Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtőn

2018. május 18. 07:15    
nyomtatás
 
Tavalyi csúcsról beszélhetünk, ami a megkezdett lakásépítések összegét illeti, ebben az évben azonban már kérdéses, hogy milyen intenzitással kezdenek el új lakásprojekteket a fejlesztők. Az első 3 hónapban 18 százalékkal csökkent az induló társasházi lakásépítési beruházások összértéke, 2017 első negyedévéhez képest. Ezzel szemben a már korábban elkezdett projektek mostanában fognak elkészülni, így ebben újabb rekordértékek várhatóak. Az előzetes bejelentések szerint, közel 370 milliárd forint értékben várhatóak projektátadások az egész 2018-as évet nézve. Biztosan lesznek azonban csúszások, ami miatt néhány lakóház átadása a következő évben lehet esetékes, így valamelyest mérséklődik ez a több száz milliárdra becsült összeg - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.


Mi lesz a lakásépítésekkel?


2017-ben rekordot döntött a megkezdett lakásépítések összege hazánkban, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a többlakásos projektek esetében meghaladta a 400 milliárd forintot. Ennek a rekordnak a megdőlése azonban erősen kérdéses az idei évben a jelenlegi piaci körülmények ismeretében. A fejlesztők komoly nehézségekkel küzdenek, egyre nehezebb kivitelezőt találniuk, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek.

Ráadásul egyelőre az új lakásokat terhelő kedvezményes áfakulcs időszakának meghosszabbításáról sem érkeztek új hírek, vagyis a jelenlegi állás szerint 2020. január 1-je után a mostani 5 százalékos ráta ismét 27 százalékosra emelkedhet, ami bizonytalanná teheti a lakások iránti kereslet alakulását ez időpont után. Éppen ezen bizonytalanság miatt, várhatóan a fejlesztők igyekeznek projektjeiket 2019 vége előtt befejezni, ez azonban azt jelentheti, hogy az építkezéseket még az idei első félévben el kell indítaniuk, de legkésőbb az év második felében mindenképpen. Vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató az év első részében még kaphat egy utolsó lendületet, de az év második felében illetve jövőre - amennyiben nem jelentik be a kedvezményes áfakulcs időszakának hosszabbítását - várhatóan csökkenés jöhet.

2018.05.17 10:35 Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!
2018.02.24 08:00 Itt a vége az építési boomnak? - Hamarosan elfogyhat a lendület

Mennyivel kevesebb az induló projekt a tavalyihoz képest?


A tavalyi év végén némi mérséklődés volt látható az Aktivitás-Kezdésben a társasházi lakásépítéseknél, de az első negyedévben elindított projektek összértéke végül túlszárnyalta ezt. 2018 első negyedévében 78,5 milliárd forint értékben indultak el társasházi lakásépítési beruházások, ami ugyanakkor 18 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest, összességében azonban 2017 első három negyedévét leszámítva még mindig az egyik legmagasabb összegnek számított.

Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtőn


A lakásépítések jövője szempontjából kiemelt fontosságú az áfakulcs alakulása, illetve az áfakulcs sorsának minél előbb történő bejelentése. Bár a jelenlegi szabályok egyértelműek, a piaci szereplők jelentős része mégis hosszabbításra vár, ami jelentős bizonytalanságot okoz az építések jövőbeli alakulásában.

Nemcsak az áfa-kérdés bizonytalansága, de a szigorított energetikai követelmények (a ház energiafelhasználásának 25 százaléka megújuló energiaforrásból származzon) is költségnövelő tényezők a lakóházak építése során. A Portfolio Lakás Konferencián is szó volt róla, hogy csak az új minőségi követelményeknek való megfelelés esetén kaphatnak használatba vételi engedélyt, vagyis ugyan 2021-től érvényes a szigorítás, már a jövő év elején tervezett és induló projekteknek is ennek megfelelően kell felépülnie, amennyiben két évig tartó fejlesztési időt feltételezünk.
2018.05.07 14:35 Erre vágynak a lakásvásárlók? - A rezsiköltségeket csökkentheti az új rendszer

Szeretnél többet tudni, arról hogyan alakulnak át a városaink? Miért fontosak az okos épületek és más ingatlanpiaci technológiák egy városnak? Miként érinti mindez a lakosságot? Sok más mellett, ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznak június 7-én a Smart City Konferencia előadói és résztvevői. Jelentkezz, mielőtt elfogynak a szabad helyek!


Bár az építések elindítása bizonytalan lehet az idei évet követően, az azonban biztos, hogy egyre több projekt fejeződik be és kerül átadásra. A társasházi lakásátadásokban már tavaly számottevő növekedés volt megfigyelhető, az idei év pedig jelentős ugrást hozhat. 2018. első három hónapjában 29 milliárd forint értékben fejeződtek be társasházi lakásprojektek, de az év egészében az előzetes bejelentések szerint, közel 370 milliárd forint értékben várhatóak projektátadások az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok alapján, bár a piacot jellemző nehézségek miatti csúszások miatt ennél valószínűleg alacsonyabb összegű lesz végül az átadott projektek összértéke. Ezzel együtt is azonban sokéves rekord megdőlésére készülhetünk.

A csúszások már nem csupán a munkaerőhiányból származnak, egyre jelentősebb problémát jelent a kivitelezők számára az anyagköltségek drágulása, illetve ezek hiánya. A nagyobb projektek lekötik a homok, beton, kőzetgyapot és egyéb szükséges építőipari anyagokat, ezzel költségnövekedést és hosszabb várakozási időt generálva a kisebb projektek számára. A legutóbbi felmérések alapján átlagosan negyedéves csúszásokra lehet számítani a projekteknél, de nem ritka a 6-7 hónapos késedelem sem. A helyzetet az is rontja, hogy egy építőipari cég számára a legkevésbé kedvező projektnek számít a lakóingatlan, a sok egyedi igény és nagyobb kockázat miatt, ami még inkább csökkenti a potenciális építők számát ezen a lakóingatlanok piacán.

2018.04.28 14:55 Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építők
2018.05.04 16:45 Kár lenne tagadni - Vannak kockázatok a magyar lakáspiacon

Vidék is rákezdett


A lakásépítési boom továbbra is főként a közép-magyarországi régióra koncentrál, itt indult a társasházi lakásépítések 68 százaléka 2017-ben és 2018 első három hónapjában, míg 2014-2015-ben a terület részesedése 53 százalékos volt. Bár a társasházi lakásépítések felfutása erősen főváros központú, az építkezések egyes vidéki helyszíneken is nagyobb sebességre kapcsoltak, Szegeden például egy több mint 500 lakást tartalmazó projekt indult el az idei év első negyedévében.

Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtőn


Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtőn

Smart City Konferencia - További információért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium