Ingatlan

Ez az igazi lakáspiaci horrorsztori - A vevők végül csak két rossz lehetőség közül választhattak

Portfolio
A korábbiakban már mutattunk be olyan rémtörténeteket, melyek olvasóinkkal estek meg új lakásuk megvásárlása során. Erre reakcióként még nagyon sokan jelentkeztek, az általuk elmondottak alapján pedig kitűnik, hogy egyes fejlesztők rendszeresen alkalmazzák ugyanazokat a "fogásokat" és szinte kísértetiesen hasonló trükkökkel verik át vevőiket. A továbbiakban egy olyan történetet osztunk meg, amelyből úgy véljük, hogy a most lakásvásárlást fontolgatók is sokat tanulhatnak, és tovább bővíti, a "mire figyeljünk lakásvásárlás előtt listán" szereplő tételek körét.
Olvasónk új építésű lakást vásárolt egy kisebb, 15-20 lakásos projektben Budapest egy fejlődő kerületében 2014 végén, még 2014-es átadással. A beruházó szakaszos fizetési ütemezéssel, vagyis a készültségi fok szerint kérte a vételárrészleteket. Mivel olvasónk az utolsó fáziskor vásárolta a lakást, rögtön a vételár egy nagyon magas százalékát kellett kifizetnie a szerződéskötéskor.

Oszd meg te is a történetedet! A Portfolionál várjuk a különböző olvasói sztorikat, legyen az pozitív vagy negatív az új lakás vásárlással kapcsolatban. Van egy jó történeted? Elégedetten átvetted a lakásod, vagy éppen már azt is megbántad, hogy belefogtál a vásárlásba? Írj nekünk az ingatlancsapat@portfolio.hu címre.

Az átadás azonban csúszott, halogatás halogatást követett, és az aktuális kötbér összege egyre nőtt. A kapcsolat a vállalkozóval akkor kezdett "megromlani", amikor a szerződéssel ellentétben nem igen akaródzott neki beszerezni az igazolást a projektet finanszírozó banktól, hogy amennyiben olvasónk teljesíti a szerződésben vállalt fizetést, ők vállalják, hogy leveszik a jelzálog hitelhez kapcsolódó terhelést az ingatlanrészükről. Olvasónk elment a tulajdoni lapon megjelölt bankhoz és kikérte a véleményüket, mire azt a nem hivatalos választ kapta, hogy a szerződésük a projekt-céggel nem igazán felel meg a köztük és a projekt cég közötti megállapodásnak: Ekkor döntöttek úgy, hogy ügyvédet fogadnak.

Érdekel a lakáspiac? Kíváncsi vagy, mire kell figyelni új lakásvásárlásnál? Gyere el a Portfolio Lakás Konferenciájára 2018. május 4-én!


Az ügy tovább húzódott, végül 2015 év végén a vállalkozó elérhetetlenné vált, majd felajánlotta, hogy a megromlott viszonyra hivatkozva visszafizeti az addig befizetett részletet kötbér, kártalanítás és minden egyéb ellentételezés nélkül. Olvasónk ezt először nem fogadta el, de a további tárgyalások sem vezettek sok eredményre. Elmondása szerint, ezeken a tárgyalásokon ráadásul először egy papírt kellett aláírniuk, hogy a megbeszélésen elhangzottakat nem használják fel semmilyen kapcsolódó jogi eljárásban, illetve hangfelvételt sem készítenek róla. A vállalkozó és az ügyvéd ezek után felhívták a figyelmüket a magyar társasági jog kiskapuira, arra, hogy egy pár millió forintos projektcéget nagyon-nagyon könnyű felszámolni, és pontosan ezt is fogják tenni, ha nem fogadják el a felajánlott alternatívákat, vagyis sem lakásuk sem pedig pénzük nem lesz.Olvasónknak két választási lehetőséget ajánlottak, vagy fizetnek több millió forinttal többet az adott otthonért vagy visszalépnek a vásárlástól. A cég képviselői erősen az utóbbi mellett érveltek. Ez azonban komoly veszteségekkel fenyegette olvasónkat, saját erőből vásárolták meg például a szanitereket, elkészült már a konyhabútoruk, rengeteg időt fordítottak a vásárlásra, miközben az árak jelentősen emelkedtek, így már csak jóval drágábban szállhattak volna be más projektbe. Végül mégis a visszalépés mellett döntöttek, majd heteket vártak a pénzükre.


Ez az igazi lakáspiaci horrorsztori - A vevők végül csak két rossz lehetőség közül választhattak

Olvasónk később lekérte a tulajdoni lapot, és megrökönyödve tapasztalta, egy új tulajdonos feltüntetését. Felvette a kapcsolatot az illetővel és kiderült, hogy egy teljesen új vásárlóról van szó, aki bár nem az ő elbukott lakásukat, de egy hasonló körülmények között "visszavett" lakást vásárolt meg, amely ingatlannak olvasónk történetesen ismerte is a pórult járt vásárlóját. Az új és régi vevő felháborodva jelent meg a vállalkozónál, és olvasónk is ultimátumot adott a cégnek, beperli őket, ha nem fizetik vissza végre a pénzüket. Végül ez hatott, és pár napon belül készpénzben kifizette őket a beruházó.

Még így is jobban jártak, mint sokan mások

Összességében Olvasónk szerencsésnek tartja magukat, hogy visszakapták a pénzüket, ugyanakkor rettenetesen csalódottak voltak, hogy le kellett mondaniuk a már digitálisan berendezett, gondosan megtervezett otthonukról. Ugyanakkor rettenetesen csalódott a magyar jogrendszerben, ingatlanos ügyvédük is csak annyit tudott tanácsolni, hogy próbáljanak megegyezni a vállalkozóval, mert a beruházó azonnal felbonthatja egyoldalúan a szerződést, így azonnal lekerülhetnek a tulajdoni lapról, vagyis soha nem jutnak hozzá a lakásukhoz. Az ügyvéd szerint ugyan perelhettek volna, de ahhoz el kellett volna indítani a cég felszámolását, és az biztos, hogy nem az első helyen lettek volna a listán, akik pénzt kapnak a felszámolás során, vagyis könnyen a pénzüket sem kaphatták volna vissza.

A cég felszámolása ráadásul hosszú idő, kb. 4 év, perelhetik polgári úton is a felelősöket, ez azonban még minimum 4 év, rengeteg pénzbe kerül, és a végén nagy valószínűséggel nem is lesz pénz a kártalanításukra.

Olvasónk egy büntetőügyvéddel is felvette a kapcsolatot, aki tanácsolta, hogy a médiához se forduljanak, vagy ne kezdjenek egyéb lejárató kampányba, mivel könnyen súlyos rágalmazási perbe keveredhetnek, és minden állításukat nekik kell bizonyítani.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1