Nagyobb lakást, jó helyen, kedvező áron - Csak kettőt választhatsz

2017. november 8. 14:45    
nyomtatás
 
Lakásvásárlás előtt legtöbbször a nagyobb méret, a kedvezőbb ár és a lakás jó elhelyezkedése/állapota hármas egysége között kell megtalálni a kompromisszumot. Különösen akkor van ennek jelentősége, ha nem egyedül, hanem családként, akár több gyerekkel költözünk. Az egyéni preferenciák természetesen változók, de van egy minimális méret, egy minimális komfortfokozat és egy maximális ár, ami alá és fölé nem tudunk menni, ha családosként keresünk lakást.

Érdekel a lakáspiac befektetési szempontból? Gyere el november 21-én a Portfolio által szervezett Property Investment Forum 2017-re.Alapterület


Megoszlanak a vélemények arról, hogy mekkora lakás az ideális egy négyfős család számára. A hongkongi néhány négyzetméteres mikro otthonoktól a több ezer négyzetméteres családi farmokig hatalmas a szórás. Magyarországon a legutóbbi népszámláláskor az átlagos lakásméret - a családi házakkal együtt - 78 négyzetméter volt. A most épülő új lakások átlaga viszont eléri a 97 négyzetméteres alapterületet, a tendencia tehát az, hogy folyamatosan nő az átlagos alapterület.

Ehhez képest az egy lakásban lakók száma csökken, településtől függően többnyire két-három ember él egy lakásban, a nagyvárosokban és bizonyos elnéptelenedő falvakban viszont ez inkább a két főhöz közelít. Az egy főre jutó lakóterület tehát növekszik, jelenleg 30-40 négyzetméter között van.

Nagyobb lakást, jó helyen, kedvező áron - Csak kettőt választhatsz

Fagyöngy Lakópark, További információkért kattints a képre!

A modern lakásokban az alapterület mellett a helyiségek elosztása is változóban van. Az amerikaikonyha mostanra teljesen általánossá vált az új lakásokban, ami lehetővé teszi, hogy azonos alapterület mellett több lakószobát alakítsanak ki. A négyfős családnál maradva ideális, ha mindenkinek van egy külön szobája, ami a nappali és 3 hálószobás méretnél valósulhat meg. Amíg kicsik a gyerekek addig a nappali és két háló sem okoz problémát, különösen akkor, ha a szobák mérete lehetővé teszi, hogy később szükség esetén kettéválasztható legyen, két félszobát kialakítva.

Ahhoz, hogy szobának lehessen nevezni egy helyiséget, minimum 12 négyzetméteresnek kell lennie és legalább egy ajtaja, egy közterületre, udvarra, kertre vagy üvegezett verandára nyíló ablaka kell, hogy legyen. Ezen túl fontos, a fűthetőség és az, hogy rendelkezzen egy minimum 2 méteres egybefüggő falfelülettel is. Félszobáról akkor beszélünk, ha egy helyiség alapterülete nem éri el a 12 négyzetmétert, de meghaladja a 6-ot és a szobához hasonló paraméterekkel bír.

2016.05.12 15:00 Minden, amit tudni akartál a lakásokról, de soha nem mertél megkérdezni

Számításaink szerint egy 24 négyzetméteres nappali-konyha és az abból nyíló három, 8-10 négyzetméteres szoba, valamint egy 4 négyzetméteres fürdőszoba és wc már elég lehet egy családnak, vagyis 60 négyzetméter körül van az a lakásméret, ami 4 fő esetén minimálisan szükséges. A most épülő új lakásoknál például a legkisebb nappali plusz 3 hálós lakások alapterülete 56 négyzetméter.

Komfortfokozatok


A komfortfokozat a lakásnak a közművekkel, fűtéssel, vizes helyiségekkel és egyéb kényelmi berendezésekkel való ellátottságára utal. Összkomfortos egy lakás, ha van legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főző- és vizes helyiségei, WC-je, valamint közművesített, melegvíz ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik. Központos fűtési módnak tekinthető a távfűtés, egyedi központi fűtés vagy cirkófűtés. Komfortos lakásnál is a fenti feltételeknek kell teljesülniük, de központos fűtés helyett egyedi fűtési mód - szilárd vagy olajtüzelésű kályha, elektromos kályha vagy gázfűtés - is megengedett. Félkomfortos egy lakás, ha van legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főzőhelyisége, fürdőhelyisége, vagy WC-je, villany és vízellátása valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik. Komfort nélküli kategóriába sorolható az a lakás, amely a félkomfortos feltételeknek nem felel meg, de van legalább 12 négyzetmétert meghaladó lakószobája, főzőhelyisége, lakáson kívüli WC-je, egyedi fűtési módja és vízvételi lehetősége.

Amennyiben a legnagyobb szoba mérete is kisebb, mint 12 négyzetméter - de legalább 6 -, van ablaka vagy üvegezett ajtaja, fűthető és akár a lakáson kívül is, de van WC és vízvételi lehetőség abban az esetben szükséglakásról beszélünk. Azokat az összkomfortos lakásokat pedig, amelyekben két vizes helyiség és két WC van, duplakomfortos lakásnak hívjuk.

Nagyobb lakást, jó helyen, kedvező áron - Csak kettőt választhatsz

Míg néhány évtizeddel ezelőtt az összkomfortos lakás igazi luxusnak számított, addig manapság a különböző okosotthonos megoldások számítanak különlegesnek. 1970-ben például még csak a lakások felében volt vezetékes víz, napjainkra viszont már 98 százalék ennek aránya. A lakásállomány komfortfokozatairól a népszámlálások során készül felmérés, ami legutóbb 2011-ben volt.

Elhelyezkedés


Elhelyezkedés alapján is nagy árkülönbségekkel találkozhatunk, Budapesten belül kerületi szinten háromszoros különbségek vannak, országosan a járások között ugyanez több, mint tízszeres is lehet. Lakásvásárlásnál éppen ezért az elhelyezkedéssel lehet a legtöbbet spórolni. Egy belvárosi egyszobás lakás árából az agglomerációban akár egy 60-80 négyzetméteres több hálószobás lakás is megvásárolható.

Újat vagy használtat?


Szintén kompromisszum kérdése, hogy a drágább új lakást, vagy az olcsóbb használtat válasszuk, esetleg egy olcsóbb helyen vegyünk újat vagy a drágább környéken használtat? Abban az esetben ha családdal költözünk érdemes a CSOK szempontjából is elgondolkodni egy új lakáson, 3 gyerek esetén például az új lakásokra kapott 10 millió forintos támogatás lehetővé teszi, hogy egy 65-70 négyzetméteres lakásnál 150 ezer forinttal többet költsünk négyzetméterenként.

Nagyobb lakást, jó helyen, kedvező áron - Csak kettőt választhatsz

Nagyobb lakást, jó helyen, kedvező áron - Csak kettőt választhatszEgyre emelkedő lakásárak mellett egyre fontosabb a lakások hatékonyságának növelése, hogy ugyanazon funkciók kisebb alapméreten is elférjenek, így a lakások tervezése igencsak felértékelődik. A fejlesztők ebben is licitálnak egymásra, hogy ki tud hatékonyabb lakáselosztást tervezni és az igazi profizmus itt jön ki és különbözteti meg a fejlesztőket, projekteket. A tájoláson és műszaki felszereltségen túl a jó tervezést a funkcionális helyiségkapcsolatok, az arányos méretű szobák és a minél kisebb közlekedők jellemzik. Arra azonban figyelni kell, hogy a térérzet kellemes maradjon a naponta szokásos élethelyzetekben. Egy négyfős családnak egy kis lakás, melyben mindenkinek külön hálója van technikailag megoldható akár 60 négyzetméterből is, de az sosem lesz igazán élhető, annak elérésére már inkább 70 négyzetméter szükséges. Egy jó fejlesztőnek ezen határokat éreznie kell, melyről a vásárlók csak utólag, a lakások elkészültekor mondják ki a végső verdiktet - mondta el Erdei Bálint, a Fagyöngy Lakópark Kft. ügyvezetője.

A cikk megjelenését a Fagyöngy Lakópark fejlesztője, a RedWood Holding Kft. támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium