Lakásárak: "Száguldás, Porsche, Szerelem, Száguldás"

2018. november 5. 14:20    
nyomtatás
 
2018-ban tovább folytatódott a lakáspiac fellendülése. Az eladott lakások számának 7,1%-ra becsülhető emelkedése teljes egészében a használtlakás-forgalom növekedéséből adódott, az új lakások értékesítése terén egyelőre nem történt érdemi változás az egy évvel ezelőtt mért adatokhoz képest - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Vagyis közel sincs még itt a laposodás ideje.


November 22-én bővebben beszélgetünk a lakáspiac jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli kilátásokról az év végi nagy ingatlanos konferenciánkon. Nézze meg a programot és jelentkezzen még most!


2018 II. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva a használt lakások 10,6, az újak 10,4%-kal lettek drágábbak. A 2018 I-II. negyedévében mért országos lakáspiaci árszint a lakáspiaci válságot megelőző 2008. évi reálárszintjét közelíti. Az új lakások reálára már csak 0,4, a használtaké 1,6%-kal maradt el a tíz évvel korábbi értéktől. Ugyanakkor a lakáspiacon továbbra is széttartó tendenciák érvényesülnek. Miközben Budapesten és a kedvezőbb adottságú régiók megyeszékhelyein a reállakásárak már jelentősen meghaladták a tíz évvel ezelőtti szintet, addig az ország többi területén még általános a reálárak elmaradása.

Gyönyörűen együtt mozognak az indexek

Lakásárak: "Száguldás, Porsche, Szerelem, Száguldás"Az ingatlanforgalom alakulása

A 2018 I-II. negyedévében kötött lakás-adásvételi szerződések közül eddig mintegy 59 ezer adata érkezett be, ez az egy évvel korábban hasonló feldolgozottság mellett összesített adatoknál 7,1%-kal több. Ebben az időszakban az eladott lakásoknak csak 2,9%-a volt új építésű. 2018 első két negyedévében összesen 3432 lakás épült értékesítési céllal, eddig azonban csak 1739 új építésű lakás értékesítési adata vált ismertté.

Lakásárak: "Száguldás, Porsche, Szerelem, Száguldás"


Ám ami az egyik legérdekesebb, bár a piaci folyamatokat ismerők számára továbbra sem meglepő adat, az az, hogy 2018 első felében is csupán 3400 darab értékesítési céllal épült új lakást regisztráltak, ami kevesebb mint a fele a teljes 2017-es év teljesítményének (7300 darab), és alig haladja meg a 2016-os 5200 ilyen lakás számának az időarányos részét. Ebben a kategóriában még várat magára az őrült robbanás az év vége, illetve a jövő év folyamán.

2018.10.19 21:50 Lakásáfa bréking! - Így veheted igénybe az 5%-ot!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium