Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

2019. január 10. 15:38    
nyomtatás
 
A válságból való kilábalás 2014-ben leglátványosabban a lakótelepi lakások felől indult. Mint a legolcsóbb lakáskategória, az iparosított technológiával épült ingatlanok egyrészt jó befektetésnek számítottak (és számítanak mind a mai napig), hiszen elhelyezkedésük, közlekedési kapcsolataik és szolgáltatási ellátottságuk révén gyakran kedvelt albérleti célpontok. Másrészt pedig az épületek folyamatos korszerűsítésével mára ugrásszerűen javult a megítélésük, saját lakás céljára is - derül ki az OTP legújabb Értéktérképéből.


Lakótelepek a megyeszékhelyeken


A magyar nagyvárosokban három év alatt összességében 60 százalékkal drágultak a lakótelepi lakások. Legnagyobb mértékben, 80 százalékot hajszállal meghaladóan a tatabányai lakótelepek ára nőtt 2015 óta. A 75 százalékot még Egerben és Kecskeméten érte el a drágulás szintje. A sor végén álló - amúgy harmadik legdrágább - Győrben is harmadával többet kell ma fizetni egy lakótelepi lakásért, mint három évvel ezelőtt.

A megyeszékhelyeken összességében, átlagosan 227 ezer forint jelenleg egy lakótelepi lakás négyzetmétere. A legdrágább Székesfehérvár 298 ezres négyzetméterárral, és Fejér megye székhelyét Debrecen, Győr és Kecskemét követik viszonylag szorosan. Salgótarján a többi nagyvárostól jelentősen lemaradva, egyedüliként a százezres limit alatt áll a lista végén.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

A legolcsóbb lakótelepekhez viszont a kisebb városokba kell menni. A legalacsonyabb négyzetméterárak az ózdi Régi Béke lakótelepen mérhetők, ahol az 50 ezer forintot sem éri el egy átlagos lakás négyzetméterára. Ugyancsak olcsó még Komló, ahol 60-80 ezer forintos árszintekkel lehet találkozni, a megyeszékhelyek közül pedig a pécsi Meszes lakótelep lett a legolcsóbb, ott éppen csak 100 ezer forint alatt maradnak az árak.

A legdrágább lakótelepeken ezzel szemben a 300 ezer forintot is meghaladják a négyzetméterárak. A budapesti agglomeráció néhány települését - például Budaörsöt és Érdet - leszámítva a legdrágábbak közé bekerült két debreceni, egy kecskeméti, egy veszprémi és egy székesfehérvári lakótelep, de nem sokkal utánuk következik a legdrágább győri lakótelep is. Az árak mindegyikben 300 és 340 ezer forint között mozognak négyzetméterenként.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Egressy Liget, További információkért kattints a képre!

Az árkülönbség tehát nemcsak a főváros és vidék között, vagy az új és a régi építésű lakások között jelentős, hanem a hasonló minőségű és méretű lakótelepi lakások esetében is meglehetősen nagy, amit az Ózd és Debrecen között mérhető közel 7-szeres árkülönbség mérhető.

Lakótelepek Budapesten


Mivel a belvárosban és a legdrágábbnak számító budai kerültekben nem jellemzők a lakótelepek, ezért a fővárosban a legdrágább ilyen típusú lakásokért a jó elhelyezkedésű, de már nem belvárosi területekig kell menni. Ilyen például a XI. kerület, ahol mostanra a félmillió forintot közelítik a lakótelepi lakások átlagárai. A legdrágább lakótelepek közé ezen kívül még a XIII., a IX., a XIV., a III. és a XVI. kerület sorolható, melyek mindegyikében eléri a 400 ezer forintot az átlagos négyzetméterár.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Végül nézzük meg, hogy az egyes lakótelepek közül melyek lettek a legdrágábbak. A fentiek alapján nem véletlen, hogy a főváros és egyben az ország legdrágább lakótelepe is a XI. kerületben van: a Lágymányosi lakótelep átlagára eléri az 587 ezer forintot négyzetméterenként, míg Budapesten kívül a Budaörsi lakótelep lett a legdrágább, 444 ezer forinttal négyzetméterenként. A megyeszékhelyek közül pedig a debreceni Sestakert lakótelepenkell a legtöbbet fizetni 339 ezres négyzetméterár mellett.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei
Klikk a képre!


2018.12.29 06:00 Egymilliós négyzetméterárak a belvárosban - Mit hozhat 2019 a hazai lakáspiacon? (TOP 10 sztori - 3.)
2018.12.10 10:45 Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének
2018.12.18 05:50 Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium