Ingatlan

Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők

Portfolio
A kivitelezés körüli gondok számos projekt megvalósulását veszélyeztethetik, illetve jelentős csúszásokat okozhatnak, különösen a lakóingatlan-beruházások esetében. Az építőiparos cégek egyértelműen a lakásépítéseket látják a legkockázatosabb fejlesztésnek. Az OTP Jelzálogbank adatbázisában szereplő újlakás-projektek 80 százaléka már minimum egy negyedéves csúszással fog elkészülni, a kivitelezési költségek lassan az egekbe törnek, és a folyamatosan dráguló építőanyagok és emelkedő munkabérek miatt még nem is látszik a folyamat vége. A munkaerőhiányról még nem is beszéltünk, ami a problémák közül talán az egyik legsúlyosabb. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hány hónapos csúszásokat tapasztalnak a szakemberek és mekkora részt képviselnek ebben a magas árak és bérek, illetve a kapacitáshiány.


Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Kricsfalussy Tamás A Metrodom csoport értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója
A saját tapasztalatunk, hogy legalább negyedéves csúszások vannak, de egyáltalán nem ritka a fél, illetve egy év sem. A késések legfőbb oka a szűk építőipari kapacitás, vagyis a mindenki által emlegetett munkaerőhiány. A vásárlók felé az a tanácsunk, hogy lehetőleg olyan társasházban vásároljanak lakást, aminek az építése már elkezdődött és az adásvételi szerződésben egyértelmű, konkrét átadási határidő szerepel. Ugyancsak tartalmaznia kell a szerződésnek a késedelmes átadásra vonatkozó szankciót, például megfelelő összegű kötbért illetve azt is, hogy milyen késedelem esetén jogosult a vevő szerződésszegés miatt, dupla foglalóval elállni. Azzal a beruházóval, aki ezeket nem tudja, vagy nem akarja vállalni, kockázatos lehet szerződést kötni.

Érdekel, hogy megáll-e az áremelkedés, vagy továbbra is drágulnak a lakások árai? Kíváncsi vagy, hogy mennyit csúsznak még a folyamatban lévő projektek? Szeretnéd tudni, hogy mikorra várható az új lakások átadása? Nézd meg a programot, és jelentkezz!


Csokló Gábor, a Masterplast Nyrt. műszaki igazgatója


Csokló Gábor

műszaki igazgató

Masterplast NYrt.

Végzettségem építészmérnök (JPTE PMMFK Pécs 1996) és vállalkozásmenedzser szakmérnök (JPTE PMMFK Pécs. 1998). A diploma után pályakezdőként az ARÉV Zrt-nél dolgoztam munkahelyi mérnökként 1996-2002 között.... Tovább »

Több tényezője van, de talán a legkisebb hatása az építőanyag-iparnak van a csúszásokra. Egy-két terméktípusban van hiány, vagy csúszás a szállításban - de ez nagyjából ismert a felkészült kivitelezők számára. Ha nem hagyják az utolsó pillanatra a termékek megrendelését, akkor ez menedzselhető mértékű. A legfőbb ok, a nem megfelelő projekt előkészítés és menedzsment, illetve a kritikus mértékű kivitelezési kapacitáshiány. Tudatos és precíz előkészítéssel sok minden előre feltárható kockázat csökkenthető lenne, de a nagy rohanásban sokan tévesen azt gondolják, hogy ezzel időt veszítenek, pedig éppen ennek az ellenkezője igaz. Hatékonyan szervezni a kivitelezési munkát csak megfelelő előkészítéssel lehet, ebbe bele kell érteni a tervdokumentáció minőségét és kidolgozottságát is.




Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Sztrucska Péter, a Masterplast Hungária Kft. értékesítési igazgatója
Itt maximálisan egyetértek az előbb említett műszaki oldalról leírt válaszokkal, mert pár kiemelt termékkör példáján kívül, valóban nem elsősorban az építőanyag hiánya okozza a csúszásokat. Több tényező együttes hatása eredményezi az egyre növekvő kivitelezési időtartamot. Ebben része van a rosszul szervezett és nem időben leadott anyagrendelés okozta, rövid távú gyártási kapacitáshiánynak, a gyenge előkészítési munkának, illetve a most rövid távon megoldhatatlannak tűnő kivitelezési kapacitáshiánynak is. Nem segíti a folyamatok normalizálódását, hogy az "ígérgetés" továbbra is meglévő jelenség, akár a gyártói, akár a kivitelezési oldalon. Legyen szó a szállítási vagy munka kezdési és befejezési dátumról, vagy akár a szabad kapacitású kivitelezői csapatról. Mivel senki nem akar lemaradni, a még mindig inkább egy rövidebb távú felfutásnak tűnő, ámde egyenletes növekedést mutató építőipari konjunktúráról. A józan, megfontolt és vállalható ígéretek, illetve a megfelelő szervezés és szakmailag megalapozott tervezés, mind hiányzik a mostani lökésszerűen pulzáló piacról, aminek egyenes következményei a kivitelezési csúszások.

Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója
Ahhoz, hogy egy új építésű ingatlan határidőre elkészüljön, a finanszírozáson kívül három dolog elengedhetetlen. Elsőként, hogy a beruházó tudja, pontosan mit szeretne építeni, továbbá, hogy a tervezők ezt papírra tudják vetni, végül, hogy a kivitelezők ezt meg tudják határidőre valósítani.Meglátásunk szerint mind a három szegmens komoly időhiányban szenved és hozzáteszi a "maga csúszását". Ténykérdés, hogy a 2016 év végén elfogadott és régen várt 5 százalékos kedvezményes áfa, beindította a lakásfejlesztők képzelőerejét és fejlesztési kedvét, aminek következtében 25-35 ezer új építésű lakóingatlan kivitelezése kezdődött el, komoly iparági munkaerőhiányt generálva. Ne feledjük, hogy az ezt megelőző években tízezrével hagyták el az országot az építőipari szakkivitelezők és mérnökök. Ma a kivitelezői csúszásoknak az oka egyértelműen a szakkivitelezők hiánya, illetve az időhatár, amit a hatályos áfatörvény mond, ezzel siettetve a fejlesztőket és kivitelezőket, a 2019-es év végi határidő soron kívüli betartására. A várható kivitelezői csúszás, véleményünk szerint 3-5 hónap átlagosan, a projekt méretétől függően.



Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
Thermál Zugló 3 - További információért kattints a képre!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1