szerző

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

2017. július 17. 05:50    
nyomtatás
 
Sokan vannak, akik a mostani lakásárak duplázódását is el tudják képzelni abban az esetben, ha a kedvezményes lakásáfát nem hosszabbítják meg 2019 után. Hogy ez valós veszélyt jelent-e a mostani lakáspiacon, mi várható a következő időszakban az árak, a kereslet vagy a lakáshitelezés terén arról a piac leghitelesebb szereplőit kérdeztük meg, akik több esetben is meglepő válaszokat adtak.


Egyre inkább csökken a lakásárak emelkedési üteme Magyarországon, tényleges árcsökkenésre azonban még a következő időszakban sem kell számítanunk. A Portfolio Ingatlannál második alkalommal elkészített Lakáspiaci Hangulatfelmérésben (az első ide kattintva olvasható) a megkérdezett szakértők a lakásáfa, a lakáshitelek, és az árak kérdésével kapcsolatban is elmondták véleményüket, hogy merre tart 2017 közepén a hazai lakáspiac.

Nem a lakásáfa az igazi veszély


A megkérdezettek 86 százaléka szerint a jelenlegi kedvezményes lakásáfát 2019 után is meghosszabbítják, így emiatt nem kell váratlan áremelkedésre számítanunk. A lakásfejlesztésekkel kapcsolatban azonban más problémákra hívták fel a figyelmet. A 14 szakértő mindegyike úgy gondolja, hogy a most készülő házaknál előfordulnak majd csúszások, a válaszadók közel 80 százaléka szerint ez több projektnél is előfordulhat, aminek hátterében a munkaerő és az építőanyagok folyamatos drágulása áll.

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Tovább lassul a drágulás


Az áremelkedés üteme tovább csökkenhet 2017 második felében, stagnálásra azonban országos átlagban még nem kell számítani. A különböző típusú és elhelyezkedésű lakások közül a szakértők szerint továbbra is a budapesti társasházi lakásoknál várható a legnagyobb áremelkedés, de ennek mértéke várhatóan kisebb lesz, mint az elmúlt két év során. A megyeszékhelyeken főként az új lakások esetében kell áremelkedésre számítani, ami összhangban a munkaerő és az építési anyagok drágulásával a budapesti folyamatokat követi. A kisebb városokban és községekben ugyanakkor továbbra is stagnálás vagy csak enyhe növekedés valószínű, aminek oka a megyeszékhelyektől távolabb eső területek elnéptelenedésével is magyarázható. A főváros dinamizmusa és a hátrányosabb helyzetű községek közti ellentétes folyamatok hatására a vidék-főváros közti árkülönbség az ingatlanpiacon is egyre nagyobbra nő.

Lakás vagy családi ház?


Továbbra is igaz az, hogy a társasházi lakások esetében a csökkenés ellenére még mindig nagyobb ütemben nőhetnek az árak, mint a családi házak esetén, sőt a legkisebb településeken a családi házaknál a megkérdezettek közül senki nem számít áremelkedésre.

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Drágulnak az új lakások


Ami az új lakásokat illeti mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken az árak emelkedésére számíthatunk, bár ebben a kérdésben van, aki szerint már túlárazott a piac és akár az új építésű lakások esetében is bekövetkezhet egy enyhe korrekció. Ezt azonban egyelőre a piaci folyamatok nem támasztják alá.

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Megpihennek a bérleti díjak


A bérleti díjak tekintetében úgy tűnik, hogy elértük a lakosság fizetőképességének határát, a megkérdezettek háromnegyede sem Budapesten, sem a megyeszékhelyeken nem vár további áremelkedést.

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Nem félünk a hitelektől


A befektetési célú vásárlások aránya várhatóan hasonló mértékű lesz, mint az év első felében, a külföldi vásárlók száma azonban a megkérdezettek fele szerint az év hátralévő részében tovább emelkedhet. A leginkább azonban a lakosság hitelfelvételi hajlandósága fog emelkedni, a megkérdezettek 85 százaléka szerint még több hitelt fognak felvenni a lakásvásárlók az év második felében.

Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Összességében tehát az év második felére az előrejelzések óvatosabbak, mint eddig, az első negyedévben például még senki nem tudta elképzelni, hogy akár Budapesten is hamarosan megállhatnak vagy csökkenhetnek az árak, míg most - ha kisebbségben is - de ilyen vélemények is előfordultak. A valódi problémát azonban úgy tűnik nem a lakásáfa kérdése jelenti, sokkal inkább a munkaerőhiányból adódó kivitelezési költségek emelkedése, valamint az ország lakáspiaci kettéosztottsága, amikkel kapcsolatban továbbra sem számíthatunk azonnali, gyors megoldásra. Azzal azonban a többség egyetért, hogy 2017 második felében tovább mérséklődhet az áremelkedés, elősegítve ezzel egy kiszámíthatóbb piac kialakulását.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:


Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Csider László - PRO-Rata, Horváth Áron - ELTINGA, Jablonszki István - FHB, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Nagy Gyula - FHB, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Ingatlanpont és a Portfolio Ingatlan elemzői


2017.06.20 06:02 Brutális drágulás jön - Tényleg megduplázódhat a lakások ára

2017.06.30 10:57 Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél

2017.06.29 13:25 Durranhat a "lakáslufi", ha nem jön időben a döntés

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!


Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

FÁY 85, További információkért kattints a képre!


Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!

Eco Residence, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium