Ingatlan

Brutális bevételt hozott a Sziget a lakáskiadóknak

Portfolio
Évről évre emelkedik a Magyarországra érkező turisták száma, az idei nyár azonban több rendezvény egyidejű lebonyolításának köszönhetően különösen aktív időszakot hozott a hazai turizmusban. A vizes világbajnokság, a Forma-1 vagy a Sziget fesztivál is olyan események, amelyek már önmagukban is képesek lennének megtölteni vendégekkel a budapesti szálláshelyeket, az egymáshoz közeli vagy egyidejű lebonyolítás miatt viszont a rendezvények idején idén szinte teljesen elfogytak a szabad szálláshelyek. A szállások iránti megnövekedett igényt jól mutatja, hogy nemcsak a szállodákban, hanem a - közelmúltban az esetleges szabályozások és korlátozások kapcsán a hírekbe került - Airbnb oldalán is a szokásos több ezer helyett mindössze néhány tucat lakás áll jelenleg a turisták rendelkezésére.

Mekkora üzlet az Airbnb?

Korábbi elemzésekben a Portfolio Ingatlan is foglalkozott azzal, hogy miért dönt sok befektető - különösen a belvárosban - a rövidtávú turisztikai célú lakáskiadás mellett. A lakáskiadók közötti verseny az egyre több piacra lépő szereplő miatt ugyan növekszik, de egy jó elhelyezkedésű és jól menedzselt lakással még most is magasabb hozamok érhetők el, mint a hosszútávú bérbeadással.

A Sziget hatása a budapesti szálláshelyekre

A Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium mérése alapján az országba irányuló turisták 10-12 százalékát a fesztiválok jelentették tavaly, ami mintegy 100 milliárd forintnyi bevételhez juttatta a gazdaságot. A fesztiválszezon tehát a szállodaipar számára is rendkívül fontos időszak, ilyenkor több fővárosi szálloda maximálishoz közeli kihasználtsággal üzemel, miközben a rövidtávú lakáskiadás is magas szinten pörög.

"A turizmus közvetlen eredményein túl azonban az országimázshoz is nagyban hozzájárul, hogy amikor konkrét apropóból idejön egy látogató, akkor milyen benyomásokkal távozik az országból, és visszajön-e. A fesztiváloknak ebből a szempontból különösen nagy a hatásuk, az elmúlt évtizedekben sokan ezeknek köszönhetően tették fel Magyarországot a térképre." - mondta el Fülöp Zoltán, a Sziget Csoport menedzsere.A Szigetre érkező vendégek 85 százaléka külföldi, akik közül sokan az itt tartózkodásuk idejére a belvárosban keresnek maguknak szállást. Ez egyidejűleg több tízezer szálláshelyre teremt igényt, amiből mostanra az Airbnb-nek is egyre jelentősebb a szerepe.

Brutális bevételt hozott a Sziget a lakáskiadóknak

Szálloda vagy Airbnb?

Néhány hete egyeztetések kezdődtek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által évek óta szorgalmazott, a rövid távú lakáskiadás szabályozásával kapcsolatos javaslatairól. Ennek kapcsán a kiadható napok számának korlátozása is felmerülhet, ami viszont nemcsak a szektor, hanem a fesztiválszezon alatt Budapestre látogató több tízezer turista számára is jelentős változásokat hozhat.A turisztikai céllal kiadott lakások iránti igényt jól mutatja, hogy egy olyan időszakban, mint a mostani, az Airbnb-n hirdetett közel 9000 ezer lakás mindössze 3 százaléka elérhető. Budapest belvárosában az egy és kétágyas helyekből a fesztivál utolsó előtti napján mindössze 23 állt rendelkezésre.

A magas kereslet miatt viszont az árak is jelentősen módosultak. Az egy főre jutó szokásos 3-4 ezer forintos éjszakánkénti árakkal most egyáltalán nem lehet találkozni, a megmaradt szállások esetében az egy főre jutó szállásdíj a 20-30 ezer forintot is meghaladja.

Brutális bevételt hozott a Sziget a lakáskiadóknak
"Feltehetően vannak olyan vendégek, akik mérlegelik egy szálláshely lefoglalása előtt, hogy egy alacsonyabb kategóriájú szállodát vagy egy magánszálláshelyet választanak-e, ha a kettő hasonló árban van. Látni kell ugyanakkor, hogy a két szálláshelyforma két teljesen eltérő minőséget, élményt jelent az utazóknak." - mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Szövetségének elnöke.

"A felmerült esetleges korlátozások azért sem tesznek jót a piacnak, mert elriaszthatják azokat, akik most kezdenének turisztikai célú lakáskiadásba. Hogy ezzel kapcsolatban mire számíthatunk, érdemes-e még rövidtávú lakáskiadásba fogni, arról a Magyar Apartman Kiadók Szövetségének szeptemberi konferenciáján részletesebb információkat is megtudhatnak a résztvevők." - tette hozzá a szakember.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1