Előfizetői tartalom

Ennyi volt, kipukkadt a lakáslufi? - 2015-ös szintre zuhant vissza a piac

Portfolio
Még a 2016-os szintnél is alacsonyabb jelenleg a lakásépítések volumene, az idei év első negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató csupán 37 milliárd forintot tett ki, ez több mint 62 százalékkal alacsonyabb a 2018 elején mértnél, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6 százalékos visszaesést jelent - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből (ELTINGA, Buildecon, ibuild.info). A durva visszaesés mögött egyértelműen az 5 százalékos áfa körüli bizonytalanság áll, ami miatt a fejlesztők nem tudnak előre tervezni, és jóval kevesebb projekt indításába vágnak csak bele. Az árak viszont várhatóan tovább szárnyalnak.

A tavalyi év vége óta tudjuk, hogy a kedvezményes lakásáfakulcs nem kerül meghosszabbításra, de annyi könnyítést kapnak a szereplők, hogy a 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkező projektek lakásait még a kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal lehet értékesíteni 2023 végéig. Ez azt jelenti, hogy akik nem szerezték meg a jogerős építési engedélyt a fenti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés