Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

2019. április 12. 14:48    
nyomtatás
 
Még nem holnap és nem nálunk. De már dolgoznak rajta. Euro milliárdokat költenek Európában az építőipar különféle digitalizációs és automatizációs lehetőségeinek kutatására. Összeszerelő robotokat és gyártó rendszereket szerveznek hálózatba és távvezérelt gépekkel irányítanak már egész gyáregységeket. De csak néhány fejlett európai országban és ott sem az egész ágazatban, csak néhány multinál.


A Messe München egy legutóbbi felmérésében (európai, ázsiai, amerikai és afrikai országokban működő vállalatok) csaknem 10 ezer szakember válaszolt arra, hogy cége, gyára, holt tart ezen a téren. Az összefoglalóból a Magyar Építő Fórum közölt részleteket.

Megállapították, hogy a digitalizáció egyre inkább megjelenik az építőgép-iparban is, ám még mindig gyerekcipőben jár: csupán a válaszadók 4 százaléka gondolta magáról, hogy vezető szerepet tölt be ezen a téren. A megkérdezettek együttesen bő fele válaszolta, hogy már részben digitalizálta vállalkozását (28%), vagy legalábbis tett lépéseket ebbe az irányba (25%). Azonban 22 százalék még mindig kivár, 20 százalék pedig egyáltalán nem lát okot a cselekvésre.

Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

A munkahelykiváltó beruházások között kiemelt helyen állnak a különféle digitalizációs megoldások. Ezekről is szó lesz ezen a kivételes eseményen, úgyhogy érdemes beülni az első sorba.


Mindazonáltal az elektromobilitás mellett a digitalizáció témaköréhez kötődnek a szektorban folyó kutatások legfontosabb területei - a termelésen belüli és kívüli digitális hálózatoktól a BIM épületinformációs modellen keresztül a dolgok internetéig (IoT).

Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

forrás:Messe München


Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

forrás:Messe München


Magyarország egyelőre csak követő módban válaszol ezekre a kihívásokra, az építőipari illetve az ingatlanfejlesztői vállalati körnél még egyáltalán nem tipikus, hogy a legfejlettebb digitális technológiákat használják. Vannak kísérletek ugyanakkor arra, hogy különféle komplex applikációkkal nyomon kövessék az építési folyamatokat, korszerűsítsék a készletnyilvántartást és a munkaszervezésben is megjelent már olyan megoldás, ami ésszerűbb anyag-, energia-és géphasználatot eredményez.

Vállalatok digitalizációs státusza:

Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

forrás: Messe München


A napokban lezajlott Construma szakkiállításon több cég is bedobta a VR-szemüvegét. Ezek segítségével valósághűen lehet bemutatni egy-egy berendezés vagy technológia működését. A tervezésben érintett cégek természetesen jóval előrébb tartanak a különféle digitális technológiák alkalmazásában. A tervezői szakcégek jelentős része teljesen felvette a kesztyűt és megállja a helyét a nemzetközi versenyben.

Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

forrás: Messe München


A digitalizáció felgyorsítása és kiterjesztése az egész ingatlanos és építőipari szektor fejlődésének kulcskérdése. Vannak olyan hatásai is, amelyek azt követelik a cégektől, hogy teljesen átalakítsák üzleti modelljüket. Ennek részeként például a munkaerő gazdálkodásukat. A gyorsuló tempó és a nagy rendelésállomány megköveteli, hogy csaknem minden áron biztosítsák a szükséges munkaerőt. Akár külföldi munkások ideiglenes alkalmazásával is, amint ezt tapasztaljuk egyre több hazai építkezésen is. A külföldiek alkalmazása azonban nem feltétlenül üdvözölt itthon, legalábbis több nyugat-európai országhoz képest, amint azt az alábbi felmérési adat is bizonyítja.

Bevándorlók megítélése az EU-ban
(elveszik a munkát a helyiek elől vagy munkájukkal segítik a fejlődést)

Mikor lesz az, hogy robot épít fel egy irodaházat?

forrás:Global Attitudes Survey, 2018


Az IVSZ tavaszi Smart konferenciáján elhangzottak szerint az országban közel kétszáz olyan cég, illetve intézmény működik, mely a mesterséges intelligencia kutatásával vagy implementálásával foglalkozik. Ezeket fejlesztési programokkal is támogatják, valamint nemzetközi együttműködéseknek is aktív részvevői. Azonban a rendelkezésre álló óriási adatvagyon még kihasználatlan, részben azért, mert ennek még nincsenek megteremtve a jogi és közgazdaságtani feltételei. A kilátások mindenesetre pozitívak, az érintett szervezetek együttműködése hatékony és gyors megoldásokat hozhat. Akár az építőiparban is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium