Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?

2019. augusztus 13. 13:45    
nyomtatás
 
A fenti kérdésre látszólag mindenki rávágná, hogy Budapesten, hiszen a fővárosban a lakásállományhoz viszonyítva eleve magasabb az adásvételek száma. Azzal azonban kevesen számolnak, hogy míg Budapesten nagyjából 1,7 millió ember él, addig a községekben a legutolsó népszámláláskor még 3 millió lakost mértek.


Az MNB 2002-től kezdve megnézte, hogy mennyi lakóingatlan cserélt gazdát az egyes települési kategóriákban. A három típust a főváros, a többi város és a községek adták. Az nem meglepő, hogy a városokban (Budapest nélkül) történt a legtöbb adásvétel, ugyanis az ország lakosságának több mint fele ilyen jogállású településen él. Ezzel szemben Budapest kevesebb mint 20 százalékot, a községek pedig közel 30 százalékot tesznek ki az ország népességéből.

Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?

Az elmúlt 17 év során a fővárosban a legtöbb évben minimálisan, de több lakás cserélt gazdát, mint a községekben. Voltak azonban kivételek: 2002 második felében éves szintre vetítve például Budapesten 41 ezer lakást adtak el, míg a községekben 42 300 tranzakció történt. Az ezt követő felíveléskor azonban Budapest jelentősen elhúzott, volt olyan év, hogy másfélszer annyi adásvétel történt ott, mint a községekben. Bár 2005-ben volt egy kis megtorpanás, amikor ismét több lakást adtak el a községekben, de attól kezdve 2010-ig ismét a főváros vezetett.

Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q3
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek

A válság alatt azonban mindenhol csökkent a tranzakciók száma, Budapesten 30 ezer alá esett, és attól kezdve a két településtípus tranzakcióinak száma lényegében együtt haladt egészen 2014-ig, amikor Budapesten ismét elindult a szárnyalás. Az érdekes viszont az, hogy hiába emelkedtek az árak és nőttek országos szinten a tranzakciók, a fővárosban 2016 óta az adásvételek számának a csökkenését látjuk, ami mostanra azt eredményezte, hogy ismét több lakást adnak el a községekben együttvéve, mint a fővárosban. A jelenséget, hogy Budapesten már csökkenő tranzakciószámokat látunk, Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója három tényezővel magyarázza.

Banai Ádám

igazgató, Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság

Magyar Nemzeti Bank

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolán szerezte. 2008-ban... Tovább »Az első, amit a következő ábrán is mutatunk, hogy 2016-tól, amikor nagy volumenben elindultak az áfakedvezmény miatt az új fejlesztések, és rövidesen elkezdték előértékesíteni a fejlesztők az épülő új lakásokat, akkor sokan használt vagy már használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás helyett már előszerződéssel vásároltak inkább épülő új lakást. A tranzakciós statisztikák az illeték kiszabásán alapulnak, amely minden esetben a használatbavételi engedély kiadását követően történik meg, így az előszerződéssel vásárlók megnövekedett száma egyelőre nem jelenik meg a tranzakciókban. 2016 előtt sajnos az MNB rendelkezik a már fejlesztés alatt előértékesített új lakások számával, de valószínűsíthetően a kiadott új lakásépítési engedélyek és új átadások 2013-14-15-ös mélypontját tekintve jelentősen alacsonyabb szinten voltak az azt követő évekhez képest. Így összességében érdemes kiegészíteni a tranzakciós statisztikákat 2016-tól az előértékesítésekkel is. Mindezek alapján már inkább az látszik, hogy Budapesten 2015 után nem csökkent, vagy kismértékben emelkedett is az eladott lakások száma - mondta el a szakértő.

Budapesten vagy a községekben adnak el több lakást évente?

A lakáspiaci szereplőkkel készített interjúink egyik tanulsága volt, hogy a jelenlegi lakáspiaci ciklus kezdetén a tehetősebb, nagyobb megtakarítással rendelkező vásárlók jelentek meg először a piacon, jellemzően hitelfelvételt nem igénybe véve, akik elsősorban a fővárosban kezdtek el lakást vásárolni. Mindezt jól mutatja, hogy Budapesten 2014-15-ben jelentősen megemelkedett az adásvételek száma, míg az ország többi részén nem volt tapasztalható ekkora hirtelen emelkedés. Később a kevésbé tehetős vásárlók, akik már egy megemelkedett árszinttel találták szembe magukat, már a vidéki településeket is célba vették.

BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Harmadrészt a Budapesten hirtelen és nagymértékben megemelkedett árszint már sok vásárlót elriaszthat vagy kiárazhat, akik ehelyett vidéken vásárolnak inkább. A fővárosban a magas árszint és a zsugorodó elérhető hozamok miatt a befektetési kereslet is kitolódhat valamelyest vidékre.

2019.08.10 16:12 Ennyit a lakáspiaci boomról? - Egyre kevesebb lakást adnak el Budapesten

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium