Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok

2019. május 18. 07:30    
nyomtatás
 
Úgy tűnik, az elmúlt két rekordév után az építőipar kicsit alacsonyabb sebességre kapcsol - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2019 első három hónapjában körülbelül 327 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami jelentősen kevesebb, mint az elmúlt évek egyes negyedéveit jellemző számok. Utoljára 2016 harmadik negyedévében volt ennél alacsonyabb a megkezdett építési munkák összértéke. Az idei január és március közötti időszakban az Aktivitás-Kezdés 63 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és közel 43 százalékkal a 2017-es év azonos hónapjaihoz képest.


Jelentős visszaesés a magasépítésekben


Az építőiparon belül jelentősen kevesebb beruházás indult el a magasépítési szegmensben 2019 első hónapjaiban, a megkezdett kivitelezések összértéke utoljára 2016 első negyedévében volt ennél alacsonyabb. A magasépítések közé tartozó, kivitelezési fázisba lépő fejlesztések összértéke 204 milliárd forint körül alakult. A magasépítéseken belül látványos volt a lakásépítések lendületvesztése, ahol az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint 36,6 milliárd forint értékben indultak meg társasházi projektek munkái 2019 első három hónapjában, miközben a tavalyi év ugyanezen időszakában közel 100 milliárdra rúgott az értékük, de a mostaninál még 2016 első negyedévében is jóval magasabb szinten állt az Aktivitás-Kezdés mutató.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok
Klikk a képre!

Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)

A nem lakáscélú magasépítések esetében az elmúlt két év rekorddöntéseit követően szintén csökkent a lendület, bár kevésbé drasztikusan, mint a lakáspiaci szegmensben. Az idei év első negyedévében 167 milliárd forintnyi kivitelezési munka indult el a szektorban, kezdetét vette például az Office Garden IV. ütemének építése, a Flex Films Europa gyártócsarnokának beruházása Rétságon, a zalaegerszegi városi uszoda projekt, de építési fázisba lépett az UTE Jég- és Curling csarnokának kivitelezése is, illetve Szentendrén a Szabadtéri néprajzi Múzeum Erdélyi tájegység projektje.

Gyengélkedő út- és vasútépítési építési számok


A mélyépítési Aktvitás-Kezdés mutató már a tavalyi év második felében némi visszaesést mutatott, ami az idei év első három hónapjában is folytatódott. Mindössze körülbelül 123 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a szektorban, ami alacsonyabb értéket jelentett a tavalyi év mind a négy negyedévénél. Az év második három hónapja azonban várhatóan már magasabb építési Aktivitás-Kezdést hozhat az eddigi ismert számok alapján az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint, többek között például kezdetét vette a M30 gyorsforgalmi út építése.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok

Részletekért kattints ide!

A nem út- és vasútépítések közé tartozó mélyépítési szegmensben 88 milliárd forintot tett ki az építési fázisba lépő projektek összértéke. A mélyépítés visszaeső számaiban elsősorban a korábbi negyedéveknél jóval alacsonyabb értékben megkezdett út- és vasútépítések játszották a főszerepet. Az idei év első negyedévében valamivel kevesebb, mint 35 milliárd forint értékben indultak el ilyen építési munkák, ami 2016 óta a legalacsonyabb negyedéves Aktivitás-Kezdés mutatót jelentette. Ennek ellenére azért kezdődtek meg nagy projektek a szektorban, például a BMW új üzemének előkészítéseként a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztés 1. és 2. üteme, vagy az Érd-Alsó és Érd vasútállomást összekötő vasúti pályaszakasz kivitelezése. De épp az út- és vasútépítések esetében várható jelentős bővülés a második negyedévben a már bejelentett projektek alapján.

Kelet-Magyarország az élre tör?


Közép-Magyarország az elmúlt években élenjárt a megkezdett építőipari kivitelezési munkák értékéből való részesedésben. Az idei év első három hónapjában azonban a fejlesztések jelentős része a Keleti régiókra koncentrált. Az építési fázisba lépő projektek értékének közel fele érintette az ország keleti területeit, szemben a 2013-2018 közötti időszakban jellemző harmadnyi részesedéssel. Ebben nagy szerepet játszhatott több nagyobb projekt, mint a korábban már említett BMW-hez köthető infrastruktúra beruházás.

Jelentős visszaesés jöhet az építőiparban - Kijöttek a legfrissebb számok
Klikk a képre!

A megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév)


2019.05.13 09:50 Kiderült ki kapta "Az Év Építőipari Személyisége" díjat
2019.05.09 17:01 Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés
2019.05.09 13:59 Nem elég az okos tégla, okos ember is kell hozzá
2019.05.09 09:48 Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket látnak az építőipari véleményvezérek
2019.05.08 11:40 Ki fogja fenntartani az épületeinket, ha ilyen ütemben nőnek a költségek?

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium