Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra

2012. március 22. 15:07    
nyomtatás
 
Újra ébredezni látszik a budai látképet évtizedek óta rondító, SZOT-szálló néven ismert betonváz. A Portfolio.hu értesülése szerint a tulajdonosi jogokat gyakoroló CIB Bank több hazai építész irodától is ajánlatot kér be megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A kérdés már csak az, hogy ha valaha is megvalósul egy új projekt a területen, akkor vajon az eddigi koncepcióknak megfelelően luxuslakások, szálloda, avagy valami teljesen más jön létre a világörökségi látképben.


Mintegy három évvel ezelőtt jött az utolsó érdemi információ az egykor SZOT Panoráma Szállóként üzemelő épületről, melynek szerkezete 1971 óta "díszíti" a budapesti városképet. Rengeteg tulajdonváltást követően 2007-ben a Pro-Hill Kft. elkezdte újjáépíttetni az épületet és szálloda helyett Excelsior Budapest Spa néven luxusapartmanokat kívántak kialakítani. A 1-3 millió forint közötti négyzetméterár azonban nem minősültek sikeres koncepciónak. Majd 2009-ben a finanszírozó és a kivitelező türelme elfogyott, és az épület így rövid úton a CIB Bankhoz került, akik jelenleg is tulajdonosai az ingatlannak. A CIB Lakáslízing Zrt. pedig még 2004-ben szállt be a projektbe. A 2009-es árverést vezénylő Árverező Ház Zrt. egyébként nettó 40 millió euróra, vagyis 10,5 milliárd forintra árazta be akkor az ingatlant.

Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra


A sajtóban több helyen megjelent legutolsó, nem túl sokatmondó CIB közlemény szerint, a bank jelenleg megvizsgálja az ingatlan értékesítésére vonatkozó összes lehetőséget. Azt, hogy az elmúlt 2-3 évben milyen vizsgálatok készültek a projekt értékesíthetőségével kapcsolatban sajnos nem tudni, de annyi bizonyosnak látszik, hogy valami beindult, hiszen az általunk megkeresett építész irodák közül többen is megerősítették a tényt, hogy valóban kaptak felkérést a tulajdonos CIB Banktól megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó ajánlat beadására.

A SZOT-üdülőt a hetvenes évek eleje óta láthatjuk a Rózsadomb Pest felé néző oldalán. Az ingatlan 1971-ben a néhai Vass Antal tervei alapján épült meg. A rendszerváltás után a kultikus épület a Globex csoporthoz került, mely azonban 1998-ban - büntetőeljárások indulásával párhuzamosan - csődbe ment. Az ingatlan ezután kártérítésként került a Globex egyik legnagyobb ügyfeléhez, Sopron önkormányzatához. Az önkormányzat végül több sikertelen kísérlet után 2004 nyarán eladta az ingatlant a Pro-Hill Kft.-nek.

A beruházó Pro-Hill Kft. 2005. októberében a Magyar Építész Kamarával, az Országos Lakás és Építésügyi Hivatallal és a II. kerületi Önkormányzattal együttműködve nyílt építészeti tervpályázaton választott ki két nyertes pályaművet. A Pro-Hill Kft. kivitelezési tervét a Budapesti Világörökségért Alapítvány (BVA) azonban a városkép szempontjából elfogadhatatlannak tartotta és 2006 februárjában a közigazgatási hivatalnál az építési engedély visszavonását kérelmezte. A BVA fő kifogása az eredetileg 7 emeletes épületre tervezett további két emelet ellen irányult. A Közigazgatási Hivatal először visszautasította a kérelmet, mondván a BVA nem tekinthető ügyfélnek, mire a BVA bírósághoz fordult.

A Fővárosi Bíróság ítéletében kötelezte a Közigazgatási Hivatalt, hogy hozzon érdemi döntést a BVA beadványával kapcsolatban. Az indoklásban az ENSZ által létrehozott ún. Aarhusi Egyezmény szerepel, mely környezetvédelmi ügyekben a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételhez való jogát tartalmazza. A bíróság szerint ugyanis az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének ügye kifejezetten környezetvédelmi ügy.

A BVA és a Pro-Hill pereskedésének idejére a Fővárosi Bíróság aztán felfüggesztette az Excelsior Spa építési engedélyét a jogerős döntésig. A BVA a bíróságon úgy érvelt, hogy az átalakítás keretében épülő további emeletek a dunai panorámát tenné tönkre, veszélyeztetve ezzel az UNESCO által adományozott világörökségi címet. Az épület körüli vitának végül peren kívűli megegyezés vetett véget. A kompromisszum szerint a jelenlegi 7 emelet fölé már csak egy kvázi emeletet építhettek volna, ahol a tervek szerint csak három penthouse lakás kapott volna helyet.

A beruházás ugyan megindult, de a projekt végül bedőlt és 2009-ben a jelenlegi tulajdonos CIB Bankhoz került az egykor szebb időket látott ingatlan. Azóta nagy csend övezi a projektet, a CIB Bank csak szűkszavúan nyilatkozik a témában és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz bármilyen változás, akár építés, akár bontás a területen.Nagyobb térképre váltás

Építész forrásunk szerint, amennyiben a beadott megvalósíthatósági tanulmányok külön-külön is egy bizonyos funkciót, például lakást, vagy szállodát határoznak meg, akkor várhatóan a tervpályázatot már konkrétan ilyen típusú fejlesztésre írják majd ki. Azt, hogy a tulajdonos CIB Bank vajon milyen funkciót preferál egyelőre nem lehet tudni, de az is könnyen elképzelhető, hogy az ingatlant végül a meglévő tanulmányokkal együtt megpróbálják értékesíteni egy ingatlanfejlesztőnek, aki később akár teljesen új koncepcióval is előállhat a hasznosítással kapcsolatban. A jelenlegi hazai ingatlanpiaci helyzetet tekintve sajnos azt kell vélelmeznünk, hogy még több év választ el minket attól, hogy kész beruházást lássunk a Rózsadomb legértékesebb telkén.

survey tools

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium