Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben

2018. május 15. 14:29    
nyomtatás
 
A következő évtizedekben jelentősen bővülni fog a városban lakó népesség aránya, amire a városoknak egyértelműen készülni kell. A növekvő lakosság nagyobb terhet jelent az infrastruktúra számára is, például jóval nagyobb tömegek közlekedését kell majd megoldani. A városok útjai már most is zsúfoltak, így a jövőben az élhetőségük fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy smart cityvé váljanak, vagyis a közlekedést is smart módon oldják meg. Támogatniuk kell például a közösségi közlekedést, a kerékpárhasználatot és az elektromos autók terjedését.


A városok átalakulása a jövő egyik nagyon fontos témája. A változásokra pedig kicsi és nagyvárosnak egyaránt készülnie kell. A téma kiemelt jellege miatt rendezi meg a Portfolio Smart City konferenciáját, ahol szakemberek segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben.


Az urbanizáció egyre erősödik a világon, vagyis az emberek jelentős része a városok felé igyekszik. Magyarországon 2015-ben a lakosság körülbelül 71 százaléka élt városban, 2050-re azonban már a lakosság közel 82 százaléka lesz városlakó. Nem csak hazánkban nagy azonban a bővülés Európán belül, Norvégiában a lakosság 87,2, Svédországban 90,3, míg az Egyesült Királyságban a lakosság 88,6 százaléka él majd városban 32 év múlva.

Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben

Mindez azt is jelenti, hogy a városok növekedésével egyre több ember zsúfolódik össze kis területen. Ahhoz pedig, hogy az élet a jelentősen megtelt városokban is elviselhető maradjon megfelelő felkészülésre van szükség. Az élhető, vagy más néven smart városoknak számos pontnak kell megfelelniük, mi most ebből egyet emelünk ki. A hatalmas embertömeget tudni kell megfelelően mozgatni is, vagyis a közlekedést is smart módon kell megoldani, hogy az a leghatékonyabban és a lehető legkisebb környezeti terheléssel működjön. A közlekedési lehetőségek nem csak az ott élők számára fontosak, hanem az oda látogatók esetében is nagy jelentőséggel bírnak nem beszélve az üzleti életről.

Hogyan lesz smart a közlekedés?


A smart közlekedésbe egyaránt beletartozik az eletromos autók használata, így a számukra megfelelő parkoló+töltőhelyek kialakítása. Egy olyan berendezkedést kell kialakítani, hogy a város lakói a legkevesebb kényelmetlenséggel használhassák ezeket a típusú járműveket. Az irodaházakban legyen lehetőség például a munkaidő alatt a töltésre, vagy ugyancsak ez igaz a társasházak mélygarázsaira, vagy a bevásárlási lehetőségekhez kapcsolódó parkolókra. A smart lehetőségek közé tartozik az önvezető autók terjedése, amelyek például számos jogi kérdést vetnek fel, illetve átformálhatják a közlekedést.

A magyar városok sorsa múlik azon, hogy mikor és mit döntenek a vezetőik. Gyere el és hallgasd meg élőben, hogy mit mondanak a szakemberek a jövőről! A Smart City 2018 konferencián előadóink között lesz többek között, Ágházi Gyula, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója, Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető településügyi szakértője és Rab Judit a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások részlegének osztályvezetője.


Az elektromos autók mellett szintén a smart city közlekedési koncepciójába tartozik a környezetbarát közösségi járművek használata. Például a szintén elektromos üzemű buszok alkalmazása vagy a kötöttpályás közlekedés támogatása, amely szintén rengeteg ember szállítását teszi lehetővé a lehető legkevesebb károsanyagkibocsátás mellett. A közösségi járműhasználatba tartozik a kocsi bérlés, mint mondjuk a mMOL limo használata, amelyek mind a saját autó használat visszaszorítását teszik lehetővé. A növekvő népességű városok útjai és levegője ugyanis nehezen bírja el, hogy ezzel párhuzamosan egyre több autót engedjünk rá a város útjaira. Ezeknek ráadásul parkolni is kell valahol, így a növekvő népességgel együtt járó bővülő gépkocsihasználat miatt szükség van az okos parkolásra is.

Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben


De az élhető városok szempontjából ugyanilyen fontos lehet a tiszta, nem motorizált közlekedés támogatása, vagyis a bicikli használat elősegítése. Ebben nagy szerepe van a megfelelő városon belüli kerékpárút-hálózatnak, vagy az irodaházak olyan kialakításának mely szintén lehetővé teszi a városlakók számára a munkahelyük biciklis megközelítését (öltözők, zuhanyzók, stb.) Szintén a kerékpáros közlekedés terjedését teszi lehetővé például a közösségi bicikli, mint Magyarországon a MOL bubi. De Koppenhágában például a városba ingázók között is a minél nagyobb arányú kerékpárhasználatot kívánják ösztönözni új kerékpárhálózat építésével.

Smart megoldások az üzleti életben


Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek időben

Forrás: Shutterstock
Az üzleti életben alkalmazott smart megoldások szintén csökkenthetik a városok útjainak terheit. A netes rendelések például lehetővé teszik, hogy emberek jelentős része vásároljon az otthonából, anélkül tehát, hogy a közlekedési hálózatot terhelné. A kiszállításban alkalmazott technológiai újítások pedig, mint például a drónokkal végzett szállítás pedig lehetővé tehetik, hogy az áru is úgy érkezzen meg az adott személyhez, hogy az a napi közlekedésben láthatatlan maradhat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium