Ismeretlen cégek, amik uralják a világ lakáspiacát

2017. december 7. 13:25    
nyomtatás
 
Számos vállalkozás alkalmas rá, hogy franchise formában működjön, az egyik legtipikusabb ágazat azonban az ingatlanszektor, ahol mind Magyarországon, mind külföldön gyakori ez a cégforma. Az alábbiakban megnéztük, hogy melyek a világ legnagyobb ingatlanfranchise cégei, mekkorák ezek a hazai hasonló cégekhez képest és milyen előnyei vannak az ilyen típusú vállalkozásnak akár a brand tulajdonosa, akár az új belépők szempontjából.


A legnagyobb hazai ingatlanközvetítő cégek nevét mostanra mindenki ismeri, a nemzetközik közül azonban gyakran még a legnagyobbak neve is ismeretlen lehet. A Smartasset cikke alapján összegyűjtöttük a legismertebb nemzetközi ingatlanfranchise cégeket, amelyek legtöbbje az Egyesült Államokból indult, mostanra azonban számos országban jelen vannak.

A legnagyobbak


RE/MAX

A Real Estate Maximums rövidítéséből RE/MAX-nak elnevezett cég az egyik legismertebb nemzetközi ingatlanhálózat a világon. Az 1973-ban alapított cégnek mára több mint 100 ezer értékesítője van világszerte és mintegy 100 országban, 6800 irodával van jelen. A teljes bevétele 2015-ben elérte a 177 millió dollárt, a tiszta nyeresége pedig 44 millió dollár volt. A cég jelentőségét mutatja az is, hogy a világ legsikeresebb franchise cégeit bemutató franchisedirect.com listáján a 11. helyen szerepel.

Century 21

78 országban, 7400 irodával és 101 ezer értékesítővel rendelkezik a Century 21 nevű ingatlanfranchise. A céget Kaliforniában, 1971-ben alapították, a globális franchise listán a 33. helyen van.

Coldwell Banker Real Estate

Az egyik legrégibb ingatlanokkal foglalkozó cég az 1906-ban alapított Coldwell Banker. Mára közel 50 országban, 3000 irodával van jelen és a világ franchise listáján a 66. helyen szerepel.

Property Management Inc.

A top 100 legsikeresebb franchise között a fent említett három ingatlanos cég mellé negyedikként a Property Management Inc. is bekerült, ami a 99. helyen áll.

Ismeretlen cégek, amik uralják a világ lakáspiacát

Forrás: Shutterstock

Keller Williams Realty

A texasi alapítású cég 1983 óta 150 ezerre növelte ingatlanközvetítői számát, amivel mostanra a legnagyobb ügynökséggé vált. Az Austinból egyetlen irodával induló cég két év alatt - 1985-re - 72 főre növelte értékesítőinek számát, jelenleg már 700 városban van jelen.

ERA Real Estate

A Realogy, a Century 21, a Coldwell Banker és a Sotheby's International Realty anyavállalataként működik, 1971-ben alapították. Mostanra az Egyesült Államok mellett Japánban, Németországban és Szaúd-Arábiában is vannak irodái.

Sotheby's International Realty

Az 1976-ban alapított Sotheby's International Realty franchise terjeszkedése csak 2004-ben indult, az értékesítései között viszont nagy arányban vannak több millió dolláros kategóriába tartozó luxusingatlanok. A cég olyan távolkeleti országokban is képviselteti magát, mint a Fülöp-szigetek vagy Thaiföld.

Corcoran csoport

A Barbara Corcoran általalapított cég 1995-ben az elsők között jelent meg az interneten, sikerét részben ennek, részben a cégvezető sajátos befektetési stílusának köszönheti. A cégnek jelenleg 25 irodában 1900 értékesítője van.

Camden Property Trust

A Camden Property Trust ingatlanfejlesztésben és -kezelésben sorolható a legnagyobbak közé. Az Egyesült Államokban országszerte 55 ezer lakóingatlan áll a tulajdonukban és a jövőben további bővítéseket terveznek.

Better Homes and Gardens Real Estate

A céget 1978-ban indította el a Meredith Corporation, az USA egyik vezető média és marketing vállalata, ami azóta az ingatlanpiac egyik legnagyobb márkájává vált. 2008-ban a vállalat egy új franchise-rendszert hozott létre, ezzel segítve a jövőbeli növekedést.

Sumitomo Real Estate

A Sumitomo Real Estate a Sumitomo Realty & Development Co., Ltd.-n belül a japán Sumitomo Csoport része. Japán mellett az Egyesült Államokban is vannak irodái.

Magyarországi példák


Az első ingatlanfranchise-ok közel két évtizedes múltra tekintenek vissza Magyarországon. A két legismertebb - a Duna House és az Otthon Centrum - mellett az OTP Ingatlanpont, a City Cartel, a Tecnocasa, az Immo1, a Smartingatlan vagy a GDN említhető. A továbbiakban a Duna House példáján keresztül nézzük meg, hogy milyen lehetőségek vannak egy hazai ingatlanfranchise-ban, akár a tulajdonos akár az új belépők szempontjából.

Mennyiért csatlakozhatunk?


A Duna House esetében a belépési díjak 500 ezer és 5 millió forint között mozognak a település függvényében. Az iroda berendezése, felszerelése nem igényel extra költségeket, vagyis ugyanannyiba kerül, mintha a partner egy független ingatlanirodát rendezne be. Ez mérettől függően várhatóan 1-3 millió forint. A működési költségek a rezsin túl a royalty, illetve egy havi minimum díj, mely szintén területtől, illetve a partner forgalmától függ.

Az internet térhódításával az ingatlanszakma komoly változásokon ment/megy keresztül, változik a közvetítők szerepe, amivel a Duna House is tartja a lépést. A tőzsdén jegyzett ingatlanos csoport egyedi értékesítési technikával működik, hatalmas adatbázissal rendelkezik, amiből minden partner profitál a keresztértékesítések során. Oktatási rendszerünk igazi biztonsági háló, folyamatos fejlődést biztosít értékesítőinknek és vezetőinknek - mondta el Szalay Kinga, a Duna House franchise igazgatója.

Természetesen az érdeklődőkkel többször és több vezetőnk találkozik a csatlakozási folyamat során. Mivel vannak olyanok, akik aktívak szeretnének lenni a napi működés során és vannak befektetőink is, a feltételek nem sablonszerűek. Fontos a kölcsönös szimpátia, a dinamikus vállalkozói szemlélet, a rugalmasság és hogy a leendő partnerünk értse a piacot és a marketing fontosságát. Ezen túl lényeges a kiterjedt kapcsolati háló, valamint a tőkeerős háttér megléte. Az iroda leendő értékesítési vezetője számára pedig vezetőképző programot biztosítunk, amely során megismeri az ingatlanértékesítési folyamatot, a hálózaton belüli működést, a kiválasztási és képzési rendszerünket, valamint vezetői készségét fejlesztheti, tapasztalatát gyarapíthatja - tette hozzá a szakértő.

A cikk megjelenését a Duna House támogatta.

2017.10.24 14:30 Nagypályás ingatlanosok: magyarok ezrei keresnek itthon milliókat

Ismeretlen cégek, amik uralják a világ lakáspiacát

További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Varázslatos ünnepek az osztrák Alpokban (x)

Egyedülálló hangulat, felejthetetlen ünnepek, havas hegycsúcsok. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium