokban található - Seattle is, de New Yorkban is több felhőkarcolót vásároltak már meg kínaiak.

Ami Európát illeti, hagyományosan London ingatlanpiaca a kínai tőke egyik legfőbb célállomása, de Kelet-Európa és Budapest is egyre népszerűbb város.

Budapesten a belváros a népszerű

Budapesten belül a kínai befektetők körében a belváros a favorit, az V. kerületi Szabadság tér környéke, Belső Erzsébetváros, a ferencvárosi rehabilitációs terület és a Palotanegyed, a Corvin negyed, a belső kerületektől távolabb pedig Újlipótváros, Vizafogó, Angyalföld, Herminamező és Istvánmező városrészek a keresettek. A budai oldal lakásai iránt kevesebb külföldi érdeklődött, ők viszont magasabb árkategóriában vásároltak.

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek
Mostanra a négy budapesti belvárosi kerület külföldi vásárlóinak több mint harmada kínai, jelentősen megelőzve az orosz és ukrán lakásvásárlók számát, hozzá kell azonban tenni, hogy az EU-n belüli országok lakásvásárlóiról nincsenek elérhető adatok.

Ahol megjelennek, az egekbe hajtják a lakásárakat - Magyarországon már csipegetnek
Egyes becslések szerint a következő években mintegy 200 milliárd dollárnyi tőke áramolhat ki Kínából évente, ami nem tűnik túlzásnak ha azt nézzük, hogy már a népesség egy százaléka is 14 millió embert jelent. Ha esetleg pár év alatt ennyien döntenének úgy, hogy külföldön vásárolnak ingatlant, az megközelítené London, Párizs és New York együttes lakásállományát. Ez természetesen csak egy elméleti viszonyszám, az azonban biztos, hogy a világ második legnagyobb gazdasága várhatóan a következő években is óriási hatással lesz a világgazdaságra és vele együtt a fejlett országok ingatlanpiacára.

Új építésű lakás vásárlását tervezed? Kíváncsi vagy a legújabb lakóparkokra? Találd meg nálunk az otthonodat, nézelődj a Portfolio új Ingatlan Adatbázisában!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás